Dodaj do ulubionych

przybieranie na wadze

11.11.06, 21:03
Adas ma SA. Obecnie ma 7 miesiecy. W ciagu ostatniego miesiaca w zasadzie nie
przybral na wadze...Bo 30 gram to zaden przyrost. Je bardzo ladnie, jest zywy
i wesolutki, jeszce nie raczkuje ale turla sie po caly,m łóżku, energicznie
macha konczynkami. W ciagu ostatnich dwoch miesiecy przybral tylko ok
200gram, urosl 4 cm. Mam pytanie, czy nieprzybieranie moze miec tutaj zwiazek
z jego wada? Strasznie sie martwie. Pediatra powiedziala ze dziecko jest
ładne, ma ładna cere, i ze na zaglodzone nie wyglada, ale ja i tak jakos sie
martwie...
Obserwuj wątek
    • mandziola Re: przybieranie na wadze 11.11.06, 21:20
      Teoretycznie dziecko w drugim półroczu powinno przybierac na wadze ok. 400 -
      500 gram miesiecznie. Więc u Twojego dziecko to trochę za mało. Mój syn przed
      operacją (VSD) przybierał gorzej na wadze i na pewno było to związane z jego
      wadą serca, bo po operacji (prawie, że natychmiast) zaczął ładnie przybierać.
      Jak jest u Ciebie - nie wiem. Ale ja dla spokoju sumienia poszłabym do
      kardiologa.
    • agnieszka.kulka Re: przybieranie na wadze 12.11.06, 13:49
      Witam
      Mój syn ma teraz 2 lata i od jego urodzenia było to moim problemem. Przed
      operacją gdy miał 1,5 miesiąca pewna kardiolog powiedziała mi, że jeśli będzie
      tak slabo przybierał do położymy go do szpitala i będziemy karmić sondą (potem
      zmieniłam lekarza). A więc wyobraż sobie jak zaczęłam się starać żeby więcej
      jadł. Dawałam mu butelkę przez sen, jadł lepiej. I tak mu zostało na rok. On
      przybierał 100 g na miesiąc, czasem był przestuj że nic; cm dobywało, jest
      szczupły i wysoki. Robiłam mu różne badania, kilakrotnie USG brzucha, na nie
      tolerancje laktozy (wyszł, że ma. Pije mleko sojowe)nawet gastrolog nie widzi
      konkretnej przyczyny. Poprostu tak jest. Je teraz wszystko nawet nieźle.
      Spróbuj zmienić mleko na najbardziej tłuste i dodawaj do mleka kaszki smakowe,
      na początku łyżeczkę żeby się przyzwyczajił, potem dwie. Będzie bardziej
      kaloryczne, dawaj mu trochę bułeczki (nie trzeba sztywno trzymać się że od 9
      miesiąca, chrupki kukurydziane już można)
      A ha... jeżeli robi 1-2 kupy dziennie to prawdopodobnie nie ma nietolerancji
      laktozy, bo mój robił nawet po 5 kup no i jak miał przytyć.
      Napisz ile waży, ja sprawdzę ile mój ważył jak był w jego wieku.
      aga
      • nowakjoanna Re: przybieranie na wadze 12.11.06, 15:17

• jupora Re: przybieranie na wadze 12.11.06, 15:34
          Nie przejmuj sie tak bardzo - mój Julek (wspólna komora) ważył w tym wieku
          dokładnie tyle samo (najwyżej 25ty centyl). Zaczęłam go "tuczyć" przed
          zabiegiem (w wieku 2 lat), bo wymagała tego technika operacji. Dużo nie
          przybył, a operację i tak się udało zrobić. Potem waga się unormowała i jest na
          ok. 50tym centylu. Wzrost niezmiennie m. 75 a 90tym centylem.
          pozdrawiam, Justyna
        • ogis1 Re: przybieranie na wadze 13.11.06, 21:09
          Witaj.
          Moim zdaniem , nie powinnaś tak bardzo się martwić o wagę synka. Jak na swój
          wiek to waży raczej w normie. Moja Julka ma 9 miesięcy/skończy 18-go/ ale waży
          7700. I też nie bardzo przybiera, zjada 90 gram do 120 ale dosyć często /co 2
          godz/, dodatkowo zjada danonka -1 szt, biszkopciki z mleczkiem lub startym
          jabłuszkiem, budyń na mleku,sucharek z mleczkiem i masełkiem, zupkę warzywną z
          mięskiem obowiązkowo i nie przepuści żadnego jedzonka/najlepiej smakuje z dużej
          łyżki i w towarzystwie.Tyle, że zjada w malych ilościach jak na Jej wiek
          Ważne jest, że ma apetyt, no a że mało przybiera, to chyba dlatego, że dzieci
          im starsze tym wiecej się poruszają, raczkują itp.

Pozdrawiamy bardzo gorąco smile
          Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka