Dodaj do ulubionych

FoA - co to oznacza

29.06.06, 13:04
Bylam z moim miesiecznym synem w szpitalu z powodu bezdechow,lekarze robili
mu badania i na badaniu kardiologicznym okazalo sie ze ma FoA lekarze nie
powiedzieli mi dokladnie co to jest jedynie ze jest to wrodzona wada serca i
czy to jest powazne.prosze o pomoc moze ktos wie co to oznacza i czy jest to
powarzna wada?pozdrawiam aneta
Obserwuj wątek
    • aaparzoch1 Re: FoA - co to oznacza 29.06.06, 13:34
      Z takim skrótem spotkałam się jako :
      FoA - ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej typu foramen ovale
      Otwór owalny (foramen ovale) jest to otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej
      serca.W życiu płodowym człowieka otwór ten zapewnia komunikację między
      przedsionkami.Jego struktura przypomina zastawkę - prąd krwi pozwala na jego
      otwarcie w kierunku lewego przedsionka.Poród powoduje zmiany fizjologiczne w
      sercu noworodka - wzrost ciśnienia w lewej komorze powoduje zasklepienie
      otworu.U dorosłego człowieka pozostałością otworu owalnego jest tzw. dół owalny
      w przegrodzie międzyprzedsionkowej.Ciekawostką jest , że około 20% populacji
      dorosłych ma drożny otwór owalny.
      Z tego co sie zorientowałam to np. córeczka molla7 ma taką wadę serduszka.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki za zdrowie Twojego synka. Ola

• aaparzoch1 Re: FoA - co to oznacza 29.06.06, 13:59
        www.fc.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?indeks=36&indeks_art=414&VSID=0b59f509c0a7c868a403b189a64c20b0
      • molla7 Re: FoA - co to oznacza 30.06.06, 10:32
        dokładnie. Mała ma 2 lata i w dalszym ciągu jest mały przeciek. W zaleznosci od
        średnicy tego otworu kontrole kariologiczne moga byc konieczne/wskazane, w
        naszym przypadku 2 mm chyba odpuszcze sobie wizyty w CZMP i zabierania miejsca
        w kolejce dzieciom z bardziej powaznymi problemami.
        W ogole gdyby nie pobyt miesieczny na II klinice CZMP na zapalenie płuc to
        sprawa w ogóle by sie nie wydała, bo w osluchu daje szmerek ktorych wiekszosc
        lekarzy nie wysłuchuje. robie sobie taki test na skrupulatnosc lekarzy
        ogolnych, szmer wysluchal jakis 1 na chyba pieciu ktorzy mieli do czynienia z
        rozalka, albo moze nie mówia o tym.
        wg nie ma powodu do wiekszego niepokoju, aczkolwiek zastanawiam sie czy taka
        nawet kosmetycna wada moze byc powodem do powiklan np przy anginie. nie wiem
        nie jestem lekarzem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka