Dodaj do ulubionych

Czy Hemofer moze uczulać?

IP: *.* 17.12.02, 23:07
Moja Irenka ma lekką anemię i musi zażywać Hemofer. Dosyć sporą dawkę (tak mi się wydaje), bo 3 x 7 kropli. Pani doktor mówiła, że może wystąpić biegunka lub zaparcia, ale o suchej skórce i krostkach (szczególnie w fałdkach) nic nie wspomniała. Nie wiem czy to z powodu Hemoferu, czy też z powodu przecieru i soku jabłkowego, który podałam po raz pierwszy w ubiegłym tygodniu (oczywiście w śladowych ilościach, bo Irenka nie jest zachwycona rozszerzaniem menu).Czy ktoś z Was może mi coś powiedzieć na ten temat? Z góry serdecznie dziekuję!i pozdrawiamalina
Obserwuj wątek
    • Gość: arad Re: Czy Hemofer moze uczulać? - ważne badania IP: *.* 18.12.02, 08:55
      Ku przestrodze.Hemofer dostawałam będąc w ciąży. Po pierwszych badaniach krwi okazało się że mam lekką niedokrwistość - automatycznie do stałam hemofer. Brałam przez miesiąc i nic - więc lekarka automatycznie zapisała mi nową porcję. Dobrze że sporo czytam bo znalazłam informację o negatywnych skutkach przedawkowania żelaza u płodu.Lekarka nie raczyła dać skierowania na badnie poziomu witaminy B12, kwasu foliowego czy żelaza we krwi. Prywatnie zrobiłam badanie żelaza (w górnej granicy normy!) i witaminy B12. Miałamm duży niedobór B12 spowodowany dietą (jadłam głównie drób).Konkludując - moja pani ginekolog nie potrafiła po wynikach morfologii określić jakiego typu niedokrwistość wystąpiła. Automatyczne podawanie żelaza może nie być skuteczne a kontynuowanie kuracji może być niewskazane.Agnieszka
      • Gość: Behemot Re: Czy Hemofer moze uczulać? - ważne badania IP: *.* 18.12.02, 09:57
        Moje dziecko też miało niedokrwistość, 3 pediatrów zleciło żelazo w coraz to większych dawkach. Mała dostała biegunki. Zaufałam czwartemu lekarzowi, który radził odstawić, ponieważ jego zdaniem to było w tym wieku (3 miesiące) naturalne, a podawane żelazo kiepsko się wchłania. Poradził mi tylko jeść dużo produktów bogatych w żelazo (karmiłam piersią). Zrobiłam morfologię za parę miesięcy: wyniki doskonałe. :hello: gina
    • Gość: Gosik1970 Re: Czy Hemofer moze uczulać? IP: *.* 23.12.02, 13:30
      Niestety hemofer wcale nie jest najlepszym lekiem. Mój synek dostawał go w 2 m-cy życia ale zaczął po nim wymiotować, więc po konsultacji z lekarzem odstawiłam ten środek. Bardzo silna anemia dzięki dobremu apetytowi dziecka cofnęła się bez tych kropelek. Wystarczyła porcyjka witaminek z grupy B (roztartych na łyżeczce) plus cebion jako uzupełnienie diety. Już mając roczek Hubcio miał cudowną morfologię :) Pozdrawiam Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka