Dodaj do ulubionych

Ile dziecko może kasłać?

20.10.06, 21:40
Rzeczone dziecko ma 3 lata i od 9 dni nic poza kaszlem. Najpierw suchym potem
mokrym. Na początku był jeszcze katar typu 'zapchany nos i nic nie leci" ale
to już przeszłość. Został kaszel wieczorny, nocny i poranny, w dzień kaszlu
zero. Zero również kataru, temperatury, zmian w oskrzelach, płucach, gardle,
zero osłabienia, braku apetytu, itp. Zdrowa tylko kaszle. Aha, alergia to na
100% nie jest bo zaczęło się od kataru który dopadł całą rodzinę po kolei.
Dziecko brało przez tydzień Eurespal - zero poprawy, wreszcie Eurespal się
skończył a kaszel został.
Czy ktoś tak miał? Ile to może trwać? Będzie tak kasłać do wiosny?
Obserwuj wątek
    • ajko Re: Ile dziecko może kasłać? 20.10.06, 21:54
      Kaszel może być nerwowy,alergiczny,bezobjawowe zap.płuc,niedoleczona infekcja,pasożyty,pneumocysta i pewnie wynikac z tysiąca powodów.Jeżeli chodzi do przedszkola może to byc np.bakteria w gardle powodująca kaszel.U nas Eurespal nigdy nie pomagał na nic.Pomagało długie wietrzenie przed snem,przykręcanie kaloryfera w zimie i Loratan albo Clemastin przed spankiem.
      • antonina_74 Re: Ile dziecko może kasłać? 20.10.06, 22:09
        Wykluczam cokolwiek przewlekłego bo jest to ewidentnie ciąg dalszy tej samej
        infekcji - najpierw starszy miał zapalenie oskrzeli, potem młoda zaczęła
        kasłać, potem na katar i ból gardła padł mąż a teraz od 3 dni choruję ja.
        Jesteśmy po 2 wizytach u pediatry, która nic nie znalazła, dziecko jest pełne
        werwy i energii. Pediatra twierdzi że nie ma bezobjawowych zapaleń płuc, że
        dziecko z zapaleniem płuc bez zmian osłuchowych i tak będzie słabe, senne, bez
        apetytu. Rzeczywiście na dworze nie kaszle, kaszle w domu (od paru dni grzeją,
        śpimy w jednym pokoju a ja wygrzewam swoją gorączkę w nocy przy kaloryferach na
        full. Więc dzisiaj będziemy spać bez grzania, zobaczymy co będzie).
        Chciałabym ją w poniedziałek puścić do przedszkola bo od zeszlego czwartku
        siedzi z tym kaszlem w domu i wariuje z nudów a ja z nią.
        • ajko Re: Ile dziecko może kasłać? 20.10.06, 22:28
          Moje dziecko przy bezob.zap.płuc tylko kaszlało i to bez szczególnych ataków,słaba nie była,a senna nie bywa nigdysmile.Myślę,że suche powietrze może ją podrażniać w nocy.Gdyby nie było poprawy poproś o receptę na jakiś syrop przeciwhistaminowy.Może ulży dziecku.
        • kubona Re: Ile dziecko może kasłać? 20.10.06, 22:28
          kaszel po infekcji, nawet łagodnej moze sie ciągnąc do kilka tygodni. lub to
          reakcja na zbyt ciepłe powietrze w domu, na grzejnikach latem osiadł kurz,
          który teraz unosi się wraz z ciepłym powietrzem,

a co do zachowania dziecka w czasie choroby moje skacze nawet przy 39
          stopniach gorączki i złej morfologii - ma 1,5 roku.
          • antonina_74 Re: Ile dziecko może kasłać? 20.10.06, 22:39
            > kaszel po infekcji, nawet łagodnej moze sie ciągnąc do kilka tygodni. lub to
            > reakcja na zbyt ciepłe powietrze w domu, na grzejnikach latem osiadł kurz,
            > który teraz unosi się wraz z ciepłym powietrzem,

Pocieszam się że może to to...
            co do zachowania, moje jak są chore to są chore, przy 37,8 leją się przez ręce
            i śpią, nie jedzą, mają szklane oczy, pokładają się na podłodze, chodzą
            wcześniej spać, płaczą przez sen... a tu NIC tzn ja z katarem i temperaturą
            czuję się i wyglądam znacznie gorzej smile
            • anatemka Re: Ile dziecko może kasłać? 21.10.06, 14:56
              heh, mój zazwyczaj kaszle od pażdziernika do kwietnia. Bez przyczyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka