mie11 12.09.06, 17:49 Czy panuje tearz epidemia ospy wieetrznej w pzredszkolach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minkapinka Re: Do mam ktore maja dzieci w przedszkolu 12.09.06, 18:17 nie słyszałam. Mozna zaszczepić dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Do mam ktore maja dzieci w przedszkolu 12.09.06, 19:56 a po co szczepić? Ja przechodziłam ospę jako 30 latka, przez szczepienie w dzieciństwie, jak się niedawno przekonałam. Nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Do mam ktore maja dzieci w przedszkolu 12.09.06, 19:58 a było wtedy to szczepienie na wietrzną ospę ?? dzieci były wtedy szczepione na czarna ospę a to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Do mam ktore maja dzieci w przedszkolu 12.09.06, 20:57 Monika, ja nie wiem I nie mam kogo spytać, zresztą jakby to dla mnie nie aktualne. Ale jak kilka dni temu wpadła mi w ręce moja dzięca książeczka, to jak byk widnieje w niej, że byłam szczepiona na ospę. Może i masz rację, ze nie na wiatrówkę Ale fakt jest taki, że do przedszkola chodziłam, a ospę miałam 2,5 roku temu. I jeszcze drugi fakt, obecna szcepionka przeciwko ospie wietrznej, chroni o ile w ogóle, na jakieś 7 lat. I trzeba pamiętać i szczepić dziecko, a potem dorosłego. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: mami7 14.09.06, 10:49 dokładnie (nasze ?) pokolenie było szczepione na czarną ospę ja tez mam na czerwono wpisane OSPA, ostatni rocznik chyba 78 był jeszcze szczepiony.Ja w podstawówce już chorowałam na ospę wietrzną , a po liceum na półpasiec.Da się przeżyć U mnie w domu już ospę przeszli w zeszłym roku bezproblemowo. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mama_asi Re: Do mam ktore maja dzieci w przedszkolu 12.09.06, 21:00 W nazszym nie. Jest teraz jakis wirus powodujacy 2-dniowa wysoka temp. Moze lepiej niech teraz dziecko przejdzie ospe.Dzieci to w miare lekko znosza. Odpowiedz Link Zgłoś
sledziowa Re: Do mam ktore maja dzieci w przedszkolu 12.09.06, 21:08 Moja córeczka właśnie gorączkuje od wczoraj na dodatek narzeka na brzuszek Byliśmy u lekarza, ale niby wszystko ok, ma tylko lekko zaczerwienione gardełko O ospie nic nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
agaireszta Re: Do mam ktore maja dzieci w przedszkolu 12.09.06, 21:39 U nas w przedszkolu ospa pojawia sie regularnie co jakieś 6-7 tyg. Ale radzę nie szczepic, lepiej żeby dziecko teraz zachorowało aniżeli póżniej. No chyba że macie noworodka w domu, wtedy sytuacja wygląda inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: Do mam ktore maja dzieci w przedszkolu 13.09.06, 08:20 Zazwyczaj epidemie wietrznej ospy przypadaja na kwiecien-maj-czerwiec (ale w inne miesiace tez sie zdarzaja). Ja zaszczepilam synka, mam spokoj na (podobno) siedem lat. Maz tez sie zaszczepil, bo nie przechodzil ospy w dziecinstwie. Nigdy nie wiadomo, jak dziecko zniesie chorobe. Sa dzieciaki, ktore poza kilkoma krostami i stanem podgoraczkowym przez trzy dni nie maja innych objawow (ja nalezalam do tych szczesliwcow - przeszlam w ten sposob ospe w wieku 6 lat), a sa dzieciaki, ktore przez 3 tygodnie choruja, cale zsypane, ze swedzaca skora i temperatura. Tylko, ze koszt szczepienia wysoki - ok. 180 zl (a dla doroslego dwa razy tyle). Odpowiedz Link Zgłoś
moncik79 Re: Do mam ktore maja dzieci w przedszkolu 14.09.06, 14:15 Moje dziecko przez trzy dni miało wysoką gorączkę, ale nie zauważyłam żadnych innych objawów. Na szczęście dzisiaj rano miała normalną temperaturę, więc chyba to nie ospa. Poza tym z tego co wiem lepiej żeby dziecko wcześniej przeszło ospę wietrzną, więc raczej odradzam szczepienie, przynajmniej ja tego nie zrobię. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś