Dodaj do ulubionych

może ktoś pomóc- morfologia, wyniki- ASPAT aLAT

10.04.06, 17:31

jestem przerażona wynikami ASPATU I ALATU... Przy wyjściu ze szpitala były
ASPAT : 51, ALAT 21
...
Leukocyty 11,24 tys/ul
Ertrocyty 4,7 mln/ul
hemoglobina 13,7 g/dl
hematokryt 41,8 %
MCV 88,9 fl
MCHC 32,8 G/DL
PŁYTKI KRWI 379 TYS/ UL
RDW-CV 15,8%
PDW 11,9 fl
MPV 10,2 fl
P-LCR 27,1 %

rOZMAZ mANUALNIE
SEGMENTOWANE 23 %
kWASOCHŁONNE 5 %
lIMFOCYTY 60 %
mONOCYTY 12%

ast 78 u/l
alt 44 u/l

Synek ma 9 tygodni...nie choraował, miał tylko słabszą morfologię- teraz
lepsza jest...no tylko te ostatnie wyniki....

Obserwuj wątek
    • phantomka Re: może ktoś pomóc- morfologia, wyniki- ASPAT aL 10.04.06, 17:38
      Moja tez miala podwyzszone aspat i alat i to bardziej, bo jeden byl 70 drugi
      100, ale lekarze stwierdzili, ze tak moze byc, bo mloda miala bakterie w moczu
      i byla wtedy noworodkiem, teraz bedziemy badac znowu (minely 2 m-ce) i tez
      jestem ciekawa, jak wyjda.
      • sajpa Re: może ktoś pomóc- morfologia, wyniki- ASPAT aL 10.04.06, 17:42
        właśnie rozmawiałam z męzem i on tez o tych bakteriach powiedział...Jezu jak
        sie człowiek nadenrwujhe...dzięki serdeczne- jutro się zapisałam do lekarza i
        poprosze skierowanie na mocz....Pozdrawiam...
      • jodie22 Re: może ktoś pomóc- morfologia, wyniki- ASPAT aL 11.04.06, 13:47
        Witam,
        Moja córka w związku z przedłużającą się żółtaczką miała zrobione próby
        wątrobowe w wieku 2 miesięcy, byly ok, miesiąc później zaczęły rosnąć aż doszły
        do blisko 200 (i ASPAT i ALAT) i dopiero teraz jak ma 9 m-cy prawie wróciły do
        normy. Zrobiliśmy wszystkie możliwe badania (cytomegalia jest ważna bo często
        takie wyniki są z nią związane) wszystkie inne badania ok. Ostateczna diagnoza
        była taka że niektóre dzieci tak mają i nie wiedomo dlaczego. Ale w takich
        sytuacjach próby wątrobowe się "normalizują" przed ukończeniem 1 roku.
        Pozdrawiam
    • phantomka Re: może ktoś pomóc- morfologia, wyniki- ASPAT aL 10.04.06, 18:05
      wiesz, generalnie to badanie wykrywajace problemy z watroba, bo to sa tzw.
      proby watrobowe, ale jak ci pisalam wczesniej, lekarze jakos sie nimi nie
      przejmowali z ww. wzgledow (chociaz przy okazji przeprowadzili mlodej wszystkie
      badania, np. na cytomegalie, tokso)
      • sajpa Re: może ktoś pomóc- morfologia, wyniki- ASPAT aL 10.04.06, 18:10
        rozumiem- zastanawiałam sie dlaczego lekarz je w ogole przepisał- wczesniej
        mały miał słaba morfologię...chyba wyszedł z założenia że jak kłujemy małego to
        warto na wszelki wypadek i to zrobić...ja si, wiesz, przestraszyłam, że
        zółtaczka może nie wykryta albo co....Najbardziej mnie wkurza że na tych
        wydrukach podają normy dla dorosłych- zawału można dostać...powinien byc podany
        wiek i norma dla tej grupy wiekowej...ech....mam nadzieję że będzie wszysko ok
        u Ciebie i u nas, pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka