Dodaj do ulubionych

problemy z drogami moczowymi

IP: *.* 08.02.03, 12:21
Czy któreś z Waszych dzieci ma problemy z drogami moczowymi ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Weronisia Re: problemy z drogami moczowymi IP: *.* 12.02.03, 20:24
      Tak, moja córcia miała ostrą infekcję układu moczowego w wieku 2 miesięcy, a potem reflux moczowodowy IV stopnia, który zakończył się operacją w wieku 22 miesięcy.W razie konkretnego problemu, proszę pisz na priv.
      • Gość: Makowa Re: problemy z drogami moczowymi IP: *.* 20.02.03, 00:34
        Tak, my wlasnie jestesmy po zapaleniu drog moczowych u naszej 6 miesiecznej corki. Bedziemy jeszcze robic rentgen pecherza moczowego przez cewnikowanie, co mnie troche przeraza, ale to konieczne, tak mowi lekarz.Prosze o informacje co to jest reflux ? Brzmi to tak dosc groznie.Pozdrawiam Bea
        • Gość: Weronisia Re: problemy z drogami moczowymi IP: *.* 20.02.03, 09:34
          Niestety CUM jest niezbędny przy zapaleniu dróg moczowych. Nie martw się. Fakt, że dziecko bardzo przy tym płacze, bo to raczej boli. Ale za to masz pewność co dziecku dolega i wiadomo jak dalej je leczyć.Oliwia musiała przechodzic CUM kilka razy i jakoś to przeżyła.A co to reflux?Hmmm...U Oliwii było to zwężenie moczowodu, czy tego przewodu pomiędzy nerką a woreczkiem żółciowym, co powodowało, że mocz wracał spowrotem do nerki, Nie wysiusiwała się do końca no i przez to rozwijały sie tam te paskudne bakterie.Oliwia miała miec operację polegającą na wbiciu tego przewodu pod innym kontem w pęcherz, żeby miał on siłę zamknąć przepływ moczu itp.Jednak akurat wyjechałam do Niemiec i tu zrobili jej coś zupełnie innego.Przez cipkę jakoś tam włożyli rurkę i poszerzyli jej ten kanalik i to juz wystarczyło.A miała najsilniejszy reflux...Reflux I i II stopien można leczyć, nieraz nawet III stopien da się wyleczyć lekami, ale IV stopnien jest nieuleczalny i trzeba robić operację.Im wyższy stopien refluxu tym trudniej dokładnie określić jego dokładne rozmiary tylko poprzez USG.Dlatego lepiej wykonać CUM, gdzie jest wszystko wyraźnie widoczne i wiadomo od razu jaki zabieg wykonać.Jeszcze ze swej strony mogę Was zachęcić, żebyście prosiły pediatrów o skierowanie do nefrologa dziecięcego.Oliwia była leczona w szpitalu pół roku, miała opiekę pediatry specjalisty itp.I sie okazało, że leczyli ją złymi antybiotykami, co spowodowało ogromne spustoszenie w jej maleńkim orgfanizmie.Nefrolog jest od spraw układu moczowego więc jak dziecko ma takie problemy najlepiej od razu prosic o skierowanie do nefrologa.Pozdrawiam...
          • Gość: ksiks Re: problemy z drogami moczowymi IP: *.* 20.02.03, 16:28
            Ja uważam że powinniście dostać skierowanie do urologa. Bo jeśli to jest niski refluks to nefrolog nic wam nie pomorze. Ja leczę synka w CZD i jak poszłam do nefrologa bo tam mnie wysłano po pobycie w szpitalu, to on odrazu wysłał mnie do urologa. I dzięki temu tylko teraz jest coraz lepiej. Nefrolog nic nie robił poza badaniem krwi. Natomiast urolog skierował nas na specjalne badania i wykonal dwa zabiegi endoskopowe i jest coraz lepiej teraz czekamy na wymik drugiego. Jak chcesz coś więcej to daj znać na priv to Ci opiszę. Już z trzema osobami koresponduję na ten temat. Zapraszamy do dyskusji. :)A poza tymNie wiem dlaczego istnieje opinia ze to nefrolog leczy choroby układu moczowego. Od tego jest urolog.Na potwierdzenie tego definicja:nefrologia (gr. nephrós ‘nerka’ + lógos ‘nauka’wink med. nauka zajmująca się badaniem budowy nerek, ich fizjologii i patologii; n.os. nefrolog.urologia (uro- + gr. lógos ‘nauka’wink 1. med. dział zajmujący się badaniem przyczyn, rozpoznawaniem oraz sposobami leczenia chorób układu moczowego. 2. nauka o chorobach narządów płciowych mężczyzn
            • Gość: Weronisia Re: problemy z drogami moczowymi IP: *.* 20.02.03, 22:19
              Ja pisałam o nefrologu, bo właśnie tam została skierowana Oliwia na leczenie.I gdyby nie nefrolog to byłoby z nia marnie.Reflux to także choroba związana przede wszystkim z nerkami.
    • Gość: olaju Re: problemy z drogami moczowymi IP: *.* 20.02.03, 10:19
      Mój Kacperek 4 razy miał zap. dróg moczowych, w tym 2x bakt. coli. W cystografii wyszły uchyłki w pęcherzu, sama widziałam, bruzdy, góry i doliny). Zlecono więc profilaktykę furaginem, oczywiście nie obeszło się bez uprzedzenia o mozliwości i nterwencji chirurgicznej. W końcu lekarz zdecydował się na cystoskopię, i tak Kacpruś swoje drugie urodzinki spędził na gloku operacyjnym. Cystoskopia uchyłków (wady pęcherza) nie potwierdziła. Ucieszyliśmy się bardzo, ale sama niewiem co mam o tym mysleć.Pozdrawiamy cieplutko.Życzymy zdrówka.ola z chłopcami
      • Gość: Makowa Re: problemy z drogami moczowymi IP: *.* 22.02.03, 11:32
        Dziekuje za informacje i przepraszam za opozniona odpowiedz. Rentgen mamy miec robiony 17 marca, teraz kontrolne badania moczu i krwi no i antybiotyki.Mamy pelne zaufanie do lekarza mysle, ze jak tylko to bedzie konieczne to nas skieruje do specjalisty moczowodowego. Jak na razie wiemy, ze znalziono w moczu bakterie ech. coli. Mala jest juz ok i w ogole po niej nie widac, ze chorowala.Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziekujeBea i 6 miesieczna Sara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka