Dodaj do ulubionych

Nocne sikanie

IP: *.* 28.03.02, 00:33
Moja prawie 4-letnia coreczka do tej pory spi w pampersie-nie kontroluje pecherza w nocy. W dzien jest bardzo samodzielna od bardzo dawna, ale w nocy ani nie budzi sie jak jej sie chce siusiu, ani nie potrafi powstrzymac sie do rana. Wiem, ze obecnie uwaza sie, ze dziecko w tym wieku ma jeszcze prawo sikac w nocy, ale przyznacie, ze to juz znacznie powyzej "przecietnej". Dodam, ze Mala jest wesola, samodzielna, od jesieni chodzi do przedszkola i bardzo je lubi (tak wiec odpada chyba tzw."podloze psychiczne")Czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: w Re: Nocne sikanie IP: *.* 28.03.02, 16:24
      Nie przejmuj sie tym tak bardzo. Ja mam nawet nieco starszego syna i tez czasem zdarzaja mu sie wypadki. U niego glowna przyczyna jest to, ze on strasznie mocno spi. Kiedys nawet probowalam go budzic zeby zaprowadzic go do toalety. Ale nie udalo mi sie go dobudzic. Czy mozesz sobie wyobrazic, ze nawet polgodzinny alarm przeciwpozarowy nie jest wstanie go obudzic. A wyje toto wyjatkowo glosno. Czesto tez zdaza mu sie, ze wstanie w nocy do lazienki i np. dojdzie tam stanie przed ubikacja i robi siusiu nie zdejmujac pizamy, poniewaz jest ciagle polspiacy i niebardzo kontaktuje co robi. I duzo takich podobnych historii. Nic tylko czekac az z tego sam wyrosnie. Robilismy rowniez badania, czy wszystko w porzadku z ukladem moczowym i wyszlo wszystko OK. A tak na marginesie to wsrod znajomych sporo dzieci w tym wieku uzywa jeszcze pampersa w nocy.Pozdrowienia i cierpliwosci.
      • Gość: Dorota619 Re: Nocne sikanie IP: *.* 28.03.02, 19:25
        Dzieki, W, za pocieszenie, wyjasnie tu tylko, ze mojej coreczce to sie nie "zdarza" tylko jest to codziennosc. Staram sie tym oczywiscie za bardzo nie przejmowac, ale na wszelki wypadek zrobie jej badania...Pozdrawiam i zycze Wesolych SwiatDorota
        • Gość: w Re: Nocne sikanie IP: *.* 28.03.02, 20:06
          Mysle, ze niespelna 4-letnie dziecko moze jeszcze niekontrolowac takich potrzeb w nocy. Nie pamietam jak to bylo dokladnie z moim synem w tym wieku. Ale czesto slyszalam takie rady zeby dawac dziecku wiecej picia w dzien a ograniczyc wieczorem i poznym popoludniem. To nie bedzie tak sikac. I moze czas sprobowac zaczac klasc ja bez pieluchy. Moze jak poczuje w nocy mokro to zacznie za jakis czas sie kontrolowac. Nie zlicze ile razy ja zmienialam mokra posciel. Jest to bardzo meczace ale kiedys trzeba sprobowac spanie bez pampersa. Ba, ciezko radzic w takich pzrypadkach, pewnie juz to przerabialas.
    • Gość: dana Re: Nocne sikanie IP: *.* 29.03.02, 21:54
      Ja mam 3 latka z którym jest bardzo podobnie.Tzn.na noc zakładam mu pampersa gdy już mi się wydaje że nie sika w nocy i zdejmuję mu pampersa to wtedy jak na złość właśnie się zsika mimo sikania przed spaniem itp. i tak znowu zakładam mu pieluchę na noc nieraz nawet na 3-4 noce z rzędu tą samą.Co najdziwniejsze to to że jest mokry w oóle mu nie przeszkadza bardzo dobrze śpi tylko rano okazuje sięże jest mokry.Myślę że to normalne.I dalej czekam.
    • Gość: kasjana Re: Nocne sikanie IP: *.* 02.04.02, 16:39
      Moja miała 3 latka, gdy zaczęła spać w nocy bez pampersa. Początkowo zdarzały se wpadki w nocy co drugi dzień. Zawsze budziła się z krzykiem, że ma mokro i jest jej nie wygodnie. Cierpliwie zmienialiśmy w nocy pościel i czekaliśmy. Potem wpadki zdarzały się raz na tydzień, potem raz, dwa razy na miesiąc. Niedługo skończy 4 lata i nie pamiętam, kiedy zdarzyła sie wpadka. Po prostu budzi się, woła, że chce siku i idziemy do łazienki do sedesu lub na nocnik.Ostatnio chyba węcej pije, bo w nocy sika dwa razy.
      • Gość: Dorota619 Re: Nocne sikanie IP: *.* 02.04.02, 18:14
        karo napisała/ł:> Moja miała 3 latka, gdy zaczęła spać w nocy bez pampersa.Co masz na mysli mowiac "zaczela spac bez pampersa"? Czy zaczelas ja klasc bez pampersa, pomimo tego, ze sie moczyla, czy tez przestala sikac w nocy?U mnie problem jest nie tylko w nocy, ale w ogole podczas spania. W tym roku Matylda zaczela chodzic do przedszkola (ktore jak wspomnialam w pierwszym poscie uwielbia) i poczatkowo przynosilam jej pampersy na spanie. Potem okazaly sie niepotrzebne, bo dzieci w przedszkolu dosc malo pija i przed spaniem ida sikac, wiec wpadek nie bylo. Ale np. wczoraj Matylda zasnela po poludniu i obudzila sie mokra (a nie zakladalam jej pampersa bo tuz przed spaniem sikala). pozdrawiamdorota
    • Gość: JolaEP Re: Nocne sikanie IP: *.* 03.04.02, 12:35
      Prawie 4 latka to dla mnie jeszcze malutkie dziecko ;) Najpierw dziecko powinno wyrosnąć z moczenia w czasu snu w dzień, dopiero potem można oczekiwać suchych nocy. Każde dziecko jest inne, a dodatkowo moczenie nocne często jest uwarunkowane dziedzicznie. Najczęstsze przyczyny są dwie: za mały pęcherz lub niedobór hormonów zagęszczających mocz nocny. Z obu się zwykle wyrasta. Do lekarza udajemy się, gdy dziecko skończy 4 lata (inne źródła podają, że jak skończy 5 lat). Chodzi o wykluczenie wad układu moczowego. Pełna diagnostyka może być trochę stresująca dla dziecka. Ale warto zrobić badanie ogólne, posiew i USG. Jak badania wyjdą dobrze, to spokojnie czekamy dalej - aż wyrośnie :) Jeśli chodzi o podejście psychologiczne - to na stronach edziecka jest opisana ciekawa metoda walki z mokrymi nocami. Przetrenowałam ją - ale fizjologi nie przeskoczysz ;) - po prostu musiałam poczekać, aż Emilka wyrośnie. A zrobiła to zupełnie znienacka. Jak skończyła 5 l 5 miesięcy zaczęła budzić się w nocy. A w dwa miesiące później nie musiała się już budzić :)Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka