04.09.06, 16:22
Dorwały moja core(3,5roku)Ona sie wykancza fizycznie a ja psychiczniesad(
Nie wiem jak jej pomoc.Jak mam w nia wmusic otreby , buraczki czy inne cuda
jak ona tego nawet powachac nie chcesad(Cholercia ja sama sie z tym mecze
praktycznie od urodzenia a teraz onasad(
Obserwuj wątek
    • gosika78 Re: Zaparcia 04.09.06, 16:40
      Mojej koleżanki dziecku pomógł Trilac. (Probiotyk w tabletkach bez recepty)
      • patoo Re: Zaparcia 04.09.06, 16:42
        dzieki
        • a.lenard Re: Zaparcia 04.09.06, 17:41
          z takisok z marchwii nie pasteryzowany tylko taki świezy, najlepiej z
          wyciskarki a nie taki kupny jednodniowy, no ale może byc te.
          • patoo Re: Zaparcia 04.09.06, 18:31
            jak to jest z ta marchewka.Jedni mowia ze na zaparcia a inni podaja przy
            biegunce.Ja sama pamietam jak mala byla tylko na cycu i dalam sie jej napic
            pierwszy raz soku marchwiowego i pozniej zobaczylam ''bobka''(przedtem jej
            kupka przypominala jajecznice).
            • pasmo30 Re: Zaparcia 08.09.06, 23:50
              Gotowana marchew zapiera, pasteryzowana w sokach też.
              Surowa marchew nie powinna.
    • olamad Re: Zaparcia 04.09.06, 17:43
      Syrop homeopatyczny - ALVIA (dostępny w aptece)
      Jakiś rok temu moja córka też cierpiała na potworne zaparcia - nic nie
      pomagało, żadne Trilaci, Lactulozy itp. Dopiero Alvia pomogła - i to na dobre,
      bo problem zniknął i więcej się nie pojawił.
      Aha, specyfik działa dopiero po kilku dniach regularnego podawania.
      Pozdrawiam,
      • skubany_kotecek Re: Zaparcia 04.09.06, 18:10
        mojemu synkowi dobrze słuzy Normalac,jest dużo lepiej ale mały ma zaparcia
        nawykowe i z dnia na dzien problemu sie nie pozbede niestety...
        • patoo Re: Zaparcia 04.09.06, 18:31
          Dzieki wszystkim za radysmile
          • a_pola Re: Zaparcia 04.09.06, 19:09
            u nas nic nie dzialalo, pomogl nam psycholog, bo Pola zapierala nawykowo,ze
            strachu przed bolem, ktory pamietala po kilkudniowym zatwardzeniusad Polunia ma 2
            lata.
            pozdrawiam
            • patoo Re: Zaparcia 04.09.06, 20:15
              Wlasnie u anas jest tak.Jakis miesiac temu miala problem z kupka.Wyszla ale z
              wielkim bolem.A teraz powstrzymuje bo sie boisadPrzynajmniej tak to wyglada
              • a_pola Re: Zaparcia 04.09.06, 21:11
                u nas to trwalo pol roku, az zdesperowany lekarz rozlozyl rece, normalna schiza
                i bylam juz zupelnie zlalamana...w koncu poszlam z nią do psychologa, ktory
                stweirdzil,ze na terapie stricte psychologiczną jest za mala i nauczyl mnie
                takich parapsychologicznych trickow ... i pomoglosmile)))))

p.s. jak mnie tego uczyla, to minę musialam miec ewidentnie lekcewazącą, bo
                stweirdzila,ze brzmi to niewiarygodnie ,ale ona wlasnie w taki sposob leczy
                maluchy z traum przeroznych...
                • kattkak Re: Zaparcia 04.09.06, 21:16
                  kiwi co najmniej 1 dziennie, winogrona, suszone śliwki
                  • czarna_maruda Suszone śliwki z "Gerbera" 04.09.06, 22:10
                    W malutkich słoiczkach, spróbuj tego
                    • samanta82 Inne rozwiazanie 04.09.06, 22:34
                      Moze to bedzie troch drastyczne ale mojemu dziecku pomoglo-"wystrugaj grubsza
                      niz w rzeczywistosci,ale tak w miare zapalke z mydla a potem zagadujac dziecko
                      wsun do odbytu jak najglebiej sie da,dziecko tego nie czuje,jesli masz dar
                      zagadywania...Sa jeszcze w aptece male czopki mydlane"bardzo tanie",ktore tez
                      pomagaja skutecznie
                • gabiww Re: Zaparcia 08.10.06, 15:38
                  HEJ co dokładnie pomogło?
          • megg781 Re: Zaparcia 05.09.06, 09:45
            Polecam ampułke Lakcidu, normuje sytuacje w brzuszku , zarówno przy biegunce jak
            i zaparciach, podawałam dziesieciodniowej córeczce z przykazu lekarza i wszystko
            było ok. Pozdrawiam smile
    • ominika Re: Zaparcia 04.09.06, 22:42
      Znam ten problem, bo walczę z tym u Córki od kilku lat. Polecam otręby
      granulowane ze sliwkami. Możesz je dodawac do kaszki, albo jakiejś zupy
      mlecznej. Może warto ograniczyc mleko krowie i produkty pochodzenia mlecznego.
      Może lepiej spróbować sojowe. U nas pomogło. Życze poprawy, bo faktycznie
      córeczko pewnie gorzej funkcjonuje...
    • oxygen100 Re: Zaparcia 04.09.06, 22:58
      czopek glicerynowy. Sa podobno w rozmiarze dla dzieci. Wiem bo moja kotka gdy
      byla malutka miala takie problemy
      • a_pola Re: Zaparcia 05.09.06, 08:54
        wszystkie wyzej podane spososby przez dziewczyny są zasadne jezeli problem jest
        fizjologiczny, tzn kupka jest twarda, no i jezeli jestes w stanie namowic
        dziecko do jedzenia tych rozluzniajacych produktow typu sliwki, winogrona czy
        kiwi... u mnie to nie mialo szans... natomiast jesli problem jest natury
        psychicznej to dieta jest tylko uzupelnieniem leczenia... trzeba przekonac
        dziecko,ze to nie boli...
        • patoo Re: Zaparcia 05.09.06, 09:54
          Ciagle jej to powtarzam i nic.Nie chce przyjac tego do wiadomosci.Dzis
          obudziala sie w nocy , ok godz 22 i chciala na nocnik.I poszla.A pozniej to juz
          scena jak z horroru.Wyszedl maly bobek a krzyczala przy tym jakby wychodzila
          kupa wielkosci arbuza.sad(
          • a_pola Re: Zaparcia 05.09.06, 10:18
            Wiesz Patoo, pierwszą sprawą jaka mi usowadomil psycholog to nie tłumaczyc ,ze
            to nie boli, bo to jest zaprzeczanie emocjom i dziecko czuje sie zanegowane,
            odrzucone i osamotnione... mowiac po ludzku , Ciebie tez by wkurzalo,gdybys
            czegos sie bala, a ktos by Ci wmawial, ze to nic takiego...

ja tez popelnialam ten bład, jak Pola zaczynala nerwowo sie kręcic, to skakalam
            kolo niej, abosrbowalam jej uwagę, albo nagradzalam kupke brawami itd ...
            psycholog powiedzial,zeby nie robic z tego afery , oferowac wsparcie, przytulic
            jesli dziecko chce,ale nic ponadto , nie traktowac tej sprawy jakos wyjatkowo. i
            nie powtarzac ciągle....
            przed snem robilam Poli masaze polecane przez Panią psycholog, ucisk kregoslupa
            i stóp, i po dwoch tygodniach przeszlo jak reką odjął...no ,ale zmiana podejscia
            tez nie byla bez znaczenia, przestalam jej tlumaczyc ,ze robienie kupy jest
            cool, wogole slowo k... nie padalo w domu, przestalam opowiadac wszsytkim
            dookola o naszym problemie,....itd
            powodzenia
            • moninia2000 Re: Zaparcia 05.09.06, 17:15
              Hej!
              Straszny problem, znam go tez. polecam ksiazke "Zaparcie-przeklenstwo
              wspolczesnego czlowieka" autorka: Elena Sklianskaja.
              Warto, pomaga, poza tym tanio ja kupilam, mam nadzieje, ze znajdziesz bo warto.
              Jednak jesli Twe malenstwo nie chce jesc sliwek suszonych (moze w kompocie albo
              zmiksowane rozmoczone np.z jogurtem albo..czyms co lubi??), kiwi pomaga bardzo
              (ja codziennie rano, na czczo wcinam i pije litry wody), wlasnie woda- wazne by
              duzo pic, ruch, pozytywne myslenie oczywiscie, winogrona, arbuz zimny pomaga,
              platki owsiane np.zupka z rozgotowanych platkow z jabkiem gotowanym czy
              pieczonym (tez dziala) i rodzynkami (dlugo gotowana) i miodem np. tez mozna
              zmiksowac czy co..
              Musisz koniecznie corci rozrzadzic kupke, jesli sie meczy.. Absolutnie nie
              polecam lekow, bo moga uzaleznic. homeopatie owszem. Byc moze sok z kiszonych
              ogorow z kefirem hhe, dziala ooostrowink
              Trzeba jej pokazac ze nie musi bolec. ja z autopsji wiem, iz staje sie to
              obsesja, myslisz tylko o tym i....nic nie robisz. Malutka boi sie, ale nie
              upewniaj jej jak mowi kolezanka, ze to "nie boli" czy co. Zostaw temat.
              Postaraj sie zartujac moze przec mmmmmmmmmmmmmmmm razem z corka albo bawic sie
              jakos tak, dac jej wsparcie, rozsmieszac (swqietny masaz dla brzuszka). Czasem
              zimna woda czy sok dzialaja rozluzniajaco, rowniez herbatka z malwy
              albo..kladzienie sie na zimnym czyms, mobilizuje jelitka.Goraco zatrzymuje
              troche..
              Dacie rade, sprobuj wesprzec glownie psychicznie, poza tym naturalnie
              zywieniowo, aby zobaczyla, ze kupka nie jest twarda.
              Dosc slodyczy i wszelkich zatwardzajacych spraw choc do czasu zaniku
              zatwardzenia.
              Porozmawiaj, ze dacie rade, ze jak lekarstwo mozna kiwi przyajc (jesli nie chce
              za Chiny) i juz. Powodzenia, moni
    • zonazona Re: Zaparcia 05.09.06, 09:15
      Dobra jest oliwa z oliwek. Dolewa się po łyżeczce do zupy, zmieszaj z
      ziemniaczkami, niewyczuwalna w kaszkach dla dzieci smile
      • moninia2000 Re: Zaparcia 05.09.06, 17:17
        Acha, no wlasnie, oliwa z oliwek boskie dzialanie ! Poza tym miod. na czczo
        pity w szklane przegotowanej wody na noc zostawionej. Rano na czczo wypic.
        Widac roznice po paru dniach czasem szybciej. Jak i woda ze sliwek suszonych,
        namoczonych na noc i zjesc te sliwy. Aj, jakze chcialabym pomoc....
        moni
    • radzik233 Dobra rada :) na zaparcia 05.09.06, 17:39
      Moja córka miala czesto problem z kupka bo urodzila sie wczesniakiem nie miala
      dobrze wyrobionych miesni a w szpitalu jej "wymuszali " kupke wiec tez troche
      sie z tym pomeczylam a jesli teraz ma problem to daje jej activie serek jest
      niezawoddny superowo pobudza prace jelit i po jakiejs godz mala spokojnie luzna
      kupka sie zalatwia, mozna czoka ale w tym wiueku dziecku trudno go wlozyc po za
      tym jest to nieprzyjemne dla niego. Takzee sprobuj podawac jej przez jakies 3
      dni na sniadanko serek lub jogurt i zobaczysz jak ona na niego reaguje
      • patoo Re: Dobra rada :) na zaparcia 05.09.06, 19:04
        Dzis probowalismy z czopkiem.NIe da sobie wlozyc.Jogurty je bardzo czesto.W
        ciagu dzisiejszego dnia podchodzilismy do nocnicka chyba z 30 razysad.Udalo sie
        jakas godzine temu.Jutro bedzie pewnie to samo.Bo ona sie boisad((Od kilku dni
        nasze zycie kreci sie wokol kupkisad(
        • radzik233 Re: Dobra rada :) na zaparcia 05.09.06, 22:21
          Moja tez sie ost bala bo zjadla sporo czekolady z moja pomoca zronila ale przez
          kolejne dni sie bala i plakala ze ja boli ale na serio sprobuj activii jest
          jeszcze taki syrop lactolosum tylko nie pamietam czy na recepte tez jest dobry
          bo jako niemowalakowi to mojej corci pomagal
    • polka33 Re: Zaparcia 05.09.06, 22:34
      Homeopatia z serii Dagomed -to słodkie kuleczki jak cukiereczki do ssania-
      pomogły mojemu dziecku gdy jeszcze sugestia nie działac nie mogła, bo miał
      kilka miesięcy.
      • sylwia7611 Re: Zaparcia 08.09.06, 23:44
        To my również dołanczamy do dzieci z zaparciami sad((
        U Nas kupka co 3 dzień sad((
        jemy otręby, pijemy sok z jabłek, jemy serki i jogurty i NIC!!!
        jestem załamna sad((
        Czy to przejdzie???
        • pasmo30 Re: Zaparcia 09.09.06, 00:16
          Samo to raczej nie przejdzie. W jakim wieku jest dziecko? Na początek trzeba
          popracować nad dietą. Zastanowić się kiedy pojawiły się zaparcia?
          Odstawić sok z jabłek na rzecz gruszkowego np. Pić wodę z miodem na czczo
          (jeśli nei ma alergii). Suszona śliwka w słoiczku Gerbera taż bardzo dobrze
          działa pod warunkiem, że dziecko chce to zjeść. Moje jadło, ale jej się
          przejadło. Mi tam smakuje.
          Nie dawaj za dużo nabiału. Resztę napisałam w poście poniżej
    • pasmo30 Re: Zaparcia 09.09.06, 00:11
      Moja córka jest od kilku miesięcy na Duphalacu (odpowiednik Lactulosy, ale na
      nią lepiej działa). Alvia na nią działała ale tylko przez 1,5 mies. Przez
      zaparcia nawykowe mała miała szczeliny odbytu i miała zabieg w szpitalu.
      Ważne jest, aby dziecko robiło kupkę codziennie (rozumiem, że wcześniej
      córeczka nie miała problemów). Chociaż moje dziecko robi co 3 dni. Im dłużej
      wstrzymuje kupkę, tym kupka jest twardsza. Jeśli te zaparcia nie trwają zbyt
      długo to może warto podać na jakiś czas leki, aby dziecko nie miało problemów i
      przypomniało sobie jak to było kiedy nie bolało. Leki i dawkowanie należy
      skonsultować z lekarzem. A jak już ją przestanie boleć to trzeba pilnować
      diety. Dużo picia (ale nie marchew, jabłko, jagody), warzyw, owoców (bez
      bananów, dobre są gruszki, kiwi i śliwki suszone), otręby. Zapiera ryż,
      gotowana marchew, słodycze i za duża ilość nabiału, a dokładnie to wapnia.
      Wapno nawet takie do picia może zapierać.
      Podawaj też dziecku jakiś probiotyk np. Lacidofil.
      • nela35 Re: Zaparcia 21.09.06, 14:45
        dołaczam się do tego kręgu .moja mała ma teraz 2,lata i 5 miesiecy .od 3
        mieisecy walczymy z zaparciami nawykowymi .na prawde nie kojarze skad to się
        wzięło .pamietam ,ze ywjechalismy na wekeend i moze z wrazenia nie mogła się
        załtwic a teraz jest po prostu wrzask i stęki i wstrzymywanie .,zmieniamy
        powoli diete ale u niejadka ni eejst łatwo .zławtia się raz na 2-3 dni ale
        puchnie ,krzyczy tak strasznie ze mnie się slabo robi.kupke rodzi po prostu .co
        ciekawe ta kupka czasem jest miękka ale rodzi i tak .sliwek nie lubi i nie chce
        jesc z owocami i warzywami róznie powoli cos tam zmieniamy .myslę jednak ze
        sprawa psychiki i tu cis tzreba zrobic .ktos napisał o masazach .prosze o
        dokłądniejsze rady .brała lactulosam ale poprawa marna .moze za krotko brałam
        teraz spróbuje z alvia..nie wiem czy wrócić do tej laktulosy czy sa po tym
        efekty .ile to tzreba brac by pomogło .
        • nela35 Re: prosze o namiary na psychologa dzieciecego 25.09.06, 14:06
          przeniose tez ten watek na forum .dziewczyny znacie kogos takiego bo mnie z
          tymi zaparciami ręce opadną..
    • zeb1 Re: Zaparcia 21.09.06, 21:26
      Moje trojaczki maja prawie 2 latka i od 2 tyg podaje im zamiast mleka
      modyfikowanego mleko krowie + kaszka Bobovity. Od poniedziałku jedno dziecko
      ma zaparcia, kupe robi raz na 2 dni i płacze, bo nie moze sie zalatwic. Kupa
      jest sucha, twarda. Pozostała dwójka oki, czy to mozliwe zeby tylko on tak
      reagował na mleko krowie? czy to poprostu przypadek. Dodam, ze mleko krowie
      podawałam od skonczenia roczku do robienia budyniu, kluseczek lanych itp,
      dieta tez oki.
      • pasmo30 Re: Zaparcia 21.09.06, 21:29
        Może za dużo tego mleka. Mleko jak najbardziej może powodować takie problemy z
        kupką. Ja bym wróciła do modyfikowanego.
        • kamymama Re: Zaparcia 22.09.06, 20:59
          Hej! U nas ten sam problem:o( Kama ma 2,5 roku i od 3 tygodni są problemy z
          kupą. Z tego co mi doradzali lekarze to w dziecie ma być dużo blonnika, surowe
          warzywa i owoce, soki niesłodzone, nie dawać słodyczy, oliwę z oliwek dolewać
          do np.zup, mleko modyfikowane zamiast krowiego, suszone śliwki ( 3 śliwki
          pokroić, zalać łyżką wrzątku i cały kubek z tymi śliwkami też wsadzić do
          wrzątku, jak puszczą soki to dodać łyżeczkę miodu, wymieszać, wlać wywar na
          łyżkę i dać dziecku). Kama nie lubi owoców więc robię jej taką miksturkę. Daję
          do tego jeszcze lactulosum, po kilku dniach pomogło, zrobiła kupkę bez płaczu,
          ale znów się zaczęło wstrzymywanie. Też nie wiem co z tym zrobić? Mam
          skierowanie do gastrologa, jak pójdę to zdam wam relację co powiedział. No i
          chyba trzeba będzie iść do psychologa dziecięcego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka