alin9 24.10.07, 16:51 Kto mi może podać odpowiednik berodualu.Chodzi mi o postać aerozolu.Dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doizy Re: zamiennik 24.10.07, 21:50 a do tej pory czego używałaś? berodual jest w formie płynu do nebulizacji i w formie aerozolu wziewnego Odpowiedz Link
alin9 Re: zamiennik 25.10.07, 10:39 Używałam właśnie berodualu ale szukam czegoś tańszego,rozszerzającego w postaci aerozolu.Dla starszych mam płyn ale chodzi mi o dwulatkę.pozdrawiam. Odpowiedz Link
doizy Re: zamiennik 25.10.07, 11:13 ja swojej ale zaznaczam że była o prawie dwa lata starsza od twojej podawałam ventolin przez tubę a w inhalacjach steri-neb, są tańsze to fakt ale z tego co wiem berodual jest bezpieczniejszy (niewielkie ryzyko wystapienia objawów niepożądanych), niż b2mimetyki do których należą te dwa przeze mnie wymienione. Odpowiedz Link
dorek3 Re: zamiennik 25.10.07, 11:53 mnie tłumaczono, że małe dzieci lepiej reaguja na berodual i w tej grupie wiekowej jest on lepiej tolerowany. 4-latkowi alternatywnie polecano salbutamol(Steri-Neb). Odpowiedz Link
alin9 Re: zamiennik 25.10.07, 12:30 Dziękuję dziewczyny za odzew.Wygląda na to że jeszcze przez pewien czas będę musiała zostać przy berodualu.pozdrawiam. Odpowiedz Link
tlumacz29 Re: zamiennik 25.10.07, 14:29 A serevent? Ja miałam zlecany Serevent i to dziecku nawet 4- letniemu. Może coś z nim nie tak? Odpowiedz Link
doizy Re: zamiennik 25.10.07, 16:40 jest z grupy długo działający do 12 godzin, ale nie nadaje się do przerywania ataków. Odpowiedz Link
dorek3 Re: zamiennik 26.10.07, 11:22 długodziałających nalezy unikać u małych dzieci tak długa jak można poradzic sobie za pomocą krótkodziałających Odpowiedz Link
alin9 Re: zamiennik 26.10.07, 12:10 Pytanie zrodziło się z nieradzenia sobie.Do końca tygodnia może mieć nebulizacje jak starszaki ale potem ponownie wracam do pracy(koniec opieki)a dziadkowie sobie nie radzą.Starszym zrobią bo sami się nebulizują a z małą trzeba siedzieć i pilnować.Tuba to dla Nich ułatwienie a dla nas czas.Przepraszam za marudzenie.Pocieszcie proszę.Ja mam jedną zmianę.Wracam koło 23.30.Mąż pracuje na zmiany i pół tygodnia dzieci nie są pod naszą opieką a ja je widzę przed przedszkolem i jak śpią.Dołek totalny.pozdrawiam. Odpowiedz Link
doizy Re: zamiennik 26.10.07, 13:13 to jest tak długodziałające są powyżej 5 lat, ale lekarze przepisują te leki wczesniej ponieważ w połączeniu z lekami przeciwzapalnymi lepiej kontrolują chorobę, a nawet za ich pomocą można zminimalizować dawki podtrzymujące steroidów. Porozmawiaj z lekarzem o swoich obawach bo i tak musisz to zrobić, leki są przecież na receptę. Odpowiedz Link
kubona Re: zamiennik 26.10.07, 12:11 mój 2,5 latek ma ventolin a wczesniej miał serevent. do tego Flixotide, wczesniej budesonit mite. Odpowiedz Link
alin9 Re: zamiennik 26.10.07, 17:08 Niestety ventolin z mojego doświadczenia i męża jest daremny u nas. Odpowiedz Link
doizy Re: zamiennik 26.10.07, 20:36 ale o tym czy pasuje czy nie trzeba się przekonać na własnych oskrzelach u nas tak samo z sereventem jak u was z ventolinem, miałam wrażenie ze tylko podaję dziecku ale nie działa tak jak powinnien. Światełko nam zaświeciło się gdy mężowi skończył się jego lek i musial siegnąć po lek córy. Jak szybko sięgnął tak szybko pognał po receptę na swój. I tak przeszliśmy u dziecka na inny b2mimetyk długodzialający. I to jest to. Natomiast są osoby które sobie chwalą serevent. Także dobór leków to sprawa indywidualna. Odpowiedz Link
ankaot Re: zamiennik 08.11.07, 11:59 Dokłądnie, trzeba spróbować na konkretnej osobie. Ja uzywam sereventu. Ventolin mi nie pomagał. Dziecko lat 4 jest na Ventolinie (w razie kaszlu). Odpowiedz Link