Dodaj do ulubionych

Scyntygrafia czy ktoś miał ?

05.03.05, 11:33
Syn mojej koleżani ma mieć wykonaą scyntygrafię.Koleżanka jest przerażona ,
jak mogę ją uspokoić i pocieszyć.Czy naprawdę należy się denerwowac czy wasze
pociechy bardzo płakały i czy później były jakieś problemy zdrowotne
(komplikacje)
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • gosiunia2 Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 05.03.05, 11:56
      Nie ma się czym przejmować, badanie jest o tyle nieprzyjemne bo dziecko musi
      leżeć bez ruchu przez około 30 min, ( 15min na jednym boku i 15min na drugim) (
      przynajmniej mój synek tak miał) polecam pójście na badanie z dugą osobą będzie
      lepiej utrzymać dziecko, wcześniej dziecko dostanie dożylnie substancję nie
      wiem dokładnie jaką:( ale ma to dojść do nereczek i to badanie wykarze jak one
      funkcjonują, już dokladnie nie pamiętam bo było to robione w październiku i
      byłam bardzo przerażona ale na prawdę są gorsze badania, najlepiej aby dziecko
      spało, mój synek miał wtedy 1 mies więc przespała całe badanie i przebiegło ono
      szybko i sprawnie
      pozdrawiam
      gosia ze szczecina
      • madzialena11 Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 05.03.05, 13:33
        Nic się nie bój...:) Najgorsze jest wstrzykiwanie tej substancji a reszta to
        pestka. Trzeba tylko trzymać dziecko nieruchomo przez ok 15 min w kilku
        pozycjach ( czas i ilość pozycji jest różna). Powodzenia;)))
    • m-y-s-z-k-a23 Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 05.03.05, 13:33
      To jest bezbolesne badanie.Dziecko najpierw ma podany dożylnie kontrast, a
      póżniej trzeba tylko jakiś czas przetrzymac dziecko, by się nie ruszało-u nas
      to trwało jakieś 20 min. Ale było tam dużo zabawek, więc jakoś daliśmy sobie z
      mężem radę.
      Mój Kacper miał scyntygrafię gdy był półrocznym szkrabem.
      Pozdrawiam!
    • marlena.anna Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 09.03.05, 21:27
      Kubuś będzie miał 24 marca drugi raz to badanie, martwię się tylko o to jak go
      utrzymamy przez 20min (poprzednie badanie tyle trwało), z racji wieku jest
      bardzo ruchliwym dzieckiem. Ale cieszę się, że to badanie jest bezbolesne, poza
      wkuciem do podania kontrastu oczywiście, co nie jest przyjemne dla dziecka.
      • monika_lwo Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 10:18
        A czy to badanie będziecie wykonywać ambulatoryjnie? Bo jeśli można tak zrobić,
        to ja też bym wolała. Nam kazano zgłosić sie na tydzień do szpitala. Oczywiście
        ma mieć jeszcze inne badania, ale to jest najważniejsze, i jeśli można to
        wolałabym uniknąć pobytu w szpitalu.
        • mamakuby3 Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 10:27
          w CZD robią te badanie ambulatoryjnie
        • mami7 Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 10:53
          W Krakowie robią ambulatoryjnie. Wiesz, pewnie zależy od "przypadku" jaki
          przedstawia dziecko. MOże konieczne są też inne badania.

Ten kontrast to izotop, który wstrzykuje się dziecku dozylnie.
          Są ponadto dwa rodzaje scyntygrafii stayczna i dynamiczna.
          Jedna z nich trwa dośc długo z przerwą na spacer, czy nawet zakupy, druga wymaga
          poleżenia nieruchomo i tu bywa różnie z tego co czytam. Mój synek miał dwa razy
          robioną scyntygrafię, czy dokładniej renoscyntygrafię i nieruchomo leżał 40 minut.
          Różnice też są w podawaniu izotopu. Może to być przez wenflon (z kroplówki na
          oddziale zwykle), albo strzykawkę, bezpośrednio na sali badania.

Ja mogłam być z dzieckiem, ale nie pozwolono już wejśc mężowi. Mogła tam
          przebywać jedna osoba towarzysząca.

Mój synek miał być jeszcze dobrze napojony przed badaniem.
          A potem też dobrze wlać trochę w dziecko, żeby wypłukać szbciej izotop.

Badanie niezwykle istotne i w sumie dośc przyjemne, no za wyjątkiem tego
          koszmarnego kłucia.

Pozdrawiam i powodzenia
          • monika_lwo Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 11:40
            Ja opisałam mój przypadek na forum o refluksie. Moze pamiętasz o 3 nerkach,
            jakiś czas temu... Teraz okazało się niestety gorzej, bo nie ma 3 nerek tylko 2
            w tym jedna mała. Muszą sprawdzić czy pracuje. lekarka twierdzi, ze raczej jest
            marska, ale scyntygrafia ma to potwierdzić albo wykluczyć. mam nadzieję, ze
            wykluczy... Ta lekarka była mało delikatna i przy Kamilu mówiła o tym
            wszystkim, o usunięciu itd. On teraz jest przerazony tym wszystkim i chciałabym
            mu oszczędzić pobytu w szpitalu. Ma 7 lat, wiec dużo rozumie, ale jest
            dzieckiem i nie wszystko da mu się wytłumaczyć tak po prostu... Niestety jest w
            kiepskim stanie psychicznym. Muszę zrobić co mogę, zeby mu nie zaszkodzić
            jeszcze bardziej, dlatego szukam miejsca, gdzie się robi to badanie
            ambulatoryjnie. Zadzwonie do CZDz. Dzięki za pomoc.
            • mami7 Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 11:56
              Tak, pamiętam Waszą historię, śledzę na bieżąco.
              Byłam zaskoczona obrotem sprawy, ale dobrze, że już się za to zabrałaś.

Jesli o synka chodzi... Lekarz faktycznie, mało przyjazny dziecku, bo to juz
              duży chłopak.
              Musisz mu wszystko szczerze na miarę jego zrozumienia wytłumaczyć, co jak i po co.
              Nie straszyć, ale powiedzieć, że to nieuniknione.
              Na moje dziecko w przypadku scyntygrafii na przykład podziałały "zdjęcia" i
              komputery.
              Znajoma robiła badanie ambualtoryjnie ze szpitala na Litewskiej, ale rok temu,
              nie wiem jak to wygląda teraz.
              Natomiast przypominam sobie wątek o scyntygrafii prywatnie w Warszawie, jak
              zerkniesz na forum refluksowe to postaram Ci się go zaraz wyciągnąc na początek.
              Zawsze może się przydać.

Pozdrawiam
              • jusiagra Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 11:59
                co do cen ja kiedyś zadałam takie pytanie na refluksie wiec mozesz sprawdzic,
                nie wiem tylko czy sa one aktualne bo troche na moje za niskie w Gdańsku w AM
                takie badanie kosztuje ponad 300 zł
                • monika_lwo Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 12:06
                  Serdecznie dziękuję. Ja właśnie też jestem zła na tą doktor, bo przez takie
                  zachowanie to więcej szkody niż pożytku można zrobić dziecku. Tym bardziej, ze
                  nie miała jeszcze podstaw mówić o usunięciu nereki, bo nie ma najwazniejszych
                  badań..
                  • monika_lwo Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 14:18
                    No niestety w przypadku mojego syna szpital jest bardziej zalecany. Tak mówią
                    na Litewskiej i w CZD :-((( Nic nam nie wyjdzie z prywatnych i ambulatoryjnych
                    badań:-(
                    • jusiagra Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 14:30
                      Jak mus to mus nie ma co kombinować, pewnie lekarze maja rację , moje motto
                      trzeba wybrać dobrego lekrza i jemu ufać bo inaczej człowiek wariuje:))),
                      pozdrawiam
            • jusiagra Re: Scyntygrafia czy ktoś miał ? 11.03.05, 11:57
              Monika jestem conajmniej zdziwiona zachowaniem twojej pani doktor, przecież
              taki 7 letni chłopczyk juz jest bardzo mądry i rozumie co mu grozi i nie
              dziweie się że teraz bardzo przezywa, co do CZD to wiem ze są dośc odległe
              terminy ale można zrobić prywatnie prawie ze od ręki. Co do praktycznej strony
              wykonania tych badan nie udziele ci wskazówek bo również jesteśmy dopiero przed
              nimi pozdrawiam Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka