anetakrawczyk1 15.10.06, 19:09 Od kiedy powinno uczyć się dziecko załatwiania się do nocnika. Ja staram się nakłonić do tego moje 8-miesięczne dziecko, ale z marnym skutkiem. Proszę napiszcie mi coś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
71gosik Re: Nocnik 15.10.06, 19:17 Sądzę, że za wcześnie. Można dziecku pokazywać nocnik na zasadzie oswajania, może czasem uda się załapać siuśki, ale uważam,że 18 m-cy to czas, gdy można próbować ze skutkiem. Mój synek kupkę robił do nocnika w wieku 18 m-cy, wołął w wieku 22 m-cy; córcia ma 16 m-cy i nie usiedzi na nim zbyt długo, a jak słyszy jak lecą siuski, to przestaje sikać. Ale nocnik stoi na widoku i siada na nim kiedy chce. Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
marzena3033 Re: Nocnik 15.10.06, 22:04 Moja do 2 lat nie siadała na nocnik a ja specjalnie się jaj nie nakłaniałam ,tego lata w upalne dni ubierałam ją tylko w majteczki i jak ona się zesikała to tłumaczyłam że trzeba wołać i w tydzień sie nauczyła z tym że nie siusia do nocnika tylko woła do łazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Nocnik 15.10.06, 22:21 Najlepiej uczyć w ciepłe dni.Wtedy nawet jak dziecko się zsika to nie zachoruje.Najlepiej to bardzo indywidualna sprawa.Za wcześnie źle a za późno to można przegapić moment.Moim zdaniem Dajcie sobie czas do ukończenia roczku a potem przyzwyczajaj dziecko.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda8867 Re: Nocnik 19.10.06, 13:44 Ja pierwszy raz posadziłam moja córke na nocniku gdy miała 10mies. i akuray się udało (a było to po karmieniu piersią), że od razu zrobiła kupęi siku. Teraz ma 17mies. i sadzam ją głónie po posiłkach, robi wtedy siku i kupę tylko do nocnika. Ale musze ją czymś zabawić żeby usiedziała. Sama nie woła jeszcze, muszę sama wyczuć kiedy będzie sikać. A często wcale nie chce sikać do nocnika a potem sika w majtki. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakd1 Re: Nocnik 16.10.06, 13:23 Witaj Moja córcia teraz ma 11 miesięcy. Pierwsze próby siadania na nocniku przeprowadziliśmy jak miała ok 8 miesięcy - skończyły się wielkim krzykiem. Spasowaliśmy, po czym nocniczek stal na widoku, Zuzia w każdej chwili mogła się nim pobawić. To przyglądanie się nocnikowi trwało 1-2 tygodnie. Po tym czasie posadziłam ją na nim a Zuzia zdobiła doń siusiu. Dzisiaj siada na nocniku 2-3 razy dziennie, próby te w 80 procentach owocują oczekiwanym rezultatem ) Tak będzie i u Was, powodzenia życzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
gblu Re: Nocnik 16.10.06, 15:01 Moja mama zaczęła sadzać moją córeczkę jak ta miała 8 miesiecy. Teraz malutka ma skończone 10 i woła na nocnik eee kiedy chce zrobić kupkę. Od ponad miesiaca nie zrobiła kupki w pieluchę tylko na nocnik. Z sikaniem różnie, często woła i bardzo często sie udaje. Tak więc zaczynać jak najwcześniej - takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
gaj33 Re: Nocnik 16.10.06, 16:01 Moja córka miala 2,5 lat gdy nauczyla sie robic do nocnika i nie zmuszałam jaj wczesniej do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
mikow1 Re: Nocnik 16.10.06, 19:55 Moje doświadczenia nocnikowe z synkiem, mówią, że nic na siłę. Zaczęliśmy sadzać go na nocnik, jak skończył rok. Jak trafiliśmy, to coś zrobił, częściej nie. Frustrowaliśmy się my, frustrował mały. Probowaliśmy latem zakladać mu tetrową pieluczę, próbowaliśmy bez pieluchy i żadnych postepów. Aż pewnego dnia poprostu zawołał, że chce zrobić kupę. I zrobił na nocnik. Sam z siebie, bez żadengo przypominania Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakol27 Re: Nocnik 17.10.06, 21:49 Zdecydowanie za wcześnie!!! Poczekaj im dłużej, tym dziecko szybciej się nauczy. Zbyt wczesne przyuczanie może się skończyć dużymi problemami. Będzie ci się wydawało że dziecko nie robi postępów (bo w tym wieku taka edukacja na pewno się przedłuży) w końcu stanie się to twoją obsesją a dziecko będzie zawiedzione i zwątpi w siebie. Rzeczywiście w niektórych przypadkach takie oduczanie przynosi efekt ale tylko i wyłącznie wtedy gdy dziecko się zainteresuje tymi sprawami. Taki maluszek nie kontroluje się w tych sprawach i trudno się dziwić bo ma inne rzeczy do roboty moja córeczka miała 2 i pół roku gdy zaczęła korzystać z nocniczka. Odbyło się to gładko i bez żadnych problemów. Pozdrawiam i życzę cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
izabar Re: Nocnik 18.10.06, 21:55 Ja mam dziwne doswiadczenie, bo mój synek odkąd skończył 5 miesięcy odmówił robienia kupki do pampersa. wolał nie zrobic jej wcale, Chcac nie chcąc, zaczęłam go przytrzymywać nad nocnikiem, żeby wogule zrobił. No i nauczył się. Dzis ma 1,5 roku, kupę od tamtego czasu robi do nocnika, a z sikaniem różnie, czasem woła nan nocnik, a czasem pampers jest tak ciężki, ze można nim zabić. Poniewaz mam jeszcze starszego syna to moja sugestia jest, aby przyzwyczajać wcześnie, bo później dla dziecka nocnik to taki dziwny sprzet, którego czasem się boi. Fakt, że nie mozna egzekwować od takiego malucha wołania i tak dalej, ale wydaje mi sie ze przyzwyczaic młodsze dziecko jest lepiej jak starsze. Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: Nocnik 19.10.06, 15:33 to zalezy od dziecka: moja corka od 9 miesiaca siadała na nocniku, gdy miala 1,5 roku załatwiała sie do nocnika, nawet w nocy, a syn... za nic na swiecie nie chcial na nocnik, az pewnego dnia(1,9 miesiecy) sam poszedl do łazienki zabrał nocnik do pokoju i kazał sie posadzic - bardzo miło smierdziało Odpowiedz Link Zgłoś