Dodaj do ulubionych

Cukrzyca- jakie objawy u dwulatka?

22.03.06, 16:58
Bardzo proszę o pomoc rodziców, którzy zetknęli się z cukrzycą u tak małych
dzieci. Od jakiegoś czasu mój synek(dwulatek) bardzo dużo pije i siusia.
Apetyt ma taki jak dawniej. Wagowo również jest ok(nie zmniejszyła się ani
nie zwiększyła). Trwa to już ok 3 tygodnie. Poza tym od jeszcze dłuższego
czasu jest taki jakby ciągle senny, pokłada się na łóżku, poleguje, ale nie
zasypia. Nie wiem co o tym myśleć. Czy mogą to być objawy cukrzycy? Jakie w
ogóle są objawy u takich maluchów? Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • gosiek70 Re: Cukrzyca- jakie objawy u dwulatka? 22.03.06, 17:14
      No właśnie wzmożone pragnienie na początek. Ale nie zamartwiaj się na zapas.
      Zrób badanie poziomu cukru w moczu i krwi na czczo. G.
      • leigh4 Re: Cukrzyca- jakie objawy u dwulatka? 22.03.06, 19:32
        Gosiu, a taki mocz po nocy, gdy mały dużo pije(w nocy właśnie najwięcej) może
        być? Bo u nas to picie zaczęło się po odstawieniu mleka w nocy(niestety dość
        późno się na to zdecydowałamsad: mały zamiast mleka pije po prostu wodę. W dzień
        też zaczęło się picie w coraz większych ilościach, ale pije tylko z butli-gdy
        butlę zabrałam nie pił przez pól dnia wcale, płakał i złościł się. Ustąpiłam,
        bo bałam się, że się odwodni... I tak w kółko Macieju...Nie wiem więc tak
        naprawdę na ile jest to prawdziwe pragnienie, a na ile niemożność pożegnania z
        butelką...
        • verdana Re: Cukrzyca- jakie objawy u dwulatka? 22.03.06, 23:04
          Tu nie ma co zastanawiac się - a może?
          Trzeba jak najszybciej zrobic badania. Jesli beda w porzadku, to to przyjdzie
          czas na zastanawianie się.
          Myślę, ze trzeba je zrobić natychmiast. Bo jesli jest to cukrzyca, zwlekanie
          może byc fatalne w skutkach. Choć pewnie nie jest.
          • gosiek70 Re: Cukrzyca- jakie objawy u dwulatka? 23.03.06, 09:56
            Ja też myślę, że nie ma co czekać z badaniami. Pediatra da Ci skierowanie przy
            takich objawach, a wyniki będziesz miała chyba nawet teo samego dnia. I
            będziesz wiedzieć. A jakie to ilości tego picia? G.
            • leigh4 Re: Cukrzyca- jakie objawy u dwulatka? 23.03.06, 11:17
              Łącznie ok półtora litra do dwóch(w ciągu doby)-ale najwięcej w nocy: tyle ile
              mleka, czyli ok 4 butelek. W dzień 1-2 butelki(po 330ml). Oprócz wody niczego
              nie pije i nie chce pić z niczego innego poza butelkąsadNo i pije tylko leżąc w
              łóżeczku. Gdy gdzieś wychodzimy, albo idzie na spacer,albo gdy sie bawi-w ogóle
              nie pije. Czyli nie jest tak, że chce mu się pić za wszelką cenę i cały czas.
              Oddałam już rano mocz do analizy,ale nie wiem, czy coś z tego wyjdzie, bo po
              nocy(gdy tak dużo pije) ten mocz był prawie przeźroczysty...Nie wiem, czy z
              takiego można cokolwiek stwierdzić... W ciągu dnia jest pewnie normalny, ale
              wtedy nie byłby chyba dobry, ponieważ badanie musi być zrobione na czczo...
              • gosiek70 Re: Cukrzyca- jakie objawy u dwulatka? 23.03.06, 11:22
                Myślę, że to nie są jeszcze ilości, które mogłyby Cię martwić. Również myślę,
                że jeśli ma być cukier w moczu to wyjdzie. Daj znać jak będziesz miała wynik. G.
    • madziulaw Re: Cukrzyca- jakie objawy u dwulatka? 23.03.06, 11:50
      A ja mam to samo!o!
      Cukrzycy niet, i u Ciebie też jej napewno nie ma . 100%. Mówię ci to.
      Moje dziecko kocha butelkę i pije tylko po to, żeby sobie possać smoczka, i
      niech pije. To bardzo dobrze wplywa na nerki. A jeśli dużo pije to i dużo
      siusia. Jasne przecież.
      Z tym że ja do picia daję Miśkowi soczki, herbatki owocowe z cytryną, tylko w
      nocy woda.

Każdy ma jakiegoś fioła. Moje dziecko akurat jest typowym ssakiem. Nie zabieram
      mu tego, bo idzie za pół roku do przedszkola, i wtedy odstawimy mu butelkę.

Ja tez się bałam cukrzycy. Warto to zresztą sprawdzić, badania krwi nalezy
      zrobić na poziom cukru...

Pozdrawiam
    • koral777 Wystarczy zanieść mocz do analizy 23.03.06, 16:17
      I będzie pani miała odpowiedź, jeśli to już trwa dłuższy czas to na pewno przekroczyło próg nerkowy i cukier pojawi się w moczu. Mocz poranny, labolatororium 8 zł i za godz, dwie ma Pani wynik.

Tak duże pragnienie, siusianie, picie im więcej pani poda słodkiego tym więcej chce sie pić, dziecko z czasem zaczyna chudnąć, apetyt raczej się nie zmienia, tylko te pragnienie to objawy cukrzycy, ale przeciez nie tylko, ale skor ma takie objawy może warto oznaczyc morfologie + dodatkowo glukoze we krwi?.
      • koral777 Re: Wystarczy zanieść mocz do analizy 23.03.06, 16:20
        A czy dostaje jeszcze kaszki na mleku modyfikowanym + wit D3 - mojej pić sie chciao jak się potem okazało miała przedawkowaną D3. Objawy cukrzycy opisałam na podstawie duuuuużo mniejszej siostry
        • leigh4 Re: Wystarczy zanieść mocz do analizy 23.03.06, 17:00
          Wyniki będę znała dopiero wieczorem, nie robią za godzinkę niestety... Hmm...
          Nie zwróciłam uwagi na zalezność pomiędzy jedzeniem słodyczy a piciem... Ale
          oprócz wody nie pije nic innego. Wczoraj co prawda zjadł dwa kawałki czekolady
          ale ku mojemu zdziwieniu nie pił potem przez pięć godzin...(dziwiałam się, że
          go nie zmuliło).Nie chce soczków, herbaty z cukrem(które dostawał w kubeczku)-
          tylko i wyłącznie wodę i to tylko z butelki ze smoczkiem i tylko w łóżeczku.
          Kaszek nie dostaje, więc przedawkowanie wit D3 nie wchodzi w grę. Strasznie
          się bojęsad Takie czekanie na wyniki badań jest koszmarne...
          • leigh4 Wszystko ok:-) 23.03.06, 17:49
            Bardzo wszystkim dziękuję za wsparcie i pomoc-jesteście cudownymi ludźmismile Mąż
            przed chwilą odebrał wyniki-wszystko jest dobrze. Chyba nasz mały ssak za
            bardzo pokochał butelkęsmile Ale ile najadłam sie strachu, wie tylko ten, kto też
            kiedyś tak czekał...
            Raz jeszcze dziękuję za wszystko i gorąco pozdrawiam.
            • verdana Re: Wszystko ok:-) 23.03.06, 18:41
              No!
              I niech sobie pije - picie jest bardzo zdrowe.
            • gosiek70 Re: Wszystko ok:-) 23.03.06, 19:01
              no i bardzo dobrze. Niech pije na zdrowie. G.
              • leigh4 Re: Wszystko ok:-) 23.03.06, 21:44
                Dzięki dziewczynysmile I za rady i za otuchę. Jakoś do tej pory omijałam to
                forum, trochę chyba ze strachu. Ale po tych kilku dniach największego chyba
                strachu, jakiego doświadczyłam w życiu, na pewno na nie inaczej będę patrzeć. W
                ogóle to chyba pierwsze forum na edziecku, gdzie nie ma głupich dyskusji,
                wymądrzania się i dołowania się nawzajem, a naprawdę konkretna pomoc i dobre
                serca. Dzięki raz jeszczesmileTaka mnie tak na koniec dnia naszła refleksja, że
                żyjemy na co dzień w jakimś dziwnym przeświadczeniu, że wszystko co złe nas nie
                dotyczy, jakbyśmy byli nietylani. A wystarczy chwila takiego śmiertelnego
                strachu, żeby tę naszą nietykalność zmieść w sekundę. Taka lekcja pokory...Dla
                mnie przynajmniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka