Dodaj do ulubionych

Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katarem

20.11.06, 08:17
Od 2-3 tyg. nie moge dac sobie rady z katarem ktory meczy mojego synka. Pełen
nos doprowadza mnie juz do szalu. Przerabialismy Sterimar, krople do nosa i
nic a najgorsze jest to ze maly nie potrafi wydmuchac noska a jak widzi
gruszke to wrzask taki w domu jakby go ze skory obdzierali. poradzcie mi co
mam z tym paskudnym katarem zrobic czuje sie bezradna.
Joanna
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 08:36
      Jesli nie umie wydmuchac to w sumie nic dziwnego, ze katar sie utrzymuje.
      Radzilabym jeszcze przyjrzec sie diecie dziecka, byc moze jest zbyt mleczna i
      sluzotworcza.
      K.
    • wasil_ka Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 09:30
      na katar dobra jest cebula. Jesli nie lubi jej jeść to syrop - ALcep. lub
      czosnek - Cepasmel. Ja to stosuje i widzę poprawę. Poza tym mój trzy latek też
      nie umie dmuchać ale zmuszam go do gruszki i już się przyzwyczaił - oczywiście
      trochę narzeka. Od trzech dni stosujemy urządzenie zwane na tym forum Frida i
      super wyciąga katar - oczywiście początki były trudne - pierwszy raz nawet na
      siłe, ale chyba zauwazył w końcu że to nie boli i z ociąganiem daje sobie
      odciągać. Bardzo dobry jest też spraj do nosa Muco....coś ta, (bez recepty)
      oraz krople Sinupret - do picia np. z wodą rozcięczające katar i ściągające go
      z zatok.
    • mama_pysiaczkow Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 10:08
      trzeba synka nauczyć dmuchac - u nas pomógł trening gaszenia świeczki
      dmuchnięciem prze nosek. Spróbuj - moze pomoze.
    • kama30 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 11:48
      Sama zrób syrop z cebuli i czosnku - pokrój cebulę i czosnek w plasterki i
      przesyp cukrem, ugnieć i odstaw, aż zrobi się syrop. Podawaj kilka razy
      dziennie po 2 łyżeczki, nawet co 3 godziny.Na taki ropny katar dobre też są
      krople Sulfarinol, ale one są na receptę (chyba). Mojej córce pomogło, obyło
      się bez antybiotyku. Oczywiście frida też jest dobra, przepłukiwanie solą
      fizjol. czy Sterimarem - cały czas.
    • neomia Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 11:55
      Rób inhalacje z soli, olejku, spaceruj z synkim, zminimalizuj ilośc produktów
      pszennych i mlecznych, bo powoduja zaśluzowanie organizmu i próbuj nauczyć
      dmuchać nos. Mam podobnego uparciucha, który katar ma bardzo często, nie dmucha
      nosa, a efektem jest kaszel i wymioty.
    • monikaaapj Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 14:02
      spróbuj inhlacji olejkiem olbas, poza tym skrop nim kolderke (nie poduszke) i
      ewentualnie dodaj do nawilzacza, jesli go masz.
      • mama_eryka Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 14:10
        Na katar bardzo dobra jest homeopatia. Allium Cepa 9 CH (cena około 6,50 zł) -
        podawać 3 razy dziennie po 5 granulek rozpuszczonych w malej ilosci wody. Albo
        pod język. Lek jest w 100 % bezpieczny. Allium Cepa to po prostu wyciąg z cebuli smile)

Pozdrawiam
    • karanissa Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 14:54
      Potwierdzam - krople Sinupret oraz Mucofluid dobrze rozrzedzaja wydzieline
      (Mucofluid, niestety, na recepte). No i smarkac nos - podstawa.

Na noc pare kropelek Olbasa odtyka nosek.

Sulfarinol - swietne, oleiste kropelki - bez recepty. Rowniez bardzo ladnie
      odtykaja nosek.
      • wasil_ka Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 14:58
        Mucofluid już bez recepty.
        • karanissa Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 15:32
          O - to super, bo jeszcze miesiac temu pani w aptece nie chciala mi sprzedac.
        • anula_w Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 09.01.07, 18:28
          A gdzie mucofluid jest bez recepty?
          Bo przeszłam 7 aptek na warszawskim Bemowie
          i wszędzie usłyszałam, że lek jest na receptę.
    • asiula30 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 15:29
      Serdecznie dziekuje za wszystkie Wasze rady odbieram malego z przedszkola i
      biore sie za niego tzn za jego nos "z grubej rury"
      Joanna
      • ewik35 a moze to pneumokoki ? 25.11.06, 10:02
        Ja walcze z katarem i kaszlem (w nocy) od 4 miesiecy !!!! Zarowno mala 3, 5
        roku jak i maly 8 miesciey !!!! NIC nie pomagalao, przerobilam wszystkie leki
        i sposoby, o ktorych piszecie. Zrobilam malemu wymaz z noska.. i .... ma
        pneumokoki. Mala juz zaszczepilam i jest spokoj (moze to przypadek !?), a maly
        czeka na szcepienie jak odczeka 2 tyg po antybiotyku.
        Alergia tez mozliwa, bede robilam testy skorne malej. Mam dosc pokaslywania
        nocami, charlani i czasami odruchow wymiotnych....To budzi wszystkich. I NIC
        nie pomagalo....
    • melania.po2 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 20.11.06, 16:13
      zyrtec-oszusza blony sluzowe.Moja mala brala i nie ma ani kropli kataru od
      miesiaca awczesniej jej sie lalo tygodniami.2 razy 5 kr.Laryngolog polecila na
      katar i 3 migdal.
      • luciam Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 21.11.06, 11:23
        zyrtec pomaga przy katarze alergicznym, a tak swoją drogą, to czy dziecko z
        katarem bakteryjnym powinno chodzić do przedszkola i zarażać?
    • grazbed Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 21.11.06, 05:43
      My stosujemy homeopatyczne krople do nosa Euphorbium, niestety nie najtańsze ale
      dla nas bardzo skuteczne.

Katar u 3-latków to przypadłość chroniczna, więc przygotuj się psychicznie na
      to.. W pierwszym roku w przedszkolu moja córka jak i większość dzieci z jej
      grupy miała katar permanentny, też dostawałam szału, przećwiczyłyśmy różne
      preparaty ale i tak pomagały tylko na chwilę

Na szczęście katar mija u większości dzieci w drugim roku życia przedszkolnego.

Poza środkami farmakologicznymi warto uodparniać dziecko - ruch na świeżym
      powietrzu, owoce, warzywa itp. Nam bardzo pomogły prawie 2-miesięczne wakacje
      nad morzem po 1 roku przedszkola..

• anula_w Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 21.11.06, 11:36
      U nas to samo.
      Od 10 dni córka ma katar, wpuszczam jej do nosa mucofluid naprzemiennie ze
      sterimarem, ściągam 3 razy dziennie fridą, daję witaminę C, lymphozil H 3 x 1/2
      tabletki, mocosolvan, żeby odksztuszała to co jej spłynie z noska, oklepuję. I
      jakoś nie widzę poprawy. Osłuchowo jest dobrze zarówno w oskrzelach jak i
      płuckach, uszka też zdrowe. I nie wiem, czy to już taki urok pierwszego roku w
      przedszkolu?
      Pozdrawiam
      Ania, mama zasmarkanej Zosi (13.11.2003)
      • anulcia73 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 21.11.06, 12:34
        Moja mała tez poszła do przedszkola i od września z małymi przerwami walczymy z
        wirusami i bakteriami: 2x zapalenie krtani, 2x zatoki, 1 x zapalenie oskrzeli.
        We czwratek wzieła ostatnia dawkę antybiotyku, przetrzymałam ją w domu z
        nadzieją, że w poniedziałek pójdzie do przedszkola. Ale w sobotę znów katar i
        kaszel. Zalicczylismy już alergologa, a wczoraj bylismy u laryngologa, bo
        wydawało mi sie, że tu może leżeć przyczyna. Mała ma przerośnięty migdał.
        Dostała jakąś robioną maść i lek homeopatyczny, który dostepny jest w
        Niemczech. mam nadzieje, że tym razem była to trafna diagnoza...
    • melania.po2 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 21.11.06, 15:19
      zyrtec pomaga na kazdy katar a nie tylko alrg. prosze nie wprowadzac w blad.
    • aniald1 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 21.11.06, 20:54
      Moja Mała od 3 tygodni miała zatkany nos - praktycznie nic z niego nie leciało.
      Osłuchowo zdrowa. W końcu sie wkurzyłam i kupiłam nebulizator - stosujemy 2 dobe
      i juz jest o niebo lepiej!!!
      • hahashi Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 22.11.06, 12:10
        aniald1 napisała:

> Moja Mała od 3 tygodni miała zatkany nos - praktycznie nic z niego nie
        leciało.
        > Osłuchowo zdrowa. W końcu sie wkurzyłam i kupiłam nebulizator - stosujemy 2
        dob
        > e
        > i juz jest o niebo lepiej!!!

A co to takiego?

Pozdrawiam
        Hahashi
        • aniald1 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 23.11.06, 20:01
          aniald1 napisała:
          > kupiłam nebulizator

hahashi napisała:

> A co to takiego?
          >
          > Pozdrawiam
          > Hahashi

Taki lepszy inhalator.
          • makoc Aniald1 !! 30.11.06, 12:11
            czy moge wiedziec jaki nebulizator kupilas? i jak go stosujecie/ tzn. jakie
            koncówki i jakie leki?
            moja córka też ma ciągły katar, którego nie udaje nam sie oczyscic i własnie
            myśle nad zakupem tego urządzenia.
    • asia9817 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 23.11.06, 19:55
      cześć, my już chodzimy do przedszkola 2rok i borykamy się z tym samym
      problemem,ciągły katar później kaszel czasami wymioty.Zgadzam się że najlepsze
      są inhalacje z nebulizatora(2ml0,9%nacl+2mlmucosolwanu do inhalacji,czasami na
      zlecenie lekarza laryngologa dodajemy antybiotyk żeby nie obciążać żołądka)
      kiedyś używaliśmy sterimalu ale nie pomagał i nie wiedziałam ile wlatuje jej do
      noska,teraz używamy otrivin extra care(sól morska+witb5)i jest o wiele
      lepiej.Czy mogę prosić też kogoś o listę produktów które powodują zwiększoną
      ilosc śluzu.pozdrawiam
    • maja234 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 23.11.06, 23:03
      Ja tez walczę z katarem i do tego kaszlem - spływająa flegma drazni krtań, córa
      budzi się w nocy i wymiotuje. Podobnie jak Twój synek na sam widok gruszki
      płacz i histeria.
      Na allegro zamówiłam coś takiego:
      ssl.allegro.pl/item144396735_katarek_odciagnie_katar_z_noska_dziecka.html
      Urządzenie jest super, córa - 1,5 roku sama ściąga katar z nosa. Dodatkowo
      zrobiłam syrop z miodu, czosnku, cytryny i wody. Podaję go 3 razy dziennie. Raz
      dziennie daję jeszcze tran. oprócz tego dostawała Eurespal i Flavamed i
      oklepywałam ją 2 razy dziennie spirytusem salicylowym. No i oczywiście Nasivin
      i Sterimar. Wczoraj przespała całą noc, a dziś - prawie nie ma kataru.
    • joannamichal Do Anulcia73 24.11.06, 09:56
      My dostałyśmy to samo. Skąd jesteś? I jak długo Twoja córka już to bierze?
    • ambrozja92 Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 27.11.06, 11:07
      Od września syn zaczął chodzić do przedszkola, do tej pory był przez 3
      tygodnie, wciaż choruje. Katar, kaszel, wymioty itd. Ostatnio biegunka do
      kolekcji. Jest w trakcie brania szczepionki uodparniającej - doustnej, można
      podawać w czasie choroby. Mam nadzieję,że w końcu zacznie działać. Poza tym
      zaraża młodszą siostrę, a tej katar od razu idzie na uszy. Nie wiem, czy jest
      sens trzymac go dalej w przedszkolu.
      • jasieczek.z Re: do ambrozja 27.11.06, 11:44
        Mam ten sam problem i tren sam lek uodparniający jestem przed podaniem drugiej
        raty leku ale nie wiem czy się zdecydować bo po pierwszej kuracji strasznie
        chorował i młodszy syn się zaraził od niego też miał zapalenie ucha. Co do
        przedszkola to moja pediatra powiedziała żema nie chodzić do końca roku. Sama
        nie wiem co robić. Przed pójściem doprzedszkola wogóle nie chorował.
    • ainol Re: Zalamuje rece, nie wiem co zrobic z tym katar 30.11.06, 23:07
      Też polecam fridę, rewelacyjnie oczyszcz nosek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka