15.10.06, 19:09
Od kiedy powinno uczyć się dziecko załatwiania się do nocnika. Ja staram się
nakłonić do tego moje 8-miesięczne dziecko, ale z marnym skutkiem. Proszę
napiszcie mi coś na ten temat.
Obserwuj wątek
    • 71gosik Re: Nocnik 15.10.06, 19:17
      Sądzę, że za wcześnie. Można dziecku pokazywać nocnik na zasadzie oswajania,
      może czasem uda się załapać siuśki, ale uważam,że 18 m-cy to czas, gdy można
      próbować ze skutkiem. Mój synek kupkę robił do nocnika w wieku 18 m-cy, wołął w
      wieku 22 m-cy; córcia ma 16 m-cy i nie usiedzi na nim zbyt długo, a jak słyszy
      jak lecą siuski, to przestaje sikać. Ale nocnik stoi na widoku i siada na nim
      kiedy chce.
      Małgorzata
      • marzena3033 Re: Nocnik 15.10.06, 22:04
        Moja do 2 lat nie siadała na nocnik a ja specjalnie się jaj nie
        nakłaniałam ,tego lata w upalne dni ubierałam ją tylko w majteczki i jak ona
        się zesikała to tłumaczyłam że trzeba wołać i w tydzień sie nauczyła z tym że
        nie siusia do nocnika tylko woła do łazienki.
    • alin9 Re: Nocnik 15.10.06, 22:21
      Najlepiej uczyć w ciepłe dni.Wtedy nawet jak dziecko się zsika to nie
      zachoruje.Najlepiej to bardzo indywidualna sprawa.Za wcześnie źle a za późno to
      można przegapić moment.Moim zdaniem Dajcie sobie czas do ukończenia roczku a
      potem przyzwyczajaj dziecko.pozdrawiam
      • magda8867 Re: Nocnik 19.10.06, 13:44
        Ja pierwszy raz posadziłam moja córke na nocniku gdy miała 10mies. i akuray się
        udało (a było to po karmieniu piersią), że od razu zrobiła kupęi siku. Teraz ma
        17mies. i sadzam ją głónie po posiłkach, robi wtedy siku i kupę tylko do
        nocnika. Ale musze ją czymś zabawić żeby usiedziała. Sama nie woła jeszcze,
        muszę sama wyczuć kiedy będzie sikać. A często wcale nie chce sikać do nocnika
        a potem sika w majtki.
    • gosiakd1 Re: Nocnik 16.10.06, 13:23
      Witaj

Moja córcia teraz ma 11 miesięcy. Pierwsze próby siadania na nocniku
      przeprowadziliśmy jak miała ok 8 miesięcy - skończyły się wielkim krzykiem.
      Spasowaliśmy, po czym nocniczek stal na widoku, Zuzia w każdej chwili mogła się
      nim pobawić. To przyglądanie się nocnikowi trwało 1-2 tygodnie. Po tym czasie
      posadziłam ją na nim a Zuzia zdobiła doń siusiu.
      Dzisiaj siada na nocniku 2-3 razy dziennie, próby te w 80 procentach owocują
      oczekiwanym rezultatem smile)

Tak będzie i u Was, powodzenia życzymy.
    • gblu Re: Nocnik 16.10.06, 15:01
      Moja mama zaczęła sadzać moją córeczkę jak ta miała 8 miesiecy. Teraz malutka
      ma skończone 10 i woła na nocnik eee kiedy chce zrobić kupkę. Od ponad miesiaca
      nie zrobiła kupki w pieluchę tylko na nocnik. Z sikaniem różnie, często woła i
      bardzo często sie udaje. Tak więc zaczynać jak najwcześniej - takie jest moje
      zdanie
      • gaj33 Re: Nocnik 16.10.06, 16:01
        Moja córka miala 2,5 lat gdy nauczyla sie robic do nocnika i nie zmuszałam jaj
        wczesniej do tego.
    • mikow1 Re: Nocnik 16.10.06, 19:55
      Moje doświadczenia nocnikowe z synkiem, mówią, że nic na siłę. Zaczęliśmy
      sadzać go na nocnik, jak skończył rok. Jak trafiliśmy, to coś zrobił, częściej
      nie. Frustrowaliśmy się my, frustrował mały. Probowaliśmy latem zakladać mu
      tetrową pieluczę, próbowaliśmy bez pieluchy i żadnych postepów. Aż pewnego dnia
      poprostu zawołał, że chce zrobić kupę. I zrobił na nocnik. Sam z siebie, bez
      żadengo przypominania
    • gosiakol27 Re: Nocnik 17.10.06, 21:49
      Zdecydowanie za wcześnie!!!

Poczekaj im dłużej, tym dziecko szybciej się nauczy. Zbyt wczesne przyuczanie
      może się skończyć dużymi problemami. Będzie ci się wydawało że dziecko nie robi
      postępów (bo w tym wieku taka edukacja na pewno się przedłuży) w końcu stanie
      się to twoją obsesją a dziecko będzie zawiedzione i zwątpi w siebie.
      Rzeczywiście w niektórych przypadkach takie oduczanie przynosi efekt ale tylko i
      wyłącznie wtedy gdy dziecko się zainteresuje tymi sprawami. Taki maluszek nie
      kontroluje się w tych sprawach i trudno się dziwić bo ma inne rzeczy do roboty
      smile moja córeczka miała 2 i pół roku gdy zaczęła korzystać z nocniczka. Odbyło
      się to gładko i bez żadnych problemów. Pozdrawiam i życzę cierpliwości.
    • izabar Re: Nocnik 18.10.06, 21:55
      Ja mam dziwne doswiadczenie, bo mój synek odkąd skończył 5 miesięcy odmówił
      robienia kupki do pampersa. wolał nie zrobic jej wcale, Chcac nie chcąc,
      zaczęłam go przytrzymywać nad nocnikiem, żeby wogule zrobił. No i nauczył się.
      Dzis ma 1,5 roku, kupę od tamtego czasu robi do nocnika, a z sikaniem różnie,
      czasem woła nan nocnik, a czasem pampers jest tak ciężki, ze można nim zabić.
      Poniewaz mam jeszcze starszego syna to moja sugestia jest, aby przyzwyczajać
      wcześnie, bo później dla dziecka nocnik to taki dziwny sprzet, którego czasem
      się boi. Fakt, że nie mozna egzekwować od takiego malucha wołania i tak dalej,
      ale wydaje mi sie ze przyzwyczaic młodsze dziecko jest lepiej jak starsze.
    • joolanta Re: Nocnik 19.10.06, 15:33
      to zalezy od dziecka: moja corka od 9 miesiaca siadała na nocniku, gdy miala 1,5
      roku załatwiała sie do nocnika, nawet w nocy, a syn... za nic na swiecie nie
      chcial na nocnik, az pewnego dnia(1,9 miesiecy) sam poszedl do łazienki zabrał
      nocnik do pokoju i kazał sie posadzic - bardzo miło smierdziało
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka