Dodaj do ulubionych

niezstąpione jąderko

IP: *.* 11.12.02, 13:23
Mój 17 miesięczny synek ma jedno jąderko, które na początku mu wędrowało, ale ostatnio w oróle go już nie mogę wyczuć. Byłam z nim u lekarza, zanim Kuba skończył roczek. Pan doktor obejrzał i stwierdził, ze jeszcze nie ma się czym przejmować. Ale kazał zgłosić się dopiero wtedy, gdy w wieku 20 miesięcy jąderko nadal nie zstąpi. Powiedział. że nie przewiduje żadnego zabiegu chirurgicznego. Leczenie ma rozpocząc od podania hormonów. Mam mieszane uczucia co do tych hormonów. Nasłuchałam się trochę o skutkach ubocznych ich zażywania i nie wiem, czy jest to całkowicie bezpiecze.Lekarz zapewnia mnie, że niczym to nie grozi. Ale wiecie, jak jest!Czy któraś z was miała do czynienia z takim jąderkiem? Co wam poradzono, co zrobiłyście, jaki jest efekt? Co mi radzicie zrobić?Może ktoś poleci mi jakiegoś dobrego i sprawdzonego specjalistę. Czy mam czekać do ukończenia przez Kubusia tych 20 miesięcy, czy może zacząć już coś robić?Liczę na Waszą pomoc! Jestem trochę zaniepokojona. Andusia
Obserwuj wątek
    • Gość: mamazuczka Re: niezstąpione jąderko IP: *.* 11.12.02, 16:48
      Andusiu, ja bym na Twoim miejscu nie polegała li tylko i wyłącznie na zdaniu JEDNEGO lekarza. Ja osobiście nie mam zaufania do lekarzy [ale to długa i smutna historia] - jak mam choćby najmniejsze wątpliwości - idę do innego. Jeśli ten drugi potwierdzi opinię pierwszego lub jeśli przekona MNIE, to dopiero podejmuję decyzję. ZAWSZE tak robię!Dlatego poszłabym do innego lekarza (nawet prywatnie) i skonsultowała to. Nawet nie musisz mówić o opinii tego pierwszego - żeby nie sugerować. Tylko wysłuchaj go. I ew. na końcu powiedz, że inny lekarz powiedział Ci to czy tamto. I zobaczysz....pozdrawiam Ciebie i malucha (są z moim prawie rówieśnikami)i trzymam kciukiaha, daj znać jak coś będziesz wiedziałapozdrawiam cieplutkomama Żuczka :hello:
    • Gość: guest Re: niezstąpione jąderko IP: *.* 11.12.02, 17:55
      Z tego co wiem, są dwie podstawowe przyczyny niezstąpienia jąderek. Pierwsza spowodowana jest niedoborem hormonalnym w okresie ciąży. Duga - fizycznymi przeszkodami na drodze jąderka. Jąderko, które nie zeszło, może znajdować się w różnych miejscach: w kanale, może być brzuszne itd.Mój mały po ukończeniu roku został skierowany do endokrynologa dziecięcego. Pani doktor zaczęła od diagnostyki, co mi się bardzo spodobało: po pierwsze badania poziomu hormonów we krwi, po drugie USG jąderek. Poziom hormonów wyszedł w normie. Mimo to Piotruś dostawał zastrzyki hormonalne (ale w bardzo zmniejszonej dawce). Ponieważ brak było postępów (jąderko nie dawało się sprowadzić), została podjęta decyzja o zabiegu chirurgicznym. Ale jego termin został odłożony na parę miesięcy - mniej więcej do 20 miesiąca życia.W jakiś czas po zabiegu jąderko znowu poszło do góry. Ale na szczęście okazało się, że nie wchodzi do kanału, nie jest uciskane, ma warunki do rozwoju i mam się nie martwić i nic nie robić. Rzeczywiście: teraz już wróciło na swoje miejsce, choć jeszcze czasem wędruje.PozdrawiamJola
      • Gość: guest Re: niezstąpione jąderko IP: *.* 11.12.02, 19:19
        Dzięki! Czy jesteś z Warszawy? Z postu wnioskuję, że jesteś chyba zadowolona z lekarza. Czy mogłabyś mi go ewentualnie polecić?
        • Gość: guest Re: niezstąpione jąderko IP: *.* 11.12.02, 19:59
          Trójmiasto. Zresztą chwalę wielu:panią edokrynolog pracującą w przychodni specjalistycznej dla dzieci przy Jaśkowej Dolinie, oddział chirurgi dziecięcej ze Szpitala Wojewódzkiego, chirurga z przychodni przyszpitalnej. PozdrawiamJola
      • Gość: andusia Re: niezstąpione jąderko IP: *.* 11.12.02, 19:29
        A nie bałaś się tych hormonów?
        • Gość: guest Re: niezstąpione jąderko IP: *.* 11.12.02, 20:28
          Nie bałam się, bo nie wiedziałam dlaczego mam się bać... I chyba jednak ufałam lekarce... I w momencie przypisywania tych hormonów miałam nadzieję, że jednak uda się uniknąć operacji. Bo wiedziam - czułam, że samo jąderko mu nie zejdzie (nigdy nie dawało się sprowadzić do moszny). No i ta zmniejszona dawka.PozdrawiamJola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka