Dodaj do ulubionych

Co robić?

IP: *.* 04.12.02, 17:26
Dziewczyny! Mam taki problem a właściwie moja mama ale to oczywiście udziela się i mnie.Kilka dni temu miałą robioną cytologię i wyszła jej 3!strasznie się tym przejęła ,zresztą my wszyscy lekarz powiedział że on się nie podejmuje leczenia i żeby zrobiłą sobie wycinek,znajoma pielęgniarka mówi że lepiej nie naruszać takich miejsc.Błagam pomóżcie,doradźcie coś,może któraś z Was miała taki problem,bardzo chciałąbym jakoś jej pomóc,więc piszę do was nic innego nie przychodzi mi do głowy .Pozdrawiam.Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: tulipan Re: Co robić? IP: *.* 04.12.02, 21:55
      Olu nie iwem co tak naprawdę Ci doradzić. ale może niech mama idzie do jakiegoś innego lekarza? trzymaj się
    • Gość: Anna72 Re: Co robić? IP: *.* 04.12.02, 22:25
      Stanowczo zmienić lekarza i szybko zabrać się za leczenie. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Anka.
    • Gość: sylwiakrol Re: Co robić? IP: *.* 04.12.02, 22:31
      Z pewnością Twoja mama powinna zmienić lekarza.Bo co to znaczy że on się nie podejmie leczenia?Ja dawno temu też miałam trzeci stopień,ale aż tak bardzo się nie przejmowałam,bo to jeszcze nic nie oznacza.Okazało się że miałam nadżerkę i groziło mi wypalanie,czego najbardziej się bałam.Ale pierw zaaplikowano mi leki po których jak się okazało całkowicie się wyleczyłam.Także głowa do góry!Teraz dokładnie nie pamiętam,ale rzeczywiście opis co oznacza trzeci stopień jest nie ciekawy i może budzić grozę.
      • Gość: bkoniecz Re: Co robić? IP: *.* 04.12.02, 23:30
        Oleńko,mamę jak najszybciej do innego lekarza. Po pierwsze powinna powtórzyć cytologię. Jeśli wynik znowu wyjdzie nienajlepszy to najlepiej od razu zrobić kolposkopię (lekarz wprowadza mikroskop - który jest bardzo malutki - i na żywo ogląda komórki szyjki macicy). Jeśli kolposkopia też wyjdzie kiepska to zwykle się idzie na pobranie biopsji (znieczulenie miejscowe, nic nie boli i po 5 minutach człowiek robi co chce). Grupa III cytologii to jeszcze nic strasznego. Jest to po prostu wynik dodatni (podejrzany)kiedy w rozmazie stwierdza się tzw. komórki dysplastyczne (nieprawidłowe, trochę inne od normalnych, ale nie rakowe. Komórki rakowe są znajdywane w badanich oznaczonych IV grupą i są nazywane carcinoma in situ). W zależności od nasilenia zmian i liczby tych komórek wyróżnia się dysplazję małego, średniego i dużego stopnia. Taki wynik wymaga kontrolnego ponownego badania w krótkim czasie, ewentualnie po leczeniu (np. można zalecić leki przeciwzapalne). Jeżeli zmiany utrzymują się nadal, można pobrać wybrane wycinki (najlepiej z tzw. celowanych miejsc, czyli po kolposkopii lekarz widzi gdzie są zmiany i dokładnie z tego miejsca pobiera wycinki do analizy). Można też zrobić badania DNA na obecność wirusa HPV (czyli brodawczaka). Ten wirus jest często odpowiedzialny za dysplazję a przy zaniedbaniach za rozwój raka szyjki macicy.Jednak każdy dobry lekarz powie ci, że z dysplazją można żyć i 100 lat. Tak długo jak się ją monitoruje.Tak więc nie martw się, koniecznie weź mamę do innego lekarza bo to jest stan, który koniecznie trzeba kontrolować. A tak swoją drogą, i to nie w odniesieniu do Twojej mamy, ale generalnie, to strasznie mnie wkurzają porady typu "to trzeba zostawić". Przecież większość raków jest uleczalna, tylko trzeba je odpowiednio wcześnie wykryć i wyleczyć. A tak się składa, że rak szyjki macicy we wczesnym stadium rozwoju jest uleczalny w 99%. Tylko trzeba regularnie robić cytologię. Szkoda, że tego nie uczą młodych dziewczyn w szkołach (bo w gruncie rzeczy to już młode dziewczyny są na niego narażone). Tak więc apeluję do wszystkich matek - uczcie swoje córki, że cytologia to konieczność, najlepiej co pół roku. A seks bez zabezpieczenia to nie tylko ryzyko ciąży, ale też tego że jakiś facet (który nie jest tego świadomy, bo nie ma żadnych objawów) zarazi cię wirusem HPV, którego rezultatem może być właśnie rak szyjki macicy. Troszkę mnie poniosło, ale chciałabym, żeby wszystkie kobiety i to w każdym wieku były uświadomione co do konieczności robienia cytologii i tego co znaczą pewne jej wyniki.Jeśli jesteś z W-wy i chesz namiary na świetnego lekarza od tego typu problemów - pisz na priva. Pisz też jeśli masz jakiekolwiek pytania.Pozdrawiam serdecznie,Biba
        • Gość: szwedka Re: Co robić? - do Biby i nie tylko IP: *.* 10.12.02, 14:29
          Biba - Twój post jest na wagę złota.Jedna uwaga - przed HPV nie chroni nawet prezerwatywa, niestety...W grupie ryzyka są wszyscy, którzy mieli w życiu więcej niż jednego partnera i ci, których partner miał więcej niż jednego pratnera...A ja idę właśnie w poniedziałek na usunięcie nadzerki, w wycinku z niej wyszła displasia minoris, choć cytologię mam "dwójkę" - od zawsze, od zawsze też mam nadżerkę, ale ostatnio się powiększyła, stąd ten wycinek.Pozdrawiam Was wszystkie!
          • Gość: bkoniecz Re: Co robić? - do Biby i nie tylko IP: *.* 10.12.02, 15:30
            Szwedka,czytam, sprawdzam i kapelusz z głowy zdejmuję. Prezerwatywa nie zabezpiecza ale zmniejsza ryzyko zarazenia. Mimo wszystko lekarze sugerują taką formę zabezpieczenia.Biba
    • Gość: maria_rosa Re: Co robić? IP: *.* 04.12.02, 23:09
      nie denerwuj się , to jeszcze nic nie znaczy." Ten wycinek" to w zasadzie bezbolesny zabieg polegający na pobraniu materiału z szyjki macicy. Nazywa się to biopsja jak dobże pamiętam.Trwa to może 3 minuty.Na wynik czeka się ok. 2 tygodnie.Po tym czasie lekarz, u którego był zabieg proponuje odpowiednie leczenie. Czasami jest to tzw.konizacja szyjki macicy, która polega na wycięciu tej części na której są te" złe " komórki.Trzymam kciuki.Jak chcesz wiedzieć więcej, jestem do dyspozycji.papatkimaria rosa
      • Gość: ola25 Re: Co robić? IP: *.* 10.12.02, 12:27
        Dziewczyny! Jak zwykle jesteście niezawodne.Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi.W sobotę mama byłą u innego lekarza prywatnie .Pobrał znowu cytologię i za 2 tyg.wynik.Może się nie powtórzy?Jeśli będę miała jekieś pytania to oczywiście napiszę.Dziękuję szczególnie Bibie za wyczerpującą odpowiedź.Pozdrawiam,trochę pocieszona.aha lekarz powiedział że wynik nie zawsze się zgadza z poprzednim ,więc może będzie lepiej.Pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka