anetkamati 27.03.07, 19:10 dziecko przyjmuje amoksiklaw forte p.doktor kazała podawać 10 dni w domu na opakowanie przeczytałam że można zawiesinę przechowywać nie dłużej niż 7 dni czy powinnam iśc po receptę i wykupić nowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izatka Re: Amoksiklaw 27.03.07, 19:26 A jaką dawkę dobową ma przyjmować? Bo od tego zależy na jak długo starczy zawiesina. Sprawdź, ile ml zawiesiny jest w opakowaniu po rozpuszczeniu proszku, podziel to przez objętość , którą masz podawać na dobę, dodaj 10% "na zmarnowanie" i wyjdzie, na jak długo starczy Ci butelka. Bo dla np. dla dziecka o masie 20kg butelka Zinnatu starcza na max. 6 dni. Przelicz, bo może zniknie Ci problem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agkr Re: Amoksiklaw 27.03.07, 19:27 ja miałam podobną sytuacje ale z innym lekiem. Pani doktor powiedziała że jesli lek jest dobrze przechowywany to można podawać Odpowiedz Link Zgłoś
anetkamati Re: Amoksiklaw 27.03.07, 19:57 ma 3,5 ml.powinno starczyć.tylko przechowywanie pisze że w chłodnym miejscu nie przekracającym 25 stopni nie trzymam w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
agkr Re: Amoksiklaw 27.03.07, 20:04 jeśli miejsce w ktorym trzymasz lek jest ponizej 25 stop.to nie powinno nic sie z nim stac ja co prawda musiałam swój lek własnie trzymać w lodówce ale myśle ze zasada bedzie podobna Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: Amoksiklaw 27.03.07, 21:42 Może przechiwywanie w temp. pokojowej jak nie jest zrobiona jeszcze zawiesina, sprawdź dokładnie ale wydaje mi się, że po sporządzeniu zawiesiny trzeba trzymać w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
agkr Re: Amoksiklaw 27.03.07, 21:52 nie każdy bo ja w tej chwili mam klacid i jego sie nie trzyma w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
beciak77 Re: Amoksiklaw 28.03.07, 10:38 Amoksiklaw to jest to samo co Augmentin. Mój syn brał ostatnio Augmentin i przechowywaliśmy go w lodówce. Na ulotce jest napisana temperatura przechowywania po sporządzeniu 2-8 stopni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetkamati Re: Amoksiklaw 28.03.07, 10:53 Napisane jest przygotopwaną zawieśinę prz3echowywać w chłodnym miejscy nie dłużej niż 7 dni zajdę dziś do apteki to mi dokładnie powiedzą dzię kuję za rady pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Amoksiklaw 28.03.07, 13:32 substancja czynna jest ta sama ale zalecenia co do przechowywania moga być różne. Nalezy się stosowac do zaleceń podanych przez producenta bo wynikaja one z wyników badań trwałosci leku. Trzy dni to niby nie wiele ale antybiotyki w zawiesinach zwykle sa nietrwałe szczególnie, ze przeciez codziennie otwiera sie opakowanie. Ja bym kupiła nowy Odpowiedz Link Zgłoś
nunuska1 Re: Amoksiklaw 28.03.07, 14:55 Mój syn bierze właśnie Amoksiklaw i trzeba trzymać go w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
kkamilka Re: Amoksiklaw 29.03.07, 21:19 Trzeba trzymać w lodówce, chociaz kiedyś czegoś nie doczytałam i trzymałam "na wierzchu". Zawiesina zrobiła się koloru cytrynowego. Dziecko to jakoś przeżyło, chociaż inf. o lodówce znalazłam dopiero 7 dnia podawania leku... Generalnie nie lubie amoksiklavu, bo informacje dot. np tej lodówki są za mało widoczne (ja wtedy przeczytałam ulotkę, ale doczytałam ,jak jedna z was, tylko, że poniżej 25 C) a opis ile wody dolać, jest beznadziejny. JAk dodaje tyle ile każą odmierzone, to nie wychodzi do poziomu znacznika. Odpowiedz Link Zgłoś
anetkamati Re: Amoksiklaw 30.03.07, 08:51 Dzwoniłam do apteki i mi powiedziano ,,nie trzeba trzymać w lodówce tylko nie na słońcu,, w ulotce nie jest napisane nic o lodówce.powiedziano też ,,można dawać 10 dni,,pani dr.też tak powedziała Mimo wszystko dziś 8 dzień rano jeszcze dostał dziś pójdę do p.dr. i naściemniam że się wylało i przepisze drugi .Wolę ni eryzykować bo też zmienił kolor!!Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś