Dodaj do ulubionych

Martwie sie o synka

IP: *.* 06.03.02, 11:49
drogie e-mamy,Poradzcie cos prosze bo obawiam sie o zdrowie synka.Moj roczny Kubus wazy 10 kg wiem ze to nie malo ale wazyl tyle majac 8 miesiecy i od 4 miesiecy nic sie nie zmienia nawet gdy troche przybierze zaraz chudnie a przedtem przybieral bardzo ladnie (0,5-1 kg na miesiac)Ja nadal staram sie go karmic ale od roku jestem na diecie eliminacyjnej (eliminuje wszelkie alergeny bo tatus ma alergie pokarmowa) i chyba moj pokarm nie jest szczegolnie wartosciowy.Gdy tylko wprowadzam cos nowego synek zle spi w nocy , kreci sie i wije jakby mial kolke. Jednoczesnie nie ma zadnych reakcji skornych.( Na pampersy mial wyrazna alergie kontaktowa- bardzo widoczna.)Wycofalam wiec z jego diety wszystkie produkty rozdymajace (ze swojej juz dawno).Przedtem zajadal sie sinlaciem, teraz nie chce ruszyc zadnej kaszki ani owocowej ani sinlacu ani na mleku... nic.Nie chce tknac zadnych owockow, przecierow lub w calosci,zaciska buzke gdy chce mu podac jakies witaminki( wyczuje ich smak nawet w rumianku) lub citropepsin. Gdy wcisne mu "sila" wszystko wypluwa lub specjalnie wymiotuje.Wszelkie pokarmy poza chrupkami musza byc przecierane bo synek mimo 4 zebow nie chce gryzc i krztusi sie lub wypluwa.Obecnie synek je od rana do nocy zupki jarzynowe ( te najprostsze bobovity z dodatkiem mieska Gerbera - to akurat je chetnie) Dziennie zjada okolo 350-400g takich mieszanek.Obawiam sie o jego zdrowie a zwlaszcza o niedobory zywieniowe. Synek mial juz poczatki krzywicy na szczescie w pore wykryte.Nie potrafie sklonic go do jedzenia.Co robic??? Czy alergia moze objawiac sie tylko kolkami????Czy powinnam pomyslec o testach?A moze jest jakis dobry lekarz we Wroclawiu, ktory moglby nam pomoc ustalic diete dla synka? Prosze o pomoc. Anka
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: Martwie sie o synka IP: *.* 06.03.02, 13:50
      Przede wszystkim postaraj się wykluczyć wszelakie podstawy alergii czy braków w odżywianiu - pójdź do dobrego pediatry, pewno da Ci skierowanie na podstawowe badania - krew, mocz, może coś jeszcze. Poczekaj z tymi testami! To, że nie przybiera na wadze jak dawniej nie jest niczym specjalnie dziwnym (mój mały przez pól roku "przybrał" zaledwie niecałe 2kg). Dziecko w okolicy roku potrzebuje już mniej jedzenia, poza tym jest ciekawe świata i jedzenie często jest nudne.Upewnij się u pediatry, będzie z pewnością OKAnia
    • Gość: bridgett Re: Martwie sie o synka IP: *.* 06.03.02, 20:41
      Cześć,Też radziłabym Ci iść do dobrego pediatry i porobić dla świętego spokoju podstawowe badania a dopiero potem badania na alergię (chociaż te zawse moim zdaniem warto jest wykonać, gdy dziecko jest alergikiem).Te 10 kg to nie jest mało, do myślenia daje raczej to, że nie przybrał nic od 4 miesięcy (ale przecież rośnie?)ale z drugiej strony zbiegło się to zapewne z większą aktywnością ruchową dziecka (raczkowanie, chodzenie) i on to po prostu spala. Pozy tym te 10 kg w 8 miesięcu życia to chyba dosyć dużo 9wszystko zależy oczywiście od wzrostu), może to dobrze, że już nie przybiera w takim tempie?Nie wydaje mi się, żeby Twoje mleko było mniej wartościowe ze względu na dietę eliminacyjną - tak już jesteśmy zprogramowani, że nawet jeśli nie dostarczamy naszemu organizmowi potrzebnych składników, to mleko na tym niecierpi - organizm pobiera składniki z naszych kości, zębów i innych organów a mleczko zachowuje pełny skład (no chyba, że matka głoduje). Tak więc możesz go spokojnie karmić dalej, Twoje mleko jest wartościowe.Jak często go karmisz piersią? Bo jeśli często i do tego te 400gr jedzenia to moim zdaniem Twoje dziecko nie je mało. Mój Kuba jedł w tym wieku jeszcze mniej, ale za to dostawał cyca na żądanie za dnia jak i w nocy.Co do chęci do jedzenia, to może wywierasz za duży nacisk na niego, lub przekazujesz mu swoje zdenerowanie związane z jedzeniem, on to odbiera, nie kojarzy mu się to więc przyjemnie lecz jest jakimś stresem i dlatego nie ma ochoty (ani też czasu zapewne - tyle ciekawych rzezy w jego zasięgu do zbadania!)na jedzenie.A jak jego samopoczucie, energia, ogólny wygląd a także kupki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka