dosia23 25.04.06, 10:34 jakie podawać witaminy dla 1,5 rocznego dziecka? do tej pory stosowalismy cebionmulti i vigantol ale może już czas to zmienić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goosia5 Re: Witaminy dla 1,5 rocznego dziecka!! 25.04.06, 10:45 może z tym nalezy udać się do lekarza-pamiętaj, że każde dziecko jest inne. pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: Witaminy dla 1,5 rocznego dziecka!! 25.04.06, 11:43 moim zdaniem najlepszy jest syropek Kinder z dodatkiem żelaza. rewelacja. Podaję 2-3 tyg, robię m-c przerwy, i znowu. Szczególnie podczas i po infekcji jest to istotne (szybko wraca apetyt, dziecko szybko wraca do siebie. To naprawdę widać). U nas sprawdza się świetnie. Preparaty, które wymieniłaś Odpowiedz Link Zgłoś
071979an Re: Witaminy dla 1,5 rocznego dziecka!! 25.04.06, 15:06 do madziulaw -możesz napisać czy to pełna nazwa tego syropku i ile kosztuje bo piszesz że z dodatkiem żelaza a mój mały ma hemoglobinę w dolnej granicy normy i od jakiego wieku się go podaje? Odpowiedz Link Zgłoś
dosia23 Re: Witaminy dla 1,5 rocznego dziecka!! 25.04.06, 11:59 No własnie miałam spytać lekarza podczas ostatniej wizyty na szczepieniu ale z uwagi na okoliczności (potrójne kłucie !) wyleciało mi z głowy. Wiem, że dzieciom do 2 lat powinno podawać się wit. D , więc może powinnam pozostać przy cebionmulti Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Witaminy dla 1,5 rocznego dziecka!! 25.04.06, 12:24 Zaczyna sie okres słoneczny- wiosna, lato i można darowac sobie witaminy. Wszystko zalezy od diety dziecka , szybkości wzrostu( i innych ew. wskazań). Maluch ma otrzymac min. 400j.m D3 w diecie i preparatach witaminowych łącznie ( zalecenia krajowego kons.)- dając vigantol i cebionmulti dajesz ok. 800j.m, a przeciez maluch cos jeszcze je(szczególnie mleko modyf.), a w sloneczne dni dochodzi naturalna produkcja- na nią jeszcze trzeba troszkę poczekac kiedy bardziej rozbierzemy dzieci. Ja swojemu prawie 2 latkowi daje multisanostol w ilości 5ml 1xdz- 100j.m d3 i 50 mg wapnia obok innych witamin, uzupełniam to co nie dostaje w diecie( pije 600ml mieszanki modyf, tez wzbogaconej w wit. , wapń, je nabiał, danonki też z wit. d3). Sprawa dawkowania witamin jest indywidualna, a nadmiar barzdiej szkodzi niz maly niediobór. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
071979an Re: Witaminy dla 1,5 rocznego dziecka!! 25.04.06, 15:03 Mój mały ma 21m i tez dostawał cebionmulti ale od wrzesnia ub.roku zmieniłam mu na Muli Sanostol iteż się sprawdził bo przez zime wcale nie był chory Odpowiedz Link Zgłoś
paulaula Re: Witaminy dla 1,5 rocznego dziecka!! 25.04.06, 21:05 Zbliża się lato może lepiej serwować to co nam oferuje, witaminy są wskazane przy ewidentnych niejadkach i dzieciach często chorujących, u których lekarz podejrzewa awitaminozę. Jak na mnie za chętnie wiele mam sięga po sztuczne witaminki, których przyswajanie przez organizm jest krańcowo różne od tych z pozywienia. Może jednak warto trochę się potrudzić, naprawdę mało jest dzieci, które prawie wszystkiego nie chcą jeść. Odpowiedz Link Zgłoś