Dodaj do ulubionych

Anemia podczas ciąży

IP: *.* 04.06.01, 09:33
Jestem w czwartym miesiącu ciąży, około miesiąca temu okazało się,zę mam niedokrwistość, wszystko byłoby w porządku gdyby lekarstwa (zawierające żelazo) przepisane przez mojego lekarza były przyjmowane przez mój organizm - a tu kazda próba kończy się bardzo silnymi wymiotami. Proszę o kontakt jezeli znany jest Wam łatwo przyswajalny środek farmakologiczny. Może byłyście w podobnej sytuacji i orientujecie się co dzieje się później, czy łatwo pozbyć się takiej anemii i czy nie przyjmowanie takich lekarstw może mieć wpływ na rozwój dziecka. Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka Re: Anemia podczas ciąży IP: *.* 04.06.01, 09:34
      fgfhgfhgfhgf
    • Gość: Monika Czyz Re: Anemia podczas ciąży IP: *.* 04.06.01, 21:34
      Ja tez przez cala ciaze mialam anemie i to silna . rowniez organizm moj nie przyjmowal zadnego z lekarstw ,probowalam hemofer, ferrogradumet i zadnej poprawy .anemie mialam do konca ciazy i moja coreczka urodzila sie zdrowa i miala wspaniala morfologie..Moj ginekolog twierdzi ze czasem kobieta poprostu ma taka morfologie i jest to dziedziczne ...spytaj sie jaka morfologie miala Twoja mama i glowa do gory....
      • Gość: Agnieszka Re: Anemia podczas ciąży IP: *.* 05.06.01, 08:22
        Dzięuje bardzo za odpowiedź, myśłałam juz ,ze nikogo ten problem nie dotyczy. Rzeczywiście moja Mama będąc w ciąży ze mną również miała silna anemię. Przyjmowałaś może żelazo w zastrzykach?????Mój lekarz powiedział,że to jest ostateczność, bo mogą wystapić nieciekawe powikłania typu pękanie żył itp...
    • Gość: Renia Re: Anemia podczas ciąży IP: *.* 05.06.01, 12:33
      3 lata temu, w pierwszej ciąży miałam silną anemię i nie brałam żadnych środków. Przed porodem hemoglobina wynosiła 8,7. Syn urodził się silny, zdrowy i duży (4 kg). Morfologię ma doskonałą.Teraz jestem w 7 miesiącu ciąży . Miesiąc temu hemoglobina wynosiła 10,5. Lekarz zalecił wyłącznie MATERNĘ i jest poprawa (hmg=11,2. Poza tym mój lekarz stwierdził, że anemia w ciąży jest rzeczą normalną. Po prostu organizm dąży do tego, aby podczas porodu tracić jak najmniej wartościową krew.Podobno nie ma to żadnego wpływu na dziecko. Nie przejmuj się i pomyśl, czy warto się szpikować czymś co może dawać powikłania
    • Gość: Monika Czyz Re: Anemia podczas ciąży IP: *.* 05.06.01, 22:32
      Nie przyjmowalam zelaza w zastrzykach i nie radze Ci tego robic .Co prawda nie wiem jakie sa twoje wyniki ale nie sadze ze az tak tragiczne zebys musiala dozylnie przyjmowac zelazo... mowie Ci dzidzius po prostu zabiera Ci to co najlepsze ... Ja mialam 3mln czerwonych cialek 14mln bialych hemoglobine 10.5 ....
    • Gość: Ewa Re: Anemia podczas ciąży IP: *.* 09.06.01, 18:53
      Agnieszko!Bardzo polecam pyłek kwiatowy (jeżeli nie jesteś na niego uczulona). Jest bardzo zdrowy i ma mnóstwo witamin, polecany jest w leczeniu anemii.Najlepiej używać go następująco.Na noc wsypać łyżeczkę lub dwie pyłku do szklanki (dobrze wysuszony ma konsystencję granulek), zalać pół szklanki wody i dodać łyżeczkę miodu. Rano wypić na czczo. Można też pić przed każdym posiłkiem.To moczenie jest konieczne, bo na sucho człowiek przyswaja co najwyżej 10% wartości pyłku (bo nie otwierają się ziarna). Niektórzy nie tolerują pyłku, mają po nim dolegliwości żołądkowe. Ja na przykład nie mogę pić pyłku na czczo bo potem boli mnie żołądek, ale piłam go w ciąży po lekkich posiłkach. Nie miałam wcale alergii i nie musiałam wcale przyjmować żelaza.Moja bratowa piła pyłek na czczo przez całą ciążę. Możecie spytać, a co z alergiami u dzieci po takich kuracjach.Nie stwierdzono na razie alergii u mojego bratanka.PozdrowionkaEwaG mama Michała
      • Gość: AgataZ Re: Anemia podczas ciąży IP: *.* 12.06.01, 11:28
        Droga Agnieszko!Rzeczywiście niewielka niedokrwistość jest normą w czasie ciąży, ale tylko niewielka. Dziecko pewnie urodzi się zdrowe, bo ono weżmie od Ciebie to czego potrzebuje, a wszystkie niedobory odbiją się na kondycji Twojego organizmu. Na rynku jest dużo różnych preparatów żelaza, więc spróbuj znaleźć taki, który będziesz dobrze tolerować - na podstawie doświadczenia swojego i kilku innych osób polecam Sorbifer-Durules. Pomaga też przyjmowanie żelaza W CZASIE JEDZENIA. Poza tym dużo żelaza jest w mięsie, nieco mniej w czerwono-zielonych warzywach (papryka, brokuły, szpinak) - lato przed nami. Z pyłkiem pszczelim też warto spróbować. No i pamiętaj o kwasie foliowym, jego niedobór też przyczynia się do powstawania niedokrwistości. Zadbaj o siebie, bo Twojemu dziciątku potrzeba jest mama zdrowa i silna, a nie osłabiona anemią. Życzę poprawy. Agata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka