Dodaj do ulubionych

Badanie u ortopedy

IP: *.* 12.02.03, 17:23
Czy robi się standardowe badanie stawów biodrowych u lekarza ortopedy wszystkim dzieciom około 2 lub 3 miesiąca życia? Wielokrotnie o tym czytałam, a moja lekarka nie chce dać skierowania. Jak nalegałam, powiedziała, że mogę sobie pójść prywatnie jak bardzo chcę...
Obserwuj wątek
    • Gość: malina18 Re: Badanie u ortopedy IP: *.* 12.02.03, 17:54
      Przykro to pisać, ale radzę zmienić lekarkę.Ja z moim synkiem (gdy miał około pół roku) przeszłam dysplazję stawów biodrowych i w szpitalu napatrzyłam sie na dzieci, które w ocenie pediatry były zdrowe a po specjalistycznym badaniu okazywało się, że nie jest kolorowo. Wyobraź sobie 3-latka unieruchomionego w gipsie na rok z powodu zaniedbań pediatry i rodziców. Koszmar. Łza kęciła się w oku. Na szczęście nas ominął opatrunek gipsowy.Dziś po moich doświadczeniach każdej mamie doradzam regularne badania stawów u niemowlaków. I nie rozumiem czemu pediatra robi problemy ze skierowaniem, pewnie dlatego że sprawa nie dotyczy ani jej osobiście ani jej dzieckasadPozdrawiamMalina
      • Gość: mariajolanta Re: Badanie u ortopedy IP: *.* 12.02.03, 18:51
        :hello: Zdecydowanie zmień pediatrę!!!!! Już w pierwszych dniach życia dziecko powinno mieć zbadane stawy biodrowe i stopy przez pediatrę na oddziale noworo- -dkowym.Jeśli są jakieś wątpliwości np.podejrzenie dyspla- -zji stawów biodrowych,podwichnięcia lub zwichnięcia bio- -dra,kieruje on maluszka do ortopedy.Jeśli wszystko jest w porządku,wizyta u ortopedy jest wskazana! pomiędzy 6 a 8 tygodniem życia,celem sprawdzenia czy stawy biodrowe rozwijają się prawidłowo.Kolejna wizyta przypada na 3 mie- -siąc życia.W razie wątpliwości wykonuje się badanie USG, a czsem RTG stawów biodrowych.Jeśli wszystko jest w porzą- -dku,ortopeda powinien zobaczyć dziecko,gdy zaczyna cho - -dzić. CO TO ZA PEDIATRA!!!!!! Pozdrawiam Mariola :gun:
    • Gość: Olinek Re: Badanie u ortopedy IP: *.* 12.02.03, 19:32
      Bardzo Wam dziękuję za informacje, noszę się z zamiarem zmiany lekarza - teraz już wiem, że zrobię to na pewno. Moja obecna lekarka uważa, że potrafi zbadać stawy biodrowe, a do ortopedy kieruje jak widzi coś niepokojącego, ale że nie są to badania obowiązkowe. Mój Antoś skończył już 7 miesięcy i ortopedy do tej pory nie widział, a już wstaje po szczebelkach łóżeczka... Na przyszły tydzień mam umówioną wizytę u ortopedy załatwioną po znajomości... Trzymajcie kciuki!
      • Gość: mariajolanta Re: Badanie u ortopedy IP: *.* 12.02.03, 20:31
        To jeszcze raz ja.Właśnie wziąłam do ręki ostatni numer "Mama i dziecko"Wspomniane jest o biderkach o pierwszej wizycie u ortopedy i rozmowa z nim. Powiedz tej lekarce,żeby sobie poczytała.W jakim Ona jest wieku,ze ma takie dziwne poglądy!!! Pozdrawiam Mariola
        • Gość: Olinek Re: Badanie u ortopedy IP: *.* 12.02.03, 21:25
          Na moje oko trochę po czterdziestce. Z tego co wiem sama ma dwójkę dzieci, może uważa się za bardzo doświadczoną... Ogólnie to b, miła pani, zawsze starała się dokładnie odpowiiadać na wszystkie pytania z czego byłam bardzo zadowolona - początkowo myślałam, że trafiłam na świetną lekarkę... A potem wyszła ta sprawa z ortopedą. A to jeszcze nie wszystko! Pożalę się przy okazji.. Antoś od początku ma duże problemy z ulewaniem. Nie pomagało trzymanie do odbicia w pionie 15 min. po każdym karmieniu. Ulewało mu się ciągle, nie tylko bezpośrednio po jedzeniu. Pani doktor mówiła, że to kwestia niedojrzałości przewodu pokarmowego i że to zwykle mija po 3 miesiącach, czasami po sześciu, ale jeśli dziecko ładnie przybiera na wadze, to nie ma podstaw do niepokoju. Przy każdej wizycie z okazji szczepień narzekałam, że Antoś nadal ulewa, że mnie to niepokoi,a dziecko się bardzo męczy, prosiłam o skierowanie na USG przewodu pokarmowego, a ona swoje, że wszystko jest ok. Faktycznie czytałam, że jak dziecko nie traci na wadze, to może być taka kwestia, jak twierdzi "moja" lekarka. Mówi, że jak dziecko karmione jest sztucznie, to do pokarmu dodaje się jakieś zagęstniki, a ponieważ mój je pierś, to nie da rady. Jednak niedawno znów przeczytałam w jakimś czasopiśmie, że jak dziecko które skończyło pół roku nadal ulewa to należy się skontaktować z gastrologiem nawet jeśli przybiera na wadze. Pani doktor nadal odmawia twierdząc, że objawy niedojrzałości układu pokarmowego mogą się utrzymywać nawet do roku... Faktycznie Antoś ulewa już dużo rzadziej, ale jednak. Ma już 7,5 miesiąca więc dostaje przeciery owocowe i zupki jarzynowe, które są całkiem gęste. Zdarzyło mu się nawet trzy razy zwymiotować cały zjedzony posiłek mimo, że je bardzo chętnie, nigdy mu nic nie wmuszam.Badanie USG też sobie załatwiłam po znajomości. Muszę zmienić lekarza!
          • Gość: kamilla Re: Badanie u ortopedy IP: *.* 14.02.03, 16:36
            Co do ortopedy się zgadzam. trzeba badac i koniecAle co do ulewania to nie. Mikus ulewał gdzies do 9ego miesiąca. Na pocz sporo potem coraz mniej. A nagle nawet nie zauważyłam ze już nie ulewa. Tez miałam obawy, ale jak dobrze przybiera na wadze to sie nie martw.pozdrawiam, kama
    • Gość: jl101 Re: Badanie u ortopedy IP: *.* 14.02.03, 21:46
      ja przy wypisie ze szpitala dostalam karteczke ze mam sie zglosic do ortopedy przez ukonczeniem 4 tyg. zycia. zrobilam usg stawow w 3 tyg zycia synka a potem jeszcze kontrole po 3 m-cu. potem okazalo sie, ze to drugie usg nie bylo konieczne, ale dowiedzialam sie o tym od innego lekarza, prawdziwego specjalisty. wiec jesli ty jestes w tej samej sytuacji, ze lekarka nie chce ci dac skierowania na drugie usg a pierwsze bylo dobre to sie nie przejmuj, bo ja od tego porzadnego lekarza dowiedzialam sie, ze z dobrych stawow zle sie nie zrobia, wiec drugie badanie nie bylo u nas konieczne. natomiast jesli jeszcze nie zrobilas usg w ogole, to koniecznie zrob jak najszybciej bo im wczesniej zaczniesz leczyc ewentualna dysplazje tym lepiej i szybciej wyleczysz.pozdrawiamjustyna
    • Gość: Ola_Budna Re: Badanie u ortopedy IP: *.* 14.02.03, 22:05
      W wieku Twojego synka USG stawów biodrowych nic nie wykaże. Zasadne jest robienie takiego badania zanim dziecko nie skończy 3 miesięcy. Potem robi się badanie RTG. Jeżeli synek nie miał badanych stawów biodrowych nigdy przez ortopedę radziłabym zrobić RTG na wszelki wypadek. Myśmy mieli podobne "przejścia". Na szczęście okazało się, że wszystko w porządku.PozdrawiamOla
      • Gość: arad Re: Badanie u ortopedy IP: *.* 15.02.03, 11:16
        Nie jest prawdą że USG bioderek robi się tylko do 3 miesiąca życia. Fakt że takie badanie musi robić specjalista a nie ktoś kto dopiero zaczyna i nie ma doświadczenia.Znajomy doświadczony chirurg ortopeda dziecięcy robił badanie USG mojej małej tydzień po skończeniu 3 miesięcy i zaprosił ponownie na kotrolę z 3 miesiące. RTG robi się wtedy gdy wcześniej wykonane badanie USG nie daje pewnej diagnozy.Po co naświetlać bez potrzeby malucha ???!Psotka :bic:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka