Dodaj do ulubionych

PRACA a KARMIENIE PIERSIĄ

IP: *.* 29.04.01, 09:17
MAM PYTANIE DO SZANOWNYCH MAM.Od września wracam do pracy . W tym czasie mój Tolek skończy siedem miesięcy. Nie będzie mnie w domu ok. 10 godzin. Jak to pogodzic z karmieniem piersią. Chciałąbym by synek był karmiony moim mlekiem. próbowałam parę razy ściągać pokarm ale nie bardzo mi to wychodziło. Poradźcie jak to wszystko zorganizować.Z góry wielkie dzięki.Beata z Wrocławia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Zaleska Re: PRACA a KARMIENIE PIERSIĄ IP: *.* 29.04.01, 11:44
      Witaj Beatko!Ja wróciłam do pracy, gdy mój Maciuś miał 8 miesięcy; teraz ma 16 i nadal ssie cycusia. Wcześniej rozszerzyłam mu dietę o pokarmy bezmleczne, co Ty już na pewno też zrobiłaś. No i używałam laktatora (polecam AVENT - bardzo delikatnie odciąga)- początkowo ćwiczyłam w domu a to co odciągnęłam zamrażałam. Zaznaczam, że nigdy ilość odciągniętego mlaka nie była duża, udało mi się zaledwie kilka razy i to z obu piersi uzyskać 100ml. Dlatego później, kiedy odmrażałam je Maciusiowi brałam dwie porcje. Zabrałam laktator ze sobą do pracy - na szczęście miałam możliwość odizolować się na chwilę, by odciągnąć mleko, ale i tak uzyskiwana ilość stopniowo się zmniejszała. W końcu przestałam - i dzidziuś i moje piersi przyzwyczaili się do karmienia rano (po obudzeniu) i wieczorem, przed snem, no i oczywiście w nocy. Tego rzeczywiście było początkowo trochę więcej ale później wszystko się uregulowało - ja zresztą, żeby się wysypiać i nie słaniać się w pracy z niewyspania po prostu spałam z dzieckiem (niejeden raz się zdarzyło, że karmiłam w półśnie.Serdecznie Ci życzę powodzenia i mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogę.Pozdrowienia.
      • Gość: Beata Re: PRACA a KARMIENIE PIERSIĄ IP: *.* 29.04.01, 18:44
        Witam Agato!!!Wielkie dzięki za rady. Ja dopiero od września idę do pracy.Wiem,że w pracy będe mogła ściągać pokarm. Nie wiem tylko czy wytrwam w tym. sama piszesz,że nie ma wiele tego pokarmu.Babcia, która będzie opiekowała się synkiem nie za bardzo jest nastawiona przyjaźnie do zamrażanego mleka.Zdaje się, że będę odciagac tylko dla uspokojenia piersi.
    • Gość: Mela Re: PRACA a KARMIENIE PIERSIĄ IP: *.* 29.04.01, 21:26
      Cześć Beata!Pamiętaj, ze Ty decydujesz co jest dobre dla Twojego dziecka, a nie babcia. Zauważyłam ze ździwieniem że babcie, i inne starsze panie, które nie moga juz karmić piersią są negatywnie nastawione do tego pomysłu. Wiele razy słyszałam że mam za chude mleko, że od karmienia piersią na żądanie dziecko ma nadwagę (to pani doktor w przychodni) i lepiej niech się dziecko wypłacze niż ma "tak ciagle ma być tuczone" - to pielęgniarka w przychodni. No ale nie wsztstkie starsze panie lubią też mini spódniczki. Co do karmienia. Polecam przygotowanie "banku mleka" przed pójściem do pracy. Ja zamroziłam około 15 specjalnych jednorazowych torebek z mlekiem (może być też kilka butelek), przez dwa tygodnie przed pójściem do pracy. To pomaga, czułam się bardziej pewnie.Było mi ciężko, bo ciągle miałam za mało mleka, ale było warto. Wieczorem przekładałam torebkę z zamrażalnika do lodówki i rano podczas mojej nieobecności dzdziuś dostawał kaszkę. WAŻNE - nie można za bardzo podgrzewać mleka, bo zaczyna śmierdzieć. Niby nie szkodzi (tak piszą na amerykańskich listach dyskusyjnych - tam bardzo dużo mam ściąga mleko podczas pracy - mają tylko sześć tygodni urlopu na dziecko), ale wtedy babcia może mieć uzasadnione pretensje. W pracy ściągam, ale według moich karmiacych koleżanek, nie jest to konieczne. Zajęło mi około tygodnia dostosowanie się do rytmu i na razie działa!
    • Gość: Gosia25 Re: PRACA a KARMIENIE PIERSIĄ IP: *.* 30.04.01, 08:18
      mam troje dzieci wszystkie karmilam piersia okolo poltora roku. Piersi do rozstania trzeba przygotowywac wczesniej, zamrazac, jak slusznie zauwazyly dziewczyny. Ja wyjechalam na tygodniowe praktyki, moj dzidzius w tym czasie byl karmiony piersia, ale przygotowania zaczely sie ze 3 miesiace wczesniej. twoje iersi na pewno sie dostosuja do rytmu twojego dnia i dzidzia bedzie zaspokajac swoje potrzeby rano wieczorem i w nocy. Zycze duzo cierpliwosci i optymizmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka