Dodaj do ulubionych

3 latka-problem z wypróżnianiem...

10.02.07, 08:55
Witam!

Od niedawna moja córcia 3 letnia wstrzymuje wypróżnianie się.Kiedy tylko
czuje,że to się zbliża wyczynia różne fikołki,turla się po podłodze,robi
wszystko,żeby tego nie zrobić.Wczoraj zrobiła się cała
czerwona ,płakała,poprostu strasznie się męczyła.....Czy to możliwe,żeby
podczas załatwiania się przy takim wysiłku wyszło kawałek kiszki?
Bardzo się martwię,nie wiem,czy mam z tym udac się do lekarza?
Czy Wasze dzieci też tak mają i co ile dni robią kupe? Moja zdarzy się,że nie
robi ze 3 dni.Czekolady nie jada,także skąd to wszystko/? Poradźcie proszę
dziewczyny................

matusia3
Obserwuj wątek
    • ennkaa Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 10.02.07, 11:21
      To są bardzo typowe objawy zaparć nawykowych. Mój synek zachowywał się
      identycznie. Oczy czerwone z wysiłku i się pokładał po dywanie, żeby tylko nie
      popuścić. Pewnie niedługo, a może już to zaobserwowałaś mała zacznie brudzić
      majteczki. Nie jest to raczej problem diety tylko siedzi w główce takiego
      delikwenta. Pewnie parę razy "nie miała czasu" się załatwić i tak nauczyła sie
      powstrzymywać. Taka przetrzymana kupa robi się twarda i wypróżnianie boli-
      tworzy się błędne koło.
      U nas pomogło czasowe rozluźnienie stolca. Podawaj jak najwięcej śliwek
      suszonych, kefirów no sama tam wyczujesz co działa na małą. Na mojego synka
      podziałały starte jabłka z cukrem. Podawałam też lactulozę. Nie obyło się
      oczywiście bez manipulacji pt. jak zrobisz kupę to coś tam, albo chodź
      zobaczymy jaką kupę dziś zrobiszsmile (może będzie jak wąż, albo coś tam innego).
      Poza tym w chwilach dramatycznych wkładałam go do ciepłej kąpieli i pod wpływem
      ciepła załatwiał się łatwiej (nocnik w wannie...bardzo wychowawcze). U mojego
      synka doszło niestety do krwi w kupce, czego nie życzę, ale nawet to nie jest
      groźne....tylko niestety strasznie upierdliwe.
      powodzenia życzę
      • matusia3 Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 10.02.07, 22:14
        Dziękuję za odpowiedź ennkaasmile Dzisiaj mała siedząc na podłodze zanosiła się od
        śmiechu i chcąc niechcąc mimochodem wydaliła trochę kupy.Była wielce
        ździwiona...przecież ona to kontroluje to więc skąd to się wzięło?
        Mam nadzieję,że jej to przejdzie,rzeczywiście jest to bardzo
        uciążliwe...stresuję się bo wiem,że na siłę nic nie zrobię....tylko mogę
        zaszkodzić.
    • mdzidzia Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 10.02.07, 22:49
      witaj!!słyszałam ze ktoś z moich znajomych podawał swojemu dziecki jogurt czy
      serek AKTIVIA ten co reguluje coś tam reklamują go na zaparcia czy coś takiego
      i po regularnym jedzeniu bardzo pomogło na wypróżnianie !!
      • agnieszka_gk Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 12.02.07, 09:35
        Rewelacyjnie działa też siemię lniane. Nasza córka miała takie problemy, gdy
        miała ok. 2,5 r. - po systematycznym piciu siemienia przez ok. 2 tyg. problem
        sam się rozwiązał.
        • ennkaa Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 12.02.07, 10:03
          Mnie się jeszcze przypomniało, że dobrze działa ogórek zielony. Synek wrąbie
          kawał ogórka dziennie i od razu lepiej mu idzie załatwianie się. Pije też
          rumianek i też pomaga. Siemię też jest super ale dzieci czasem go nie chca pić
          (patrz mój synek). próbowałam mu na nim robić kisiel i też kiszkasad
          Dobre też są otręby, ale tych mój też nie chciał. Jadł też chętnie morele
          suszone.
    • dybala1 Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 12.02.07, 10:30
      Ja mam podobny problem z 3,5 letnim synem nasz problem zaczął się gdy syn miał
      około roku. Wypróbowałam wszystkie domowe sposoby jaie podsuwali mi zanajomi
      przetestowałam nie jeden lek byłam u gastrologa, cały nasz dom kręcił się wokół
      tego czy Artur zrobił kupkę czy nie (bo jak wstrzymał przez 5 dni a i tyle mu
      się zdarzało to potem było okropnie zmusić go do zrobienia kupy). Taraz dałam
      trochę na luz karmię go jak karmiłam staram się nie dawać jedynie czekolady za
      to jae jogurty warzywa owoce dużo pije, ale raz na dwa trzy dni wypróżnia się
      sam baz pomocy leków. Nadal widzimy, że czasami wstrzymuje kupkę, mówimy aby
      usiadł na nocnik, ale nie stawiamy sprawy na ostrzu noża bo to tylko pogarsza
      sprawę, bo kto powiedział, że dziecko musi się wypróżnic codzinnie. Może to
      robić raz na dwa czy trzy dni byle nie sprawiało mu to bólu. Nasza córka też
      raz miała problem i jej pomogła Laktuloza, a syn wypił chyba z 10 butelek i
      nic. Więc trzeba spróbować najpierw z tym lekiem można go dawać przewlekle i
      stanowczo nie dopuścić do tego aby "kupka " zawładneła całym domem bo to
      napewno nie przyniesie skutecznego efektu wiem to z doświadczenia.
    • mamapatuni Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 12.02.07, 16:09
      witam w klubie !!!..tez przechodzę aktulnie z tym męczarnie. Mamy 3 latka i
      wecznie słysze ze "kupy nie ma"...wrrr...Pijemy juz 4- ta butelke laktulozy,
      actimel, jemy jabłka, winogorna (niestety bez pestek, bo z pestkami sa nie
      dobre) i jogurt - prawie codziennie wieczór. Doszliśmy juz do teo ze stolec
      jest miekki, choc pojawia sie co 3 dni, cześciej bardzo sporadycznie, ale efekt
      wstrzymywania wypróznenia, mimo wspomnianego potencjalnego braku bólu -
      pozostał niestety. Próbuje, po wiekszych pzrewaznie walkach, przyzwyczajac mała
      do tego zeby usiadła na toalecie (siku robi bez problemu, przy kupie histerie
      nie maja konca) wiec codziennie przez chwilke czytam jej bajke na toalecie, ale
      chyba na efekt przyjdzie jeszcze nam długo poczekac. Dodam, ze niestety ACTIVII
      moja mała nie wezmie do buzi, o siemienu knianym nawet nie myśle, a wody z
      miodem, tez łyknie raz czy dwa razy i na tym koniec. Rece mi juz opadaja, bo
      juz nie wiem co mam z nia robi i jak jej przemówic do rozsądku.... Oczywiscie w
      momencie zero, kladziemy sie na wersalkę, skaczemy z pupa do góry, slowem
      robimy wszystko zeby zablokowac to co naturalne....Czy ktos ma jeszcze jakis
      pomysł co zrobic..?????
      • aga_dominika Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 12.02.07, 18:29
        Witam.Podczas zaparć może wypadać śluzówka odbytu. Ja przerabiałam to z moją
        córką. Zaczęło się jak miala rok. Byłam z tym u chirurga, bo nasza pani doktor
        stwierdziła, że to może być polip. Na szczęście nie był. Chirurg stwierdził, że
        wypadanie przejdzie samo jak unormują się wypróżnienia. Po kilku miesiącach
        przeszło. Ale za to odkryto nową rewelacje u mojej córci- żylaka odbytu.
        Niestety ma go do tej pory (2lata i 10 miesiące). Problemy z kupą od czasu do
        czasu powracają a wtedy robi je co 6-7 dni podczas kąpieli (działanie ciepłej
        wody). Stosujemy dietę, laktuloze. Mam nadzieję, że kiedyś z tego wyrośnie.
        Pozdrawiam!
        • putka2 Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 12.02.07, 20:26
          U na jest tak samo.Pije lactulozę i debridat i nadal " ściska pupę" nie daję jej ryżu i czekolady ( 1x w tygodniu ), zjada brzoskwinie, kivi, pije sok śliwkowy.
          Lekarz powiedział iż jest to sprawa psychiki dziecka i praktycznie dietą się tego nie wyeliminuje, musi samo zrozumieć iż kupę dla swojego dobra musi zrobić.
          • iwonakrzem Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 07.03.07, 19:40
            Ja mam ten sam problem, mój synek ma 2,5 roku także wstrzymuje kupki bo mówi że
            go boli pupa dostaje od 2 dni debridat i dodatkowo duphalak ale nadal ma
            problemy do pomocy dostaje czopki glicernowe jak już bardzo mocno stęka a nie
            chce zrobić, nie robowałam dawać jeszcze siemienia lnianego dostaje rumianek ,
            aktivie ale problem pozostaje może kiedyś nasze dzieci przestaną się bać i
            zaczną robić kupi bezboleśnie. najlepiej by było doprowadzić do lekkiego
            rozwolnienia aby choć raz na jakiś czas całkowicie się opróżnił. Pozdrawam
    • mamapatuni Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 15.02.07, 14:30
      jest jeszcze jedno co podpowiedział mi lekarz(oczywiscie oprócz czopków
      glicerynowych, ktore jelsi za długo nie ma wypróznienia, mała dostaje). Tzreba
      Lactulosą lub czyms podobnym doprowadzic ja do biegunki (ziększając dawki) tk
      zdeby nie mogla utzrymac kupy i zeby muisiała ja zrobic. Jeszcze tego nie
      wypóbowałam, ale jestem bliska, to chyba lepsze niz ew. lewatywa dla takiego
      malca. co wiecej ten sposób potwierdziała moja kolezanka - tez lekarz i mama
      dwojki latorośli. wiec chya spróbuje, jak juz mi ręce zupełnie opadną.
      pozdrawiam!!
      • ewaml8 Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 15.02.07, 14:42
        JA MAM TO SAMO DAJE MU KIWI,JABłKA ZE SKóRKą I SOK JABLKOWY ORAZ SUSZONE śLIWKI
        POWODZENIA JAK NA RAZIE DZIALA
    • lenaga2 Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 07.03.07, 11:11
      Czytam wasze wypowiedzi i już sama nie wiem, co mam myśleć o naszym przypadku.
      Zaczęło się jakieś 2 tyg. temu, od tego czasu kilka razy dziennie majteczki są
      brudne. Raz tej kupy jest dużo, innym razem mniej. Nie wydaje mi się, aby to
      było zatwardzenie, ponieważ zawsze kupka ma konsystencję plasteliny, nie widać
      aby to ją bolało. Staramy jej się tłumaczyć, aby wołała, że chcę kupę
      (wcześniej nie było z tym problemu), przekupujemy, tłumaczymy, że to brzydko
      pachnie, pupcia będzie bolała itp. ale nadal nic, kupa zawsze jest w majtkach.
      Może któraś z Was miała podobnie i wie jak rozwiązać ten problem.
    • bea-ta Re: przeczytaj te linki na czerwono 08.03.07, 08:37
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=58426283&a=58460256
      Poza tym dobrze stosując coś ze środków osmotycznych - laktuloza, Duphalac,
      Normalak tak ustalic dawke aby dziecko oddawałao bez trudu 1 papkowata kupę.
      dziecko w tym wieku nie powinno robić zbitego stolca jak my dorosłi, ale nadal
      kupy papkowate. jak przeczytasz linki to dowiesz się co w diecie zapiera- niw
      tylko czekolada- nabiał, manna, ryz, mięso, jaja - nie wszytsko można
      ograniczac- jaja-mieso, ale mozna to równowazyc warzywani i owocami w diecie.
      Laktuloze zaczynasz podawac od 2,5 ml i codziennie zwiekszasz o 2,5 ml dawke tak
      aby dojśc do 1ml/kg m.c / dobę czyli 15 kg dziecko dostaje na raz 15 ml
      laktulozy do picia, jak nie ma skutku dalej zwiękzsamy dawkę. To co napisane
      jest na opakowaniu leku bodajże 5ml to zbyt mała dawka, dawka skuteczna czyt.
      terapeutyczna jest większa i to tez masz w linkach. Ja 13 kg synowi dawalam 15
      ml laktulozy, dobrze podawac probiotyk- lacidofil np. do mleka. jesli pije mleko
      dziecko to najlepiej w prebiotykami- pobudzają prebiotyki prace jeklit i wzrost
      wszytskich koloni dobrych bakterii jelitowych odpowiedzialnych za formowanie
      stolca i trawienie.
      Jakby coś służe fachowa rada, możesz śmialo pytać. Napisac jaką dietę ma maluch-
      łatwo wychwycić co zapiera obserwując kupe- kupka z dnia dzisiejszego u dziecka
      wyprózniaj,acego się raz dziennie jest produkcja z menu dnia wczorajszego. Super
      działaja na dzieci buraczki czerwone jest pure z Hortexy w mrozonce możesz
      wymieszac z oliwa i na ciepło dac dziecku do 2 dania lub zrobić z tego barszczyk
      czerwony, woda z miodem na czczo, soki przecierowe- można kupic te dla niemowląt
      najlepsze- brzoskwiniowy nektar z Hippa, gruszkowy, morelowy, z mrozonki Hortexu
      ugotowac kompot ze sliwek i zmiksować, brokuły super sa na rozluźnienie kupy.
      Zapiera marchew w sokach typu KUbus, PYsio, marchew gotowana, jablko gotowane-
      najlepiej gryzione surowe, gruszki surowe- dostaniesz w warzywniaku, zapiera
      ryż, kasza manna, białe pieczywo- najlepiej prawdziwe ciemne pieczywo z pelnoego
      ziarna, makarony zapierają, wszelkiego rodzaju kluchy, nalesniki, racuchy,
      mleko, ser biały, mięso, rozluxniają ziemniaczki, banany moga zapierać.
      Musi byc dieta taka, ze na czczo dziekco dostaje porcje wody przeg. z miodem czy
      sok, a potem normalnie sniadanie, obiad, kolacja, w miedzyczasie porcja np.
      filiżanka surowych owoców takich bogatych w błonnik- sa teraz brzoskwinei( jak
      nie to w puszce), gruszki, jablka, sliwki ostatnio kupowalam i bezkonkurencyjne
      buraczki czerwonesmileKalafior, brokył, fasolka szpar.- maluch w czasie obaidu
      musi dostac spora porcję warzyw.
      Zaparcia zazwyczaj sa z powodu złej diety i tego, ze dzieci za malo piją.
      Jesli choć ra zdziecko w wieku 2-4 lata poczuje ból przy wypróznianiu to może
      pojawić się bariera psychiczna i chcąc uniknąc bólu dziecko zaczyna bac się
      wypróznien i wstrzymuje kupe, odwleka jak najdłużej, to zapiera kupe i znów
      powstaje zaparcie i koło się zamyka i mamy do czynienia z zaparciami nawykowymi.
      dziecko leczyc trzeba dlugo od kilku miesięcy do pól roku i więcej- kupy mają
      byc luxne a środkami typu laktuloza niejako zmuszamy dziecko do wypróznienia,
      jesli będzie załatowiac sie bez bólu( stolce papkowate) to zapomni po kilku
      miesiącach o nim i uraz do wypróżniania minie. Wymaga to tez duzo rozsądku od
      rodziców. Wysadzac dziekco trzeba nauczyc zaraz po jedzeniu- wtedy jest
      najwieksze parcie, nie robić problemu z kupy, ani wielkiego halo, tlumaczc
      cierpliwie wszytsko. Beata
    • abi_moon Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 10.03.07, 23:58
      U nas podobnie. Zaczynało się od potwornego bólu brzuszka, bólu podczas robienia
      kupki i płaczu ogromnego i strachu przed robieniem... Na początku bardzo
      pomagała ciepła woda (kąpiel) masaż brzuszka. Zabawy podczas siedzenia "na
      tronie" i odwracanie uwagi. Teraz pomaga zwiększenie picia (choć to trudne bo
      tylko słodkie chce pić). Ale jest lepiej. Dostaje sok z kiszonych buraków na
      zmianę z kiszonej kapusty. I borówki. Jest lepiej bo średnio co 2 dzień.
    • go719-1991 Re: 3 latka-problem z wypróżnianiem... 08.08.16, 22:34
      Witam mój synek ma prawie 6 lat. Boi się załatwiać na łubikację trwa to już 3 lata nie wiem co mam już robić jak chce kupke to pręży się i chowa . Jak chciałam go posadzić na łubikację to płacze napręża się i zaciska pośladki . Chodziliśmu po różnych lekarzach dawaliśmy różne syropy owoce i nic. Codz do szkoły nie raz musiałam iść go przebrać . Ostatnio sam usiadł ale tylko na chwilę i szedł już nie wiem co mam robic proszę o odpowiedz na email go 719-1991@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka