Dodaj do ulubionych

Wodogłowie ??

17.09.06, 10:49
Dziewczyny ! napiszcie co to jest dokładnie skąd się bierze, jakie są objawy
tego czy tylko duża głowa ? może któreś z waszych dzieci ma albo z waszych
znajomych ?? mój synek ma obwód głowy 44 cm w wieku 4 mc, chodzę od lekarza
do lekarza obawiam się czy tego nie podejrzewają proszę o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • gosiek289 Re: Wodogłowie ?? 17.09.06, 19:41
      No coś ty !!!
      Mój w 4 miesiącu miał 45 cm.
      Zależy ile twoje dziecko miało przy porodzie - mój miał aż 38 cm. Już w czasie
      ciąży mial dużą główkę - więc zrobiliśmy usg czy nie ma wodogłowia. Ale było OK
      i od tej pory przestałm sie tym wogóle martwić - po prostu mam dużego faceta (
      wagowo i rozmiarowo też jest ogromny)
      • iza3108 Re: Wodogłowie ?? 18.09.06, 10:38
        ale mi dodałaś otuchy, mój jak się urodził miał 34 cm, wszystko by było ok
        tylko ja miałam ciężki poród i mały ma troszkę zmian w główce i dlatego mnie to
        tak martwi.
    • 71gosik Re: Wodogłowie ?? 17.09.06, 20:35
      Wg książek głowa powinna przyrastać ileś tam cm w pierwszych trzech miesiącach
      życia, potem ileś itd. Ani córka ani syn nie mieścili się w tych ramach; syn
      32cm przy porodzie, 42cm po 3 m-cach; córka 33cm przy porodzie 41,5 po 3m-cach.
      Zależy jak kto mierzy. I zapewniam dzieciaki zdrowe, a bystre, że ho ho.
      Czy coś Cię niepokoi dodatkowo? Chyba wodogłowie może zdiagnozować USG?

Małgorzata
      • bara4122 Re: Wodogłowie ?? 17.09.06, 21:28
        Zrób usg przezcięmiączkowe i wszystko się wyjaśni, lekarz sprawdzi wielkość
        przestrzeni płynowych, jeśli są w normie to się nie martw tylko obserwuj rozwój
        dziecka.
        • iza3108 Re: Wodogłowie ?? 18.09.06, 10:42
          no właśnie i tu jest problem, robiłam usg przezciemiączkowe i przestrzeń
          podpajęcza się poszerza w czerwcu miała 4 mm teraz ma do 9 mm jak byłam 30
          sierpnia, lekarz który robił to usg kazał narazie się nie denerwować tymi
          wynikami ale mnie to ogromnie martwi, w srode idziemy na usg brzuszka i przy
          okazji powiem żeby lekarz to jeszcze raz obejrzał.
        • iza3108 Re: Wodogłowie ?? 18.09.06, 10:45
          powiedział tez ze najważniejsze że komory mózgowe są w normie, a ta przestrzeń
          podpajęcza niewiem co to i dlatego pytam Was o to może któraś z Was się
          spotkała z takim czymś.

Tkanka mózgowa bez zmian i układ komorowy prawidłowy tak jest w reszcie opisane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka