Dodaj do ulubionych

UCZULENIE NA BU?CE

IP: *.* 22.11.01, 14:21
Cze?ć. Moja mała córcia (niecałe dwa miesišce) ma na bu?ce, a konkretnie na policzkach wysypkę. Jaki? czas temu (około tygodnia) pojawiły się krotski z czerwonymi otoczkami, po kilku dniach (3) zaczęły się delikatnie łuszczyć, a teraz przeobraziły się w jednš czerwonš plamę. Cóż to takiego??? Mała jest karmiona tylko piersiš, większo?ć czasu leży na prawym policzku i na nim ma więcej uczulenia. Nie ma tego w innych miejscach ciała, na proszek raczej nie jest uczulona, była na mydło NIVEA, ale teraz ma BOBAS i jest ok. Mamy też w domu kota - może na sier?ć... A nie jest to przypadkiem skaza białkowa? A może co? powieżchniowego??? Spotkał się kto? z Was z czym? takim? Wiem, że na odległo?ć ciężko zdiagnozować, ale trochę napisałem.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: UCZULENIE NA BU?CE IP: *.* 22.11.01, 17:24
      Jeśli ta skóra lekko się "świeci", to prawdopodobnie jest to tzw. rybia łuska, występująca przy skazie białkowej. Spróbuj wyeliminować ze swojej diety wszelkie produkty mleczne i obserwuj. Więcej napiszą mamy karmiące piersią, tu się za wiele nie nawymądrzam, bo ja z tych niekarmiących...BuziakiKinga
    • Gość: guest Re: UCZULENIE NA BU?CE IP: *.* 22.11.01, 18:24
      To, ze na tym boczku, na ktorym lezy, ma wiecej to tylko efekt uboczny, u nas tez tak bylo. A jak fajnie sie zmniejsza intensywnosc wysypki w chlodniejsze dni, za to w upal - koszmar (skaze bialkową przerabialismy w lecie). Sprobuj z dieta bezmleczną, ale nie oczekuj natychmiastowych efektow, żeby jakas zmiane sie dalo zauwazyć trzeba poczekac co najmniej tydzien. Na foru jest fura postów o tym, czego nalezy unikac.Powodzenia i pozdrowieniaHalina
    • Gość: guest Re: UCZULENIE NA BU?CE IP: *.* 23.11.01, 10:36
      Czesc, u nas tez tak bylo. Dostalam od pediatry zalecenie - dieta hipoalergiczna (dla mnie), tzn. bezmleczna (lacznie z maslem), bez jajek, wolowiny, cytrusow, pomidorow, orzechow, ryb... i to nawet w sladowych ilosciach, czyli wiekszosc herbatnikow nawet odpada (dobre na linie :) ). A na sam poczatek do zaleczenia buzi (byly juz wysieki z krostek) Elocom przez 2 dni. I pomoglo! Corcia miala wtedy 6 tygodni, po miesiacu sprobowalam zjesc pomidory, wysypka wrocila. Ale pozniej np moglam zaczac jesc ryby i jajka. Z jakas blizej nieokreslona alergia "bujamy sie" do dzis (2.5 roku), ale w duzo mniejszym stopniu. Ale u wiekszosci dzieci to takie krostki to skaza bialkowa, ktora przechodzi do 2-giego roku, jesli przestrzega sie diety eliminacyjnej. Pozdrowienia!
    • Gość: guest Re: UCZULENIE NA BU?CE IP: *.* 23.11.01, 10:58
      To prawdopodobnie jest uczulenie na białko kroewie, które zawiera Twoja dieta. Moja córeczka tak miała, ale jej się to pojawiało pod wpływm moich perfum, tzn. jak jadłam jogurt i używałam perfum to pojawiały się krostki, nawet zrobiła się taka skorupka na twarzy. Po dłuzszych "eliminacjach" okazało się, że winne jest białko, bo same perfumy mogłam później stosować. Zorientuj się też czy nie ma dziecko kontaktu z jakąś sztuczną tkaniną - polarkiem, kocykiem, bo to też może podrażniać. Spróbuj kremu do skóry atopowej Topialyse ( SVR), do kupienia w aptekach i smarowanie Sanofilem - wyciag z rumianku. Krem super! Stosowałam te dwie rzeczy u mojej już 3-tygodniowej córeczki i wszystko zniknęło bez śladu. Potem, kiedy pojawiały się jakieś krostki, to było świetnym antidotum. Inny lekarz stwierdził, że nie obejdzie się bez sterydów, czym mnie spłoszył - a jednak bez większej ingerencji medycyny sie udało. PowodzeniaPaulina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka