Dodaj do ulubionych

lakowanie zębów

IP: *.* 29.03.01, 13:30
Ciekawa jestem, czy lakujecie dzieciom zęby? Ile to kosztuje i czy trzeba poczekać aż się wyrżnie cały ząb? No i czy warto? Czy ktos ma w tej kwestii jakieś doświadczenie kilkuletnie? Na ile to pomaga, jak często trzeba poprawiać ubytki i czy są widoczne?I co z zaklejaniem (nie wiem jak to się fachowo nazywa) przestrzeni międzyzębowych?
Obserwuj wątek
    • Gość: Emil Re: lakowanie zębów IP: *.* 29.03.01, 16:08
      Witaj Aniu,\nJestem studentem V-ego roku Akademii Medycznej w Warszawie. O ile mi wiadomo dzieciom wykonuje sie podstawowe 2 zabiegi profilaktyczne: lakierowanie i lakowanie. Pierwszy polega na pokryciu zęba preparatem o wysokiej zawartości fluoru, drugi - na "zaklejaniu" glebokich bruzd w zebach (głównie I-ych trzonowych). Szczegółowe info powinien udzielić lek. stom., do którego zgłosisz się z maluszkiem (sprawa jest bardzo skomplikowana i wykracza poza ramy tego maila).\nPozdrawiam\nEmil Kalinowski
    • Gość: daga Re: lakowanie zębów IP: *.* 20.04.01, 12:34
      Anniu, lakowałam dziecku zęby ponad pięć lat temu, więc nie wiem, ile kosztuje teraz, ale do czasu,kiedy Sebkowi wypadły przednie mleczaki ( dwa lata temu) nie było absolutnie żadnych problemów z próchnicą. Dlatego jestem przekonana o skuteczności takiego rozwiązania, zwłaszcza, że wcześniej od butli z "siokiem" ślady próchnicy było widać bardzo szybko. A potem nic...
      • Gość: Kasia Re: lakowanie zębów IP: *.* 22.06.01, 00:40
        lakuje sie zeby stale, trzonowce i to zdrowe: to nie jest sposob na "zaklejenie" prochnicy! Lakowanie polega na uszczelnieniu bruzd w zebach (wniosek: zeby musza miec bruzdy, wiec nie da sie zalakowac siekaczy i klow), a przez to ulatwiaja oczyszczanie szczoteczka: samo lakowanie jako takie nie jest cudownym antidotum na prochnice, bo jesli ktos nie myje zebow, to lakowanie nie ustrzeze go przed prochnica. Nie lakuje sie mleczakow (kasy chorych za to nie placa, wiec zabieg bylby pelnoplatny!), bo do zabiegu konieczne jest utzrymanie bezwzglednej suchosci w jamie ustnej: u dwulatka rzecz praktycznie nie do wykonania. gdy do zeba podczas lakowania dostanie sie slina, lak szybko wypadnie. Lepiej mleczaki polakierowac lakierem fluorowymm (o ile dziecko otworzy buzie), jest to zabieg bezpieczny,latwy i niebolesny. W sam raz na pierwsza wizyte w gabinecie. No i przede wszystkim pamietac o myciu zabkow! Oraz, zeby po wieczornym myciu juz nie pic herbatek, soczkow, mleka, mieszanek. Ja przyzwyczailam moje dziecko, ze jesli po wieczornym myciu zebow chce mu sie pic, to co najwyzej moze dostac przegotowana wode (bez cukru!)Pozdrowienia od mamy-stomatologa.
    • albusdent Re: lakowanie zębów 30.06.16, 21:20
      Lakowanie jest bardzo pomocne w walce z próchnicą zębów dzieci. Za pomocą laku szczelinowego, czyli półpłynnego i utwardzanego światłem kompozytu, uszczelnia się bruzdy w zębach bocznych ? stałych i mlecznych. Zainfekowane próchnicą zęby mleczne mogą stać się źródłem próchnicy dla wyżynających się zębów stałych. Budowa zębów bocznych ? głębokie bruzdy i wąskie szczeliny ? uniemożliwia dokładne oczyszczanie i sprzyja rozwojowi próchnicy. Bruzdy powierzchni żujących zębów są najczęstszym miejscem pojawienia się pierwszych ognisk próchnicy! Obecność laku uniemożliwia bakteriom i płytce nazębnej zaleganie w bruzdach i w ten sposób chroni je przed rozwojem próchnicy. Lak uwalnia też jony fluoru, będące dodatkowym zabezpieczeniem zębów. Lak jest w kolorze białym lub mlecznym, jest więc mało widoczny. Lakowanie ?mleczaków? można wykonać już u 2-3 latków, a stałych w wieku 5-8 lat. To zabieg bezbolesny, trwający przez kilka minut dla jednego zęba.
    • aniamisialska Re: lakowanie zębów 04.07.16, 15:12
      Myśmy lakowali dziecku zęby i jak narazie nie ma próchnicy ale warto obejrzeć ten filmik www.youtube.com/watch?v=hWMmUHM0wmA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka