Dodaj do ulubionych

zapalenie płuc-objawy

28.01.07, 11:44
czy stan podgorączkowy, katar, uporczywy kaszel,powodujący wymioty, ale
spowodowane zalegającą wydzieliną, czy to mogą być obajwy zap.płuc?
czy każdy lekarz jest w stanie powiedzieć czu to zapalenie płuc, po zwykłym
badaniu osłuchowym? ponoć tak trudno to zdiagnozować?
Obserwuj wątek
    • dorotus76 Re: zapalenie płuc-objawy 28.01.07, 11:53
      Moje dziecko początki zapalenia płuc miało takie: dudniący, naprawdę dudniący
      kaszel, jakby sie jej płuca odrywały, ale tylko w nocy...Lekarze badali,
      badali, osłuchowo było czysto, mieli mnie za wariatkę, mówili że to na pewno na
      tle alergicznym...Wymusiłam skierowanie na rtg. Wymusiłam to dobre słowo, bo
      nawet lekarz prywatnie nie chciał dać mi skierowania. Po prostu czułam, że coś
      jest nie tak, ot takie matczyne przeczucie, nigdy wczesniej nie kaszlała takim
      kaszlem.
      Wyszło rasowe zapalenie płuc. Podobno czasem osłuchowo nie można nic stwierdzić
      (przynajmniej na początku), i to sie u nas potwierdziło.
      Chcieli ją połozyc do szpitala.
      Poszłam prywatnie do specj. chorób płuc dzieci i trzy razy pod rząd dostała
      antybioty. Ale została chociaż w domu.
      Zyczę duzo zdrówka. pzdr
    • kerry_weaver Re: zapalenie płuc-objawy 28.01.07, 15:06
      Syn miał 2 razy zapalenie płuc - oba razy ciężki, mokry kaszel z odpluwaniem
      wydzieliny, stan podgorączkowy, osłabienie - u nas diagnozowała rejonowa
      pediatra w zwykłym badaniu osłuchowym. A kaszel z wymiotami i katar moja
      młodsza miała przy 'zwykłym" zapaleniu oskrzeli więc nigdy nie wiadomo...
      • jorutka Re: zapalenie płuc-objawy 28.01.07, 15:26
        moja córka miała uporczywy kaszel ale wcale nie był jakis szczególnie okropny,
        raczej zmienny, raz such, raz mokry. Niejednokrotnie przy zapaleniu oskrzeli
        miała gorszy. Jednak miała przy tym utrzymujący się stan podgoraczkowy -37,2 i
        nia miała siły. naszczeście mojej lekarki nie trzeba było namawiac na
        prześwietlenie. I oczywiście wyszło. A osłuchowo tez nic nie było.
        pozdrawiam,
        • ewkamak Re: zapalenie płuc-objawy 28.01.07, 17:30
          U nas jedyny objaw to kaszel. Dziecko jest alergikiem więc nie dziwił mnie ten
          kaszel specjalnie. Choćby z tego względu, że mieliśmy poczatek pylenia
          leszczyny na którą jest uczulony.
          Tu przeczuciem wykazała się nasza pediatra. Choć osłuchowo było ok zasugerowała
          nam prześwietlenie tak na wszelki wypadek.
          Tak jak wspomniałam był tylko kaszel.
          • lizbetka Re: zapalenie płuc-objawy 28.01.07, 18:29
            U nas był stan podgorączkowy : 37,6, 37,7 .Kaszel mokry ale sporadyczny ,
            gorzej kasłała przy zapaleniu oskrzeli .Katar -ogromny ,zielony .
            Córka była nadpobudliwa , do tego agresywna . źle spała , nie jadła .
            Sińce pod oczami do połowy policzków , oczy podpuchnięte .
            Ja również wymusiłam skierowanie na RTG na pediatrze , bo osłuchowo było ok- "no
            może maleńki szmer , ale to proszę pani o niczym nie świadczy " .
            RTG wykazało ostre zapalenie zatok i okołoskrzelowe zapalenie płuc .
            Córka jest w tej chwili leczona szpitalnie , dostaje dożylnie dwa antybiotyki
            plus lek wykrztuśny ( również dożylnie ) . Jutro będzie 10 dni leczenia .

Reasumując - objawy , które opisujesz sa podobne do naszych i może to być
            zapalenie płuc . Ale nie musi . W/g mnie tylko zdjęcie rozwieje Twoje wątpliwości .
            Lizbetka
            • lizbetka Re: zapalenie płuc-objawy 28.01.07, 18:32
              Jeszcze mi się przypomniało że u mojej córki kaszel tez powodował wymioty ,
              zresztą do tej pory kazde kaszlnięcie powoduje odruch wymiotny .
              Gdy dostała wykrztuśny lek dożylnie wydzielina zaczęła się odrywać , czasem
              córka wymiotowała nią - cuchnąca , zielona , ropna wydzielina .Okropność .
              • asiara74 Re: zapalenie płuc-objawy 28.01.07, 18:52
                U nas najpierw kaszel, taki szczekający. Diagnoza-zapalenia gardła bo osłuchowo
                nic. Kaszel nieco zelżał po tygodniu a póżniej ostry ból brzuch z wymiotami
                flegmą, brak gorączki. Szpital, podejrzenie wyrostka, po RTG początki zapalenia
                płuc. Antybiotyki dozylnie 10 dni, w miedzyczasie 2 razy wymioty i raz gorączka.
                Teraz kaszel ale niezbyt mocny i na szczęście zmniejsza się.
                • jaaga2 Re: zapalenie płuc-objawy 29.01.07, 11:13
                  jutro idziemy do lekarza, choć jest poprawa......a jeszcze mam takie pytanie
                  czy jeżeli -"nie daj Boże"- córeczka ma zapalenie płuc to nie wyleczy tej
                  choroby Antybiotykiem Klacid, na ulotce pisze że stosuje się go także przy
                  zapaleniu płuc.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka