Dodaj do ulubionych

Pociera i dotyka ucho??????

IP: *.* 25.07.02, 18:16
Bardzo sie denerwuje bo zauwazylam, ze moja prawie 8 miesieczna coreczka dosc czesto dotyka prawego uszka :( Czy to moze byc objaw zapalenia ucha????????? Zaczela tak przed godzina, dotyka je pociera i wklada palec do srodka. Co to moze oznaczac?????????
Obserwuj wątek
    • Gość: juliiaa Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 25.07.02, 18:36
      hejmoze poprostu zatarla sobie troszke , wiesz jak czlowiek zaczyna sie drapac to coraz bardziej go swedzi..:)ale tak powaznie to pediatra pokazal mi jak zbadac czy dziecko ma chore uszko..musisz nacisnac palcem ta czesc wystajaca przy samym zlaczeniu ucha z glowka..ach nie umie wytlumaczyc..cryingMam nadzieje ze chociaz troszke zrozumialas..no i zeby dziecko nie widzialo co robisz, odwroc jego uwage bo zacznie plakac dla samej zasady.. Jezeli zareaguje zglos sie w miare szybko do lekarza..moja cora miala zapalenie ucha, ale na szczescie nie ma juz nawrotowsad dodatkowo miala wowaczas temperature i nie mogla spac..bo zwykle zasypia wlasnie na boczku, a wiec rowniez na uszkupozdrawiamPS . nie martw sie!moze to nic powaznego..
    • Gość: ewka2002 Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 25.07.02, 18:37
      moja Ewa tez tak :-) robi ma 7 mies zazwyczaj robi to gdy jest bardzo spiaca :sleep: ale zdarza sie ze robi to np. podczas zabawy ja bylam z tym u lekarza i kazal myc dokladnie uszka :ouch: ale ja caly czas to robilam wiec nie w tym tkwi przyczyna :what: nie wiem moze to taki tik?jakby ja bolalo uszko to by plakala tym bardziej przy pocieraniu..pozdrawiam :bounce:ASIA
      • Gość: Teresa Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 25.07.02, 19:11
        Mój synek też tak pocierał uszko i drapał się , zwłaszcza przed snem . Byłam z nim u pediatry , zaniepokojona , i okazało się ,że uszy są zdrowe, pani doktor stwierdziła , "widocznie odkrył,że ma uszko i bawi się nim". pozdrawiam.
        • Gość: agneli Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 25.07.02, 19:24
          Pocieszylyscie mnie troche :) jak na razie nie ma goraczki, a gdy dotykam jej uszka to nawet nie zwraca uwagi. :) :)
    • Gość: goskax Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 25.07.02, 20:36
      Gdzieś czytałam (i u nas to się sprawdziło) że jest to objaw wyrzynającego się ząbka ! Pozdrawiam
      • Gość: Carmela Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 25.07.02, 22:02
        a wiesz ze mozliwe ze tak jest? Aleks jak zeby mu sie wyrzynaly lapal sie za uszka, az babcia moja sie zaniepokoila ale pomyslalam ze jak by byl chory to by plakal a tak to moze znalazl uszka
    • Gość: brytnej Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 25.07.02, 20:42
      Czesc!Moje dziecko mialo problemy z uszkami.Po pierwsze dziecko zawsze ma goraczke,a po drugie nie chce ssac,bo go boli.Jezeli Twoje dziecko normalnie pije to wszystko jest ok.Pozdrawiam-Basia .
      • Gość: 010471 Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 26.07.02, 08:12
        WitamMuszę jednak zaprzeczyć - dziecko nie zawsze ma gorączkę. U nas i u jednego i u drugiego syna nie było jej mimo stwierdzenia silnego zapalenia ucha. Dodatkowo Filip nawet spał spokojnie (to jest dzieciak, który nie przejmuje sie takimi drobiazgami ;)), a ja zauważyłam po prostu krew ciknąca z ucha, bo doszło już do przerwania błony!! - jako wynik tego zapalenia. Poza tym, żadnych objawów!!Takie niezauważone zapalenia mogą prowadzic do komplikacji!Nie chciałabym nikogo straszyć :) po prostu dzieci są różne, inaczej chorują i nie można generalizować :)Pozdrawiam serdecznie :hello:i życzę zdrowia -przede wszystkim! :))))Ewa
        • Gość: agaNG Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 28.07.02, 09:58
          Mój pediatra powiedział, że czasem moze to być też objaw alergii (kiedy np. wysypka właśnie w tym miejscu występuje).
          • Gość: agneli Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 28.07.02, 22:31
            Malutka nadal sie dotyka i pociera, ale tym razem za uchem :cry: I wydaje mi sie ze to miejsce za uszkiem jest troche spuchniete :(
            • Gość: ewka2002 Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 29.07.02, 11:55
              moze od tego pocierania ?a moze dalas jej cos nowego do jedzenia?i jest na to uczulona? :what:
    • Gość: kkaczka Re: jak dbać o 3,5 miesięczne uszy IP: *.* 29.07.02, 21:45
      Moja też się łapie za ucho, ale w jej wieku to raczej ciekawość co to?.Lekarz zabronił używać pałeczek do czyszczenia nawet tych z zabezpieczeniem, a moja mała strasznie brudzi uszy tzn: zbiera jej się tam dużo "miodu" i widać go gołym okiem, jak pielęgnujecie uszy i co robić by uniknąć zapalenia ucha, dodam że mała uwielbia leżeć i jeść(cycek)na boczku. Pozdrawiam
      • Gość: ewka2002 Re: jak dbać o 3,5 miesięczne uszy IP: *.* 30.07.02, 20:27
        ja mimo sprzeciwu lekarza :what: uzywam patyczkow oczywiscie delikatnie i pilnuje zeby nie wsadzic za gleboko nie moge patrzec jak dziecko ma brudne uszka a innego sposobu nie znam a tak pozatym to mydelkiem za uszkamiASIA :hello:
        • Gość: ZosiaN Re: jak dbać o 3,5 miesięczne uszy IP: *.* 30.07.02, 21:34
          Ja kupiłam najpierw te patyczki niemowlęce do czyszczenia uszu, ale wygodniej jest mi czyścić Ali uszka zwykłymi patyczkami dla dorosłych. Oczywiście ostrożnie to robię, nie za głęboko. Bardzo pilnuję czystości uszek, bo nasłuchałam się strasznych historii o zapaleniach ucha u małego dziecka mojej przyjaciółki.Zosia
    • Gość: IH Re: Pociera i dotyka ucho?????? IP: *.* 01.08.02, 21:09
      U mojej córki (dziś już 5 letniej) to był zwykły nawyk, który minął, kiedy odkryła, że przyjemniej jest ssać paluszek. Mój 7 miesięczny synek też pocierał uszko. Pediatra stwierdził, że mały ma dużo woskowiny w uchu i to go zwyczajnie swędzi. Po kąpieli delikatnie oczyszczam patyczkiem ucho z woskowiny, która jest tuż przy ujściu (głębiej do ucha nic nie wolno wkładać). To pomaga. Przy zapaleniu ucha dziecko zwykle bardzo płacze podczas ssania. To sygnał, że coś jest nie tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka