Dodaj do ulubionych

mam dziecko po operacji serca

IP: *.* 21.02.03, 00:10
Mój synek (obecnie skończone 9 miesięcy) ma wrodzoną wadę serca. Był operowany gdy miał zaledwie 7 dni teraz jest starszy ale skutki pobvytu w szpitalu i zły stan po operacji dały znać o sobie. Mały zaczyna siedzieć z podparciem, ma słabe rączki, nie potrafi się nimi dobrze podpierać, główkę ma jeszcze chwiejną choć ogólnie jest bardzo pogodny i uśmiechnięty. Może wiecie jak mogę mu pomóc wrócić do dobrego stanu fizycznego. Ćwiczenie Voijty nie śa dla niego zalecane ze względu na stan jego serduszka. Na razie, Mama Piotrusia.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: mam dziecko po operacji serca IP: *.* 21.02.03, 12:53
      Cześć.Mój synek również ma problemy serduszkowe jednak nie jest po operacji.U nas pobyt w szpitalu zakończył się wzmożonym napięciem mięśniowym.Rehabilitowaliśmy go metodą NDT Bobath którą polecam.Dla dziecka jest to zabawa.AgaI
      • Gość: Rejfi Re: mam dziecko po operacji serca IP: *.* 21.02.03, 13:28
        Myślę, że znalezienie odpowiedniej metody rehabilitacji jest dla naszych maluchów najważniejsze. Bez ćwiczeń ich opóźnienie ruchowe może być trudne do pokonania. Michałek przeszedł operację serca w wieku 4 miesięcy, czyli prawie dwa lata temu. Na rehabilitację zaczęliśmy chodzić w dziewiątym miesiącu życia - raz, czasami dwa razy w tygodniu plus ćwiczenia ze mną w domu. Michał ma dzisiaj dwa lata i dwa miesiące. Chodzi już dzielnie za rączkę,robi samodzielnie kilkanaście kroków, ale jeszcze potrzebuje asekuracji. Mam nadzieję, że lada dzień zacznie biegaćsmileŻyczę powodzenia i wytrwałości w ćwiczeniach.Joanna i Michaś
      • Gość: cypis Re: mam dziecko po operacji serca IP: *.* 21.02.03, 22:02
        Cześć! ciekawa jestem co to za metoda i na czym polega. Nigdy o niej nie słyszałam jeśli możesz to napisz coś więcej
    • Gość: elasie Re: mam dziecko po operacji serca IP: *.* 21.02.03, 17:11
      Witaj! :-) Jaką wadę serca ma Twoje dziecko? Mój 7,5 miesięczny Mateuszek ma HLHS. Stwierdzono u niego lekkie wzmożone napięcie mięśniowe. Nie jestem zadowolona z rehabilitacji.Mały nie lubi leżeć na brzuchu, ale ładnie siada. Poza tym jest bardzo drobniutki. Słyszałam, że dzieci z poważnymi wadami serca gorzej rozwijają się fizycznie, ale z czasem nadgonią rówieśników.
    • Gość: papaneta Re: mam dziecko po operacji serca IP: *.* 21.02.03, 21:54
      Skontaktuj się koniecznie z doświadczonym neurologiem dziecięcym, on dobierze odpowiednią metodę. A sama po prostu noś synka jak najwięcej, to niesamowicie stymuluje.Jeśli jesteś z Wawy to mogę podać ci namiary na niezwykle sympatyczną panią doktor, która przyjmowała "na Kasę Chorych", mam nadzieją, że dalej przyjmuje.PozdrawiamAneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka