06.12.05, 19:08
Witam dośwaidczone Mamuśki!! i o rade pytam: jakich kosmetyków dla
nowonarodzonego maluszka uzywac najlepiej? moj jeszcze sie nie urodzil ale
ogladam sie juz za pudrami, oliwakmi, mydelakmi. Polecice mi cos prosze- nie
chodzi tylko o zapach czy wydajnośc ale takze o brak reakcji alergicznych itp.
a... i czy macie jakies spacjalne proszki do prania i plyn do plukania dla
dzieciecych ciuszkow?pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Kosmetyki 06.12.05, 19:14
      Moje dzieci kapią się i smarują kosmetykami Nivea. My z reguły też smile
      Do prania Jelp, mniej więcej po pól roku Ariel.

Polecam też forum Kosmetyki dziecięce:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=503
      i Pielęgnację skóry dziecka;
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=659
      Pozdrawiam
      Zona
    • kasia055 Re: Kosmetyki 06.12.05, 19:14
      Witaj
      Ja stosuję tylko Bambino oliwkę i krem a do pupy sudokrem Co do prania ubranek
      to ich sie ie płucze w żadnym płynie a proszek to Jelp Na ciemieniuszke stosuję
      parafinę

Jest dużo tego

Pozdrawiam
    • nan78 Re: Kosmetyki 06.12.05, 19:15
      Dokładnie o to samo chciałam Was dzisiaj zapytaćsmile
      Czekam na dzieciątko i dzisiaj w sklepie zgłupiałam zupełnie przed półką z
      kosmetykami dla dzieci. Kochane, poradźcie co tak naprawdę się przydaje no i
      jakie firmy polecacie.
      Pozdrawiam,
      Ania
    • pszczola99 Re: Kosmetyki 06.12.05, 19:53
      Kosmetyków używamy niewiele, ale te co mamy to z linii Nivea. Piorę i płukam w
      Jelpie.
    • tus200 Re: Kosmetyki 06.12.05, 19:57
      Maluszkom na początku potrzeba bardzo niewiele kosmetyków. Na pewno potrzebne
      jest mydełko, może przydać się także oliwka( choć mój synek ma tak ładną
      skórkę, że jeszcze ani razu się nie przydała), podczas wizyt u lekarza czy
      innych wyjść przydadzą się też specjalne nawilżane chusteczki, ale nie radzę
      stosować ich na codzień( ja przy każdym przewijaniu przemywam małemu pupkę
      wodą, czasem z mydełkiem). Przy każdym przewijaniu używam także sudokremu lub
      alantanu żeby zapobiec odparzeniom. Ważne jest żeby kosmetyki (mydło,
      oliwka,chusteczki) były jednej firmy. Ja używam BAMBINO. Do pielęgnacji
      maluszka przydadzą Ci się także waciki, płaki kosmet.,pałeczki, sól
      fizjologiczna w ampułkach i na początek spirytus 70% do przemywania pępuszka.
      • gusia210 Re: Kosmetyki 06.12.05, 20:41
        wszystkie kosmetyki jakich uzywam sa z serii nivea ale nie polecam kremowego
        plynu do kąpieli bo za bardzo sie pieni a u maluszka nie jest to wskazane,za to
        super jest plyn z oliwką a do pupy krem na odparzenia tez nivea,pamietaj ze do
        ukonczenia pierwszego miesiaca nie stosuje sie szamponow a paleczki najlepiej z
        ogranicznikiem
        • agam26 Re: Kosmetyki 06.12.05, 21:38
          przez pierwszy miesiąc stosowałam do kąpieli oliatum-bardzo ładnie nawilża
          skóre, potem mydło lub płyn nivei.do buzi-krem na każdą pogodę( nivea),
          chusteczki nivei- uwazam ze są lepsze niz pampersa. do pachwini fałdek
          linomag(maść,) do pupy sudocrem. to chyba wszystkosmile. do oczu sól fizjologiczna
          a do nosa sterimar( woda morska w sprayu).
          pozdrawiam
          • sunflower Re: Kosmetyki 06.12.05, 21:55
            Polecam Nivea.
            Przede wszystkim doskonale chusteczki (Nivea Soft-Creme), krem pielegnacyjny
            dla dzieci Nivea, krem na kazdą pogodę Nivea, oliwka i mleczko tez są fajne,
            choc nie zawsze się przydają kazdemu.
            Ale chusteczki Nivea - cudo. Uzywamy od początku. Inne się chowają.
            No i Sudocrem do pupy.
            Do nosa nic, i do oczu nic - nie stosowalam, nie widze potrzeby.
    • esti6 Re: Kosmetyki 06.12.05, 21:55
      najlepiej uywac jak naj mniej kosmetykow! ja do kapieli uzywam plynu NIVEA i
      tej samej firmy szamponu do wloskow,ale tez nie myje wloskow czesto. do pupy
      tylko sudokrem,nawet kiedy nie ma wysypki (ma uczulenie na linomag). a do buzki
      bardzo dobry krem nowej firmy BUBCHEN-slicznie pachnie i dobrze sie rozciera. a
      co do chusteczek to niestety tylko pampersa, ostatnio kupilismy dzidziusia
      firym CLEANIC i dostala koszmarnego zapalenia skory. teraz musimy ratowac ja
      kremem z antyboitykiem!!! powodzenia
    • pocholita Re: Kosmetyki 06.12.05, 23:19
      Nam pediatra neonatolog powiedział, by używać jak najmniej kosmetyków. Także do
      kąpieli zwykła oliwa z oliwek ewentualnie Bambino, na twarzyczkę na wyjścia
      wazelina, do pupy linomag lub mąka ziemniaczana. Mydełko owszem ale nie do
      mycia dziecka tylko wanienki, najlepsze z serii Bambino, to samo jeśli chodzi o
      te chusteczki wilgotne (też tylko na wyjścia). Te wszystkie sudocremy, alantany
      itp dopiero jakby się coś z pupcią działo, a tak to najlepiej naturalnie. No i
      oczywiście spirytus 70% do przemywania pępuszka. Co do proszków do prania to
      tych dziecięcych używam tylko do prania ręcznego, a tak zgodnie z radą wyżej
      wspomnianego pediatry neonatologa piorę w pralce w zwykłym proszku tylko
      później jeszcze dodatkowo cztery razy powtarzam płukanie (cztyli w sumie płuczę
      5 razy). Jest to o tyle wygodne, że nie muszę oddzielać naszych rzeczy od
      ubranek córeczki, a mała ma już trzy tygodnie i jak dotąd żadnej wysypki.
      Pozdrawiam,
      Ania
    • mama_nulki Re: Kosmetyki 06.12.05, 23:29
      My od początku używałyśmy kosmetyków OIlatum, emulsję do kąpieli i krem. Do
      pupy linomag i sudocrem. Przez pierwszy miesiąć pupę myłam tylko wodą, później
      chusteczki poszły w ruch. DO twarzy na mróz krem nive na każdą pogodę, a bez
      mrozu oilatum
      • dorcia_70 Re: Kosmetyki 07.12.05, 08:30
        my początkowo do kąpieli używaliśmy mydełka Nivea, a po kąpieli oliwki tej
        samej firmy, ale w 3 tyg życia Małej ujawniła się alergia - teraz kąpiemy w
        Oilatum, a po kąpieli smarujemy buźkę wazeliną (ogólnie pediatra poleciła tzw
        czyste kosmetyki jako lepsze do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci (wazelina,
        lanolina)
        chusteczki do pupy Pampers (jakoś po Nivea nasza Mała miała zaczerwienioną
        skórkę), profilaktycznie na pupę przy każdym przewijaniu Sudocrem, a na wyjścia
        na spacerki smarujemy twarzyczkę wazeliną

pozdrawiam,

Dorota
    • kdoryw Re: Kosmetyki 07.12.05, 10:01
      oilatum do kąpieli - ale tylko do 3 miesiaca bo drogie jak diabli, potem
      mydełko bambino, kajtek lub płyn bambi
      lipobase do smarowania ciałaka lub oliwka bamabino (ale nielubię oliwki)
      do pupy sudocrem
      na wysuszone wiatrem polisie bepanthen (jak mam buzie zaczerwienioną to sama go
      używam)
      • ola978 Re: Kosmetyki 07.12.05, 12:00
        ja uzywam tylko aptecznych mustele,svr i penaten,a do kąpieli Oilatum
        • volpe Re: Kosmetyki 07.12.05, 12:12
          u nas nie sprawdziły się kosmetyki Nivea Baby - były zbyt agresywne dla
          delikatnej skóry noworodka. Do kąpieli Balneum Hermal, bo mała miała
          przesuszoną skórę. Do ciałka krem Oilatum Soft dla niemowląt, do pośladków
          zielony linomag na zmianę z alantanem, do prania proszek Lovela lub Jelp, a od
          11 m-ca życia Persil Gel. Krem na każdą pogodę Nivea dopiero od tej zimy bo
          wcześniej jakieś krosteczki moja córa po nim miała. Pozdrawiam
          • mart44 Re: Kosmetyki 07.12.05, 12:32
            Wybór firmy kosmetyków to w dużej mierze kwestia kieszeni oraz indywidualnych
            preferencji dziecka (czy jest alergikiem) i mamy (jak pachnie, jak się rozciera
            itp.).My używamy Bubchen - uwielbiam tę firmę i chętnie podkradam synkowi.smile Na
            pewno przydaje się mydełko i oliwka, krem na wiatr no i na pupę, ale nie należy
            z tym ostatnim przesadzać. Producenci by chcieli, żebyśmy nim wysmarowali niemal
            całe dzieckowink a my smarujemy odbyt po kupie i fałdki (czasem)i nie ma
            problemu.smile Nie należy za to przesadzać z sudocremem bo to silny środek na
            kłopoty a nie do zapobiegania i pielęgnacji. Lubię chusteczki (różne) bo
            wyczyszczą, nawilżą no i łatwe w obsłudze...
            Kosmetykiem, bez którego nie wyobrażam sobie już życiasmile jest bez watpienia maść
            Bepanthen - do pupy, na wyschnięte wargi, na mokrą od ślinienia brodę, na małe
            krosteczki, które się czasem pojawiają i udają alergię, no i na początku - na
            moje sutki. On jest jedyny, który może byc "jedzony" przez dziecko - siła i
            łagodność w jednym, do nabycia w aptekachwink.
            • ariella Re: Kosmetyki 07.12.05, 15:07
              do kapieli - oilatum (drogie, ale b. wydajne, uzywamy tej samej butelki od 2
              miesiecy
              szamponu zadnego - przemywam tylko glowke woda z wanienki i to raz na tydzien
              srednio
              zadnych kremow tylko parafine ciekla do pupy - rewelacja, tania i nie brudzi
              ubranek!!!! i skora cudna po niej
              chusteczki mokre zawsze - polskiej firmy Bobini - maja dobre zamkniecie, atesty
              i kosztuja 10 zl za dwa razy po 70 sztuk. Ot i cala wyprawka kosmetyczna.
              PS do pepka uzywalam takich specjalnych gazikow juz nasaczonych spirytusem.
              bardzo wygodne i higieniczne. pewnie drozsze niz spiryt i gaza, ale przeciez
              uzywa sie tego przez tydzien...
    • iwonkacz Re: Kosmetyki 07.12.05, 15:30
      przede wszystkim nie kupuj pudru,jest zupełnie niepotrzebny !!! Na początku
      karmienia piersią może Ci się przydać krem bepanthen,wspaniale leczy obolałe
      sutki,naprawdę rewelacja,pamiętam jaką ulgę mi przyniósł bo przy karmieniu wyłam
      z bólu ! Na początku nie kupuj szamponu,ja kupiłam i choć syn ma pół roku
      jeszcze go nie użyłam.A żeby nie przepłacać polecam sieć sklepów TUTEK,my
      kupiliśmy tam całą wyprawkę i naprawdę dużo zaoszczędziliśmy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka