kattre 08.03.07, 21:18 ropka z oczu co robić? Przemywam rumiankiem i asencją. nie wiem co robić czy poradzić się lekarza ale ostatnio bardzo często u nich bywam. z góry dziękuję za porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agkr Re: ropka z oczu co robić? 08.03.07, 21:42 witaj cos mi sie tak wydaje ze rumiankiem to sie chyba nie powinno przemywac ale nie mam pewności.Moja córcia jak miała zaropiałe oczka to okulistka kazala mi masować okolice oka tzn miałam delikatnie uciskać palcem od wew. kącika i zjeżdżać w strone noska i to pomogło na następny dzień córka wykichała dużo wydzieliny jakby miała katar i oko przestało ropieć Odpowiedz Link Zgłoś
barbanika Re: ropka z oczu co robić? 08.03.07, 21:45 Nie napisalaś w jakim wieku jest dziecko. Ale tak czy siak musisz udać się do okulisty - bo z oczami nie ma żartów. Dobrze jest zapuszczać sól fizjologiczną i przemywać od zewnątrz do wewnątrz, każde oko osobnym gazikiem albo przemywać czarną herbatą, bo na rumianek niektóre dzieci mają uczulenie. Jeśli doszło do zakażenia bakteryjnego bez antybiotyku w kropelkach do oczu się nie obejdzie. Przyczyną, u niemowląt, mogą być zatkane kanaliki łzowe, zwłaszcza jeśli ropieje tylko jedno oko i widzisz, że w oku stoi łza - nie zasysa się. Należy wówczas oczka masować tzn. uciskać (po posmarowaniu oliwką) miejsce między kością nosową a policzkową tak mniej więcej od połowy do kącika łzowego. Okulista powinien pokazać. Jeśli kanalik jest mocno zatkany bez płukania kanalika się nie obejdzie. Równocześnie stosuje się krople do oczu lub maść. Ropienie oczek często powiązane jest z katarem (patrz zatkane kanaliki). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja29 Re: ropka z oczu co robić? 08.03.07, 22:21 koleżanka agkr na rację , mojemy synkowi też ropiało oczko i musieliśmy je masować w kąciku oczka , aby kanalik się nie zatkał , bo wtedy czekało by go przetykanie , masuj delikatnie i zobaczysz że będzie schodzic ropa , dzieci tego nie lubią , ale to konieczne w takim wypadku , powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
anisia111 Re: ropka z oczu co robić? 09.03.07, 08:32 przemywaj sola fizjologiczną a nie rumiankiem. jesli dalej będzie ropiało to idź do okulisty jęsli jest to zakeżenie bakteryjne to muissz dac antybiotyk w kroplach Odpowiedz Link Zgłoś
aguniak82 Re: ropka z oczu co robić? 09.03.07, 13:13 Wszystko to racja- u mnie też tak było- lekarka poradziła bardzo częste przemywanie solą fizjologiczną- dostaniesz ją bez recepty; kup też najlepiej strzykawkę i pod strumieniem przepłukuj oczka( mi tak poradziła) konieczny jest też masaż, ale dobrym sposobem jest też robienie okładu na oczka. Ja moczyłam wacik w dosyć ciepłej przegotowanej wodzie i kładłam na powieki. Wszystko ustąpiło Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anettab Re: ropka z oczu co robić? 09.03.07, 13:54 prawdopodobnie dziecko ma zapalenie spojówek, antybiotyk w kroplach Biodacid pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś