Dodaj do ulubionych

CAV+DORV+PS

04.07.06, 20:27
mam prosbe co prawda polowicznie tylko wiem co oznaczaja te skkroty i
chcialabym sie skontaktowac na forum z osobami(albo mamami)aby napisaly jakie
zabiegi przeszly ich dZieci z tetralogia fallota , gdzie i czy nie mialy
powiklan a jesli tak to jakie?ja bede niedlugo miala operacje typu FONTAN
(przelozenie pni tetniczych)z gory dziekuje za wszelkie informacje
Obserwuj wątek
    • ogis1 Re: CAV+DORV+PS 04.07.06, 22:12
      Gwiazdeczko, te skróty, które napisałaś w tytule,nie oznaczają TETRALOGII
      FALLOTA /TOF, to skrót/
      DORV to skrót DWUNAPŁYWOWEJ (dwuujściowej) PRAWEJ KOMORY
      a PS oznacza ZWĘŻENIE ZASTAWKI TĘTNICY PŁUCNEJ.
      A w kwesti pytań , to Ci niestety nie pomogę. Mam córeczkę, która miała
      operacje CAVC/wspolny kanał przedsionkowo-komorowy/.

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!!!!
      pozdrawiam Ewa , mama Julki
      • a-ga2 Re: CAV+DORV+PS 17.07.06, 01:22
        U mojego syna wadę rozpoznano w 2 dobie po urodzeniu. Dziecko erką pojechało na
        konsultację kardiologiczną po której dowiedziałam się, że wada Jakuba to rózowy
        fallot. Po 10 dobach wróciliśmy do domu. Na pierwszą kontrolę pojechaliśmy po 3
        tygodniach do Zabrza-mieszkamy na Śląsku. Urodził się malutki i ważył zaledwie
        2,4kg. Jeździliśmy do Zabrza przez pół roku z Kubą było już coraz gorzej-siniał
        na szczęście do napadów anoksemicznych nie doszło-czemu też wszyscy się dziwią.
        Czekaliśmy tak długo bo wg wymagań kardiochirurga w Zabrzu dziecko miało ważyć
        6kg. W związku z problemai personalnymi albo być może kardiochirurg nie chciał
        się podjąc tej operacji w co nie wnikam zostaliśmy przekazani do Łodzi. Tam
        dowiedziałam się, że dziecko jest przetrzymane. Operacja Jakuba miała być po
        trzecim miesiącu życia gdy zaczeliśmy podawać mu propranolol. Podobno w Łodzi
        wogóle nie podają takiego lekarstwa-jak czas je podać to dziecko idzie na
        zabieg. Operacja w czwartek 9 marca się udała, doc zrobił wszystko co
        zaplanował (tu dowiedziałam się,że to już nie fallot a właściwie to DORV) a już
        w najbliższą sobotę stan krytyczny i wezwano doc.W najbliższym czasie ponowne
        rozcięcie klatki - by serce miało więcej miejsca bo może obrzękło, potem płyny,
        grzyby, odmy płuc itp. 14 dni na pooperacyjnym i 42 doby na ojomie. Chyba
        wszystko przeszliśmy ale najważniejsze, że dobrze się skończyło. W tym czasie
        była operowana dziewczyna z podobną wadą i u niej przebieg pooperacyjny
        poprawny nawet nie zdążyliśmy się z nią spotkać. Tyle wiemy od dr. Nie wiem co
        będzie dalej ale jestem dobrej myśli i to dzięki TOBIE. Kubuś ma spore
        zaległości w rozwoju ruchowym ale dzięki rehabilitacji jest poprawa.
        Pozdrawiam pa
        • chantti Re: CAV+DORV+PS 17.07.06, 20:01
          Aga-2 czy można sie z Toba jakoś skontaktować, mój synek ma teraz 3 mc i prawie
          od urodzena jest na propranololu i verospiroie, operacje ma teoretycznie
          zaplanowana na ok 6 mc zycia, czekamy na informacje z Centrum. Zatrwozylam sie
          czytajac twojego posta, Czekam na kontakt.
          • a-ga2 Re: CAV+DORV+PS 17.07.06, 22:36
            Nie chciałam nikogo przestraszyć i wspomniałam o dziewczynce, która przeszła
            operację książkowo.
            Zapraszam gg 9640905

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka