Dodaj do ulubionych

Duża głowa i mała waga!!

20.02.07, 14:00
Jestem mamą 7 miesięcznej córeczki. Mała urodziła sie z wagą 2730 g i obwodem
głowy 34 cm. Obecnie bardzo mało przybiera na wadze (250g na m-c). Aktualnie
wazy 6100 a obwód głowy to 46 cm!! Lakarz mówi,że to za duża dysproporcja!!
Nie wiem co robić, bo córcia ma dobry apetyt (karmie ja jescze naturalnie ale
tez wprowadzam obiadki, kaszki)i to co jej daje to przeważnie je! Dodam
jeszcze,ze od neurologa dostała skierowanie na USG przezciemiączkowe..Nie
wiem co jest powodem,że tak mało przybiera na wadze!!Może ktoś z Was ma
problem..Poradźcie, co robić a przynajmniej gdzie szukać przyczyny tak małej
wagi i jednocześnie dużej głowy!!
Coccinella
Obserwuj wątek
    • majcik2 Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 14:30
      witaj
      moja córcia ma 7 miesięcy i też mało przybiera na wadze waży 6400 na początku
      się tym przejmowałam ale teraz dałam sobie spokój...jedyne co do wagi mogę
      podpowiedzieć to zrobić badania moczu a dokładniej krystalurgię , u mnie było
      tak że nefrolog kazał odstawić witaminę d3 i jak najmniej podawać mleka
      modyfikowanego. Na temat główki niestety nie potrafię nic powiedzieć oprócz
      tego że moje dziecko ma obwód główki 44 cm i lekarz nic nie mówił. Zrobisz usg
      i zobaczysz co powie lekarz ale wiem z własnego doświadczenia że lekarze też
      czasami przesadzają....a tak na marginesie to wez w domu centymetr i zmierz
      sama obwód główki bo czasami bywa tak że są rozciągnięte centymetry i wychodzi
      większy obwód główki.........sama tak miałam
      pozdrawiam
      • coccinella1 Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 14:54
        Dziękuje za odpowiedzi. Sama też jej mierzyłam i wychodzi podobnie 46 cm. Co do
        badania moczu to mała miała kilka razy robioną analizę i nic złego nie wyszło.
        Wyniki ma w normie. Nie wiem co to za badanie - krystalurgia?? Jak pytałam
        lekarza co zrobić,to wzruszył tylko ramionami...Na razie też nie chce się
        martwić na zapas...Zrobie badania (mocz+USG przezciemiączkowe)i
        zobaczymy...Dodam,że mała przez tą Wielką głowe nie ma siły sie turlać,
        przekreca sie jedynie na boki...a neurolog na dodatek zdziwiony,że mała jeszcze
        sama nie siedzi- ale na to ma chyba jeszcze czas, prawda??
        • majcik2 Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 15:54
          krystalurgia to badanie moczu polegające na zbadaniu jakie ilości wapnia
          magnezu i fosforu wydzielają się w moczu czasami właśnie dzieciaczki mało
          przybierają na wa
          dze właśnie dlatego że tych składników jest za dużo a jeśli chodzi o siadanie
          to się nie przejmuj mnie też neurolog się czepiał że dziecko jeszcze nie siedzi
          a pediatra stwierdziła ze jedne dzieciaczki siadają w 6 a inne w 10
          miesiącu...moje maleństwo ma 7,5 miesiąca i też nie siedzi
          Proponuję zmienić lekarza albo wybrać się prywatnie do jakiegoś pediatry zawsze
          to inaczej jak płacisz.
    • an_ni Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 14:35
      a zapytalas lekarza co robic?
      nie dostalas skierowania na zadne badania - np moczu?
    • mysza_myszynska Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 15:26
      moj maly mając niecale 5mcy miał obwód głowy 46, z tym że u niego było to w
      proporcji do dość sporej wagi (8900), niemniej jednak dostaliśmy skierowanie na
      usg przezciemiączkowe i okazalo się, że jest ok. tzn przestrzen przymozgowa w
      górnej granicy normy ale lekarz mowi ze najwyrazniej taka jego uroda. U nas w
      rodzinie jest historia 'duzych glow', tak więc zastanow sie czy u was tez tak
      nie ma. Poza tym, jesli lekarz wzrusza ramionami to lepiej zmien lekarza, na
      takiego, ktory ma cos do powiedzenia. Jak wygląda ciemiączko u twojej małej, czy
      nie jest wypukłe?
      • coccinella1 Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 15:36
        Ciemiączko jest OK, tzn. nie jest ani wypukłe ani wklęsłe a badanie USG mamy
        dopiero w poniedziałek. Duża głowa mnie nie martwi (ja w wieku 6 m-cy mialam 46
        cm, moj mąż podobnie)martwi mnie ta dysproporcja miedzy głową a masą ciała
        (6100). Rozmiar głowy jest powyżej wykresu na siatce centylowej a masa poniżej
        normy!!!!
        • slonko1335 Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 16:10
          Jakbym o swojej córce czytała....miejmy nadzieję, że usg przezciemiączkowe nic
          nie wykaże u nas niestety wykazało... a jak z ciemiączkiem?, nie ma juz za
          małego ciemiączka na badanie usg? Co do siedzenia, nasza neurolog to jedna z
          najlepszych specjalistów w Polsce i powiedziała mi, że dziecko musi samo
          siedzieć posadzone przez minutę jak skońzy 8 m-cy, moja zaczęła sama sziedzieć
          dwa dni wcześniej. A jak z pozostałymi czynnościami, przewraca się na boczki,
          na plecki, na brzuszek czy też nie???
          • coccinella1 Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 16:30
            Wymiary ciemiaczka ma jeszcze dosyc spore 2x2 wiec USG jest mozliwe do
            zrobienia. A jesli chodzi o przewracanie sie to jest na etapie z brzuszka na
            plecy ale tez nie zawsze jej to wychodzi a odwrotnie jeszcze ani razu jej nie
            wyszlo-za ciezka glowa!!Przekreca sie na boki-i moze by chciala na brzuszek ale
            ta głowa jej chyba ciązy i nie wychodzi...A powiedz mi co takie badanie USG
            może wykazać????
            • slonko1335 Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 16:41
              w zasadzie to może dużó wykazać ale po co mam Cię teraz zamęczać różnymi
              schorzeniami, trzeba poczekać do poniedziałku i zobaczymy co dalej. Mam
              ndzieję, że nic nie wykaże i po prostu okaże się, że taka uroda Twojej
              córeczki. Tak się zastanawiam czy mieszkasz w większym mieście może przydałaby
              się delikatna rehabilitacja a raczej takie wspomaganie w rozwoju, mi w zasadzie
              lekarze mówili, że nie trzeba ale jak Młoda coraz bardziej odstawała od
              rówieśników to się uparłam i bardzo się z tego cieszę. Poszła jak burza,
              rehabilitantka nauczyła ją poprawnie siadać, raczkować, pokazała mi jak się z
              małą bawić w domku, chodzimy raz w tygodniu na bardzo przyjemne ćwiczonka, Alka
              jest zakochana w prowadzącej, wszystko na NFZ za nic nie płacę.
              Jakby było coś nie tak z usg to odezwij się do mnie na priv ale mam nadzieję,
              że nie będzie takiej konieczności.
              • coccinella1 Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 18:18
                Dzieki za słowa otuchy!! Tez mam nadzieje,ze wszystko bedzie w porzadku!! A
                rehabilitacja,hmm musze sie zapytac gdzie sa takie miejsca dla niemowlakow. A
                jeszcze male pytanko a raczej prosbe, czy mozesz mi podac jakis namiar na
                ciebie..tak w razie konsultacji,jakby bylo cos nie tak..ODPUKAĆ!!!!
    • felonia Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 17:43
      zapraszam na forum dla mam niejadków, tam piszemy tylko o takich mało
      przybierających dzieciątkach, może znajdziesz coś dla siebie, a może podzielisz
      się własnym doświadczeniem
    • jbasko Re: Duża głowa i mała waga!! 20.02.07, 18:37
      witaj
      moja córka jak miała 7 m-cy wazyła 7 kg i obwód głowy 45, waga urodzeniowa 3360.
      Mieściła się w centylach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka