Dodaj do ulubionych

Waga naszych dzieci

11.11.06, 13:42
Witajcie,

Piszę do Was drodzy Forumowicze z zapytaniem o przybieranie na wadze naszych
Maleństw. Nasza córeczka Marysia ma 3 miesiące i dwa tygodnie i złożoną wadę
serca. Na początku karmiłam ją piersią, ale po miesiącu musiałam zacząć
podawać mleko modyfikowane (Enfamil, a teraz NAN HA 1). Marysia zjada
najwyżej 120ml mleka w trakcie jednego karmienia i obecnie waży około 5kg
(urodziła się z wagą 3140). Jest silna i pogodna, ale chciałabym się zapytać
jak było z przybieraniem na wadze Waszych Maleństw. Jak nakłonić takiego
Maluszka, aby zjadał więcej?

W poniedziałek jedziemy na kontrolę do CZD. Trzymajcie kciukismile!

Pozdrawiam serdecznie,

Kasia, mama Marysi PA+IVS
Obserwuj wątek
    • meralda Re: Waga naszych dzieci 11.11.06, 17:01
      cześć Kasiu,
      Bardzo dawno Cię u nie widziałam smile
      Z tego, co napisałaś mała ładnie przybiera na wadze smile Nasz pediatra wręcz powiedziałby, że świetnie. I lepiej, żeby nie za szybko, bo to bardzo obciąża serce. Krzyś po operacji zjadał od 80 do 100 ml. 120 ml dopiero po co najmniej 3 miesiącach od operacji. I teraz ma 10 miesięcy i dopiero od miesiąca zwiekszył "dawkę" na 160. Je często, za to mniej niż dzieciaki w jego wieku jednorazowo. Mimo to jest bardzo dużym dzieckiem i teraz waży 9,5 kg. I jest szczupły. Ważył mniej, gdy miał tyle, co Twoja córeczka. Nie martw się tym, będą lepsze i gorsze chwile smile Krzysiek w jednym miesiacu spadł z wagi prawie 300 gramów, a w kolejnym prawie nic nie przybrał, a potem, jak zaczął nadrabiać, tak nie mogłam nadążyć z mlekiem.
    • mama_nicoli Re: Waga naszych dzieci 11.11.06, 17:05
      nasza Nicola miala operacje w ósmej dobie zycia, urodzila się z wagą 3300g,
      przybierala malo ale systematycznie, dopiero od jakiegoś czasu mamy problemy z
      wagą. Kończąc dwa latka nie miała nawet 10 kg, w tej chwili waży 10400g, a ma
      juz 2,5 latka. Wszyscy mówią, że lepiej gdy dziecko z wadą serca wazy mniej,
      niz by mialo być otyłe, bo to przecież nawet dla zdrowych dzieci nie jest
      dobre.
      Pozdrawiam - mama Nicoli
      • kassia1976 Re: Waga naszych dzieci 11.11.06, 19:37
        Mój Nikoemek urodził się z wagą 3070 i miał59 cm. Operację miał w 8 dobie.
        Przybiera bardzo ładnie, karmię go nadal piersią.Obecnie ma prawie 8 miesięcy i
        niecałe 9 kg, to chyba dobrze. Ostatnio troszkę spadl na wadze, bo miał 3 dnową
        temperaturkę, ale zaczyna nadrabiać.
        Pozdrawiam kasia mama NIkosia z TGA
        • teletombola1 Re: Waga naszych dzieci 12.11.06, 00:44
          Moja córka do czasu operacji bardzo słabo przybierała na wadze. Przez pierwszy
          miesiąc życia waga stała w miejscu. Urodziła się z wagą 3100g a przed operacją w
          wieku 15 miesięcy ważyła 7.5kg. Po operacji błyskawicznie zaczęła przybierac na
          wadze (co ne było związane z apetytem) i była coraz silniejsza. Teraz ma 3.5
          roku i waży 15.7 kg.
          • perelka.80 Re: Waga naszych dzieci 12.11.06, 01:38
            Moim zdaniem przybieranie na wadze zalezy od wielu czynnikow. Moja Julcia
            urodzila sie z waga 2760 i z uwagi na bardzo skomplikowana wade serca i pluc
            nie miala sily jesc. W pierwszych miesiacach zycia, jednorazowo zjadala 20-40
            ml mojego mleka, a po 6 miesiacach okolo 60ml. Teraz jest ogromnym niejadkiem,
            ktory na dodatek nie lubi gryzc smile
            Teraz ma 3 latka i 2 miesiace, jest 15 dni po operacji i wazy 10,2 kg, a przed
            operacja wazyla 11,7 kg. Mam nadzieje,ze szybko nadrobi, choc wiem, ze zbyt
            duza masa ciala bedzie obcizac serce.
            Wiec drodzy rodzice nie przekarmiajcie swoich pociech. Instynkt im podpowiada
            ile potrzebuja pozywienia.

Pozdrawiam wszystkich Rodzicow "Niejadkow"

Agnieszka-mama Julii po operacji Atrezji zastawki tętnicy płucnej, z ubytkiem w
            przegrodzie międzykomorowej, ze znaczną hipolazją pnia tętnicy płucnej oraz obu
            jej gałęzi, z licznymi anastomozami (MAPCA'S) odchodzącymi od aorty
            zstępującej, lewostronnym łukiem aorty oraz zespolem Fallota - po calkowitej
            korekcie wady smile
    • gosiamarciniak Re: Waga naszych dzieci 12.11.06, 11:21
      Jesli o wage ciala to w naszym przypadku zatrzymanie sie wzrostu wagi ciala bylo
      oznaką ze organizm kiepsko radzi sobie z wadą. Maja ważyła w chwili urodzenia
      3.400, w pierwszych 2-3 miesiącach przybierala na wadze ksiązkowo 600-700g, ale
      potem juz praktycznie zatrzymala się na wadze. Miesiąc przed operacją (operacja
      byla w 5 m-cu zycia)jak i potem do jakiś 2 m-cy po operacji wazyla ok 6kg.
      Następnie nadrobiła wszystko. Teraz ma 2 latka i wazy 14kg więc nie mam powodow
      do zmartwienia, ale jak czytam posty to myśle, że może powinnam jej trochę
      ograniczyć jedzenie, najlepiej słodycze, ale z drugiej strony Maja wcale nie
      jest otyła i nie wygląda na to swoje 14kg.
      Niestety nie wiem jak można nakłonić dziecko aby więcej jadło, Maja nawet jak
      słabiej przybierała to jadła dość dużo tylko po prostu slabiej sobie przyswajała
      pokarm.
    • kopacz_tej Re: Waga naszych dzieci 12.11.06, 12:54
      Witam.
      Temat wagi naszych dzieciaczków często co jakiś czas powraca.Znalazłam wątek z 02.06.2006r.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=42922066&a=42926924
    • anfido Re: Waga naszych dzieci 12.11.06, 19:52
      Adaś urodził się ważąc 3990 g. Nie wiem ile dokładnie wypijał mleka, bo ponad
      pół roku karmiłam go piersią i miał to szczęście, że wspaniale przybierał na
      wadze. Mając rok potroił wagę urodzeniową. Owszem miał problemy z
      wypróznieniem, anemię itp., ale w tej chwili mając 3 latka jest brykającym 17kg
      urwisem .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka