Dodaj do ulubionych

poszerzona miedniczka nerkowa!!

03.04.07, 14:36
czy u którejs z mam pojawił sie ten problem?? właśnie wróciliśmy z usg i
jestem załamana....
Obserwuj wątek
    • emilka_9 Re: poszerzona miedniczka nerkowa!! 03.04.07, 14:55
      To poczekaj z załamywaniem się. To nie musi nic znaczyć. Po pierwsze to może
      zaniknąć a po drugie może nie oznaczać nic, taka uroda po prostu. Ja też
      spanikowałam, jak na USG synka (wtedy 5 miesięcy) wyszła ta poszerzona
      miedniczka. Kazali mi sie uspokoić i powtórzyć badanie za miesiąc. Powtórzyłam i
      było OK. Teraz wybieram się na kolejne, kontrolne USG. Nawet jak ta miedniczka
      nadal będzie poszerzona to nie panikuj, może po prostu "ten typ tak ma". Moja
      mama ma podwójny układ kielichowy nerki i całe życie tego nie odczuwa. Sądzę, że
      koniecznie powinnaś się skontaktować z pediatrą, który powie co i jak. Ale do
      tego czasu naprawdę nie panikuj.
      • tina10121 Re: poszerzona miedniczka nerkowa!! 03.04.07, 15:08
        emilka a podasz mi rozmiary tego poszerzenia? tak dla porownania, u miska jest
        o 1,3 cm a kielichy o 0,5 cm
        • madziulec Re: poszerzona miedniczka nerkowa!! 03.04.07, 16:29
          Kielichy poszerzone sa zwykel objawem zastoju. Zastoj z kolei zazwyczaj oznacza
          refluks lub wodonercze.
          Na to si enie umiera, to sie leczy. Roznymi metodami.
          na forum nikt nie jest lekarzem, nie uleczy Twojego dziecka.
          moze Ci powiedziec, ze bylo podobnie, ale nie musi to oznaczac tego samego (tak
          jak napisalam moze znaczyc dwie zupelnie inne sprawy taka diagnoza jak
          poszerzone kielichy).
          • tina10121 Re: poszerzona miedniczka nerkowa!! 03.04.07, 16:32
            ja tylko w sumie chcialam sie dowiedziec czy to napewno jest jedno z dwojga??
            czy moge sie ludzic ze to nie choroba??
            • madziulec Re: poszerzona miedniczka nerkowa!! 03.04.07, 16:41
              Tina.
              Tego Ci nikt nie powie. Ja z choroba mojego dziecka - z wada ukladu moczowego,
              borykalam sie prawie 3 lata, nie skonczylam, cos tam jeszcze zostalo. Przez ten
              czas przeczytalam od cholery ksiazek, opracowan...
              Nie jestem przez to ani troche madrzejsza.
              Rozmawiam z lekarzami i pediatrow czasem potrafie "zagiac" bo nie maja takiej
              wiedzy, za to oni znaja sie znacznie lepiej ode mnie na ogolnej wiedzy lekarskiej.

Nie jestem Ci w stanie powiedziec, czy Twoje dziecko jest zdrowe.
              Wiem, ze jesli to jest refluks to da sie to wyleczyc, jesli nie lekami to
              ostrzykiwaniem, jesli nie ostrzykiwaniem to operacja przeszczepu moczowodow, w
              skrajnym naprawde przypadku. Ale wiekszosc leczy sie lekami, podawanymi dlugofalowo.
              O wodonerczu wiem niewiele, moze nawet dlatego, ze moje dziecko tego nei mialo,a
              moze dlatego, ze niewiele dzieci na to cierpi.

Nie moge Ci jednak napisac - masz zdrowe dziecko albo masz chore dziecko. Tego
              po prostu nie wiem. Nie jestem lekarzem. To caly czas podkreslam.
              Oczywiscie z calego serca Ci zycze, by okazalo sie, ze to poszerzenie jest
              kwestia osobnicza, ale ... z doswiadczenia prowadzenia forum o wadach ukladu
              moczowego (to juz ponad 2,5 roku) mysle, ze cos sie dzieje w ukladzie moczowym
              Twojego dziecka.
    • aniak302 Re: poszerzona miedniczka nerkowa!! 03.04.07, 15:20
      Witam, moja mała miała poszerzoną miedniczkę ale ona ma wrodzoną wadę nerki tzw
      wodonercze czekamy na operacje, u Ciebie a raczej u dziecka może to minąć jak
      najszybciej zrób USG i wybierz się do lekarza urologa dziecięcego no i nie
      panikuj może to minie
    • tina10121 aniak 03.04.07, 15:25
      moj mały ma wrodzoną wade stopek dlatego martwie sie ze to tez moze byc wada.
      dzis wrocilismy z usg i jest miedniczka ap poszerzona o 1,3 cm i kielichy górne
      o 0,5 cm
      • aniak302 Re: aniak 03.04.07, 15:33
        u mojej małej od razu lekarz na USG (zaznaczam że ten lekarz specjalizuje się w
        tym) od razu stwierdził wadę o której pisałam, dlatego proponuje żebyś poszła do
        specjalisty, który stwierdzi co jest przyczyną wodonercza, a skąd jesteś bo ja z
        Wrocławia poleciłabym Ci prywatnego lekarza
        • tina10121 Re: aniak 03.04.07, 15:43
          jestem z Koszlina, ale to wiocha i konsultacje ze specjalista mam dopiero 16, a
          wogóle wspomnieli ze do Szczecina nas wyślą, ale najpierw jeszcze badania.
          uważasz ze takie poszerzenie moze jeszcze minąć??
          • aniak302 Re: aniak 03.04.07, 15:47
            tak na marginesie to byłam w Koszalinie ...i wiocha???? wcale tak nie myślę, no
            ale wracając do tematu to nie wiem czy może minąć, wiem że jak dzieci się rodzą
            to mają zastoje w nerkach i to mija (u mojej niestety nie minęło) bo ona to inny
            przypadek, natomiast u Ciebie no cóż trzeba być dobrej myśli, szkoda że nie
            jesteś z Wrocka bo chwila moment i byś wszystko wiedziała od mojego lekarza, a
            ile dziecko ma miesięcy lat?
            • tina10121 Re: aniak 03.04.07, 15:50
              niedawno synek skończył 3 miesiące, jak narazie nie ma powiekszonej nerki,
              czyli prawdopodobnie mocz spływa, ale obraz przemawia za zwezeniem
              podmiedniczkowym moczowodu. Kurcze jestem niedoinformowana, lekarze u nas sa
              beznadziejni
              • emilka_9 Re: aniak 03.04.07, 15:54
                Tina, ja wiem, że to się łatwo gada, ale postaraj się nie panikować. Mój mały
                miał miedniczkę poszerzona o 0,5 cm, minęło samo. Jak najszybciej skonsultuj sie
                z lekarzem , jeśli jest wszystko w porządku to Cię uspokoi, jeśli, nie daj Boże,
                nie to skieruje i jak najszybciej rozpoczniesz leczenie. Łatwo mi sie gada, ale
                ja dostałam histerii, ze ho ho, jak dostałam wynik.
                • tina10121 emilka 03.04.07, 15:55
                  powody do niepokoju sa od 1 cm, tak mi powiedziano, a moj misiek ma 1,3 cm...
              • aniak302 Re: aniak 03.04.07, 15:56
                w momencie kiedy mocz zalega to nerka nie jest powiększona, właśnie miałam pytać
                czy jest zaleganie moczu, jeżeli nie to znaczy że spływa, widzisz u mojej małej
                to co innego, to co ma Twój synek nie wiem czy nie nazywa się refluks, wejdź
                sobie na internet pod tym hasłem i poczytaj coś, ja tak zrobiłam na temat
                choroby małej, no i bądź dobrej myśli, a jak wrócisz z badań 16-tego to daj znać
                co to jest jeżeli będziesz miała ochotę
                • tina10121 Re: aniak 03.04.07, 16:00
                  Aniu czytam na necie dzis caly czas i dostaje kota!!! Ten refluks to cos z
                  ukladem pokarmowym itd, ale zobaczymy. Oczywiscie ze dam znacsmile. Pozdrawiam.

a co jest z Twoją córcią?? co pchnęło Cie by zrobic usg??
                  • aniak302 Re: aniak 03.04.07, 16:05
                    mała miała robione USG w szpitalu po urodzeniu ponieważ miała żółtaczkę i
                    dlatego profilaktycznie tym dzieciom robili USG jamy brzusznej i głowy no i
                    wyszło co wyszło
    • tina10121 dodam ze... 03.04.07, 15:52
      zaraz po urodzeniu zrobili usg i wtedy to wygladało na torbiel, teraz torbieli
      nie ma , ale...
      • aniak302 Re: dodam ze... 03.04.07, 16:00
        po urodzeniu u mojej małej jak zrobili USG to też podejrzewali że to torbiel,
        albo zastój który może minąć, no ale niestety ten zastój nie minął i lekarz już
        specjalista stwierdził wodonercze, mała ma zrośnięty przewód w prawej nerce i
        mocz nie spływał, i przez to nerka się nie rozwinęła tak jak powinna, mała miała
        zabieg w 3 tyg życia założenie nefrostomii (drenu), obecnie ma 5 miesięcy i
        czekamy aż a nerka ruszy na maksa wtedy będzie miała operacje plastyczną,
        • tina10121 Re: dodam ze... 03.04.07, 16:03
          no u miska prawa jest w porządku, ale wodonercze wystepuje zwykle w lewej.
          na czym ta operacja plastyczna polega, jesli moge spytac?
          • aniak302 Re: dodam ze... 03.04.07, 16:09
            u mojej wodonercze wyszło właśnie w prawej, wejdź sobie na stronę www.zum.org.p
            refluks nie dotyczy tylko układu pokarmowego, a operacja na czym polega hmmm do
            końca to sama nie wiem, w jej przypadku będę wycinać kawałek ścianki w
            przewodzie aby mocz mógł spływać prawidłowo, ale ja jestem laikiem
            • kaga100 Re: dodam ze... 03.04.07, 16:16
              też właśnie wróciłam z usg i moja mała ma powiększona lewą miedniczkę 8.5x11.2
              mm ,lekarz mówi, żeby się nie martwic na razie
              • tina10121 kaga100 03.04.07, 16:20
                a kielichy tez ma poszerzone?? w jakim jest wieku??
            • madziulec Re: dodam ze... 03.04.07, 16:20
              Dziewczyny, nie nakrecajcie sie.
              To po pierwsze.

Po drugie - tak, rzeczywiscie - norma jest 10 mm. Ale sa tez i kwestie
              osobnicze. I co? Dziewczyna ma po nocach nie sypiac, bo sa 3 mm wiecej?
              Moze jest wszystjko w porzadku?
              na innym forum zadalam jej konkretne pytanie jaki powod byl zrobienia badania
              (USG), ktore wykazalo to poszerzenie.
              Myslalam, ze moze np. bylo zakazenie ukladu moczowego i dlatego robili USG.
              nie okazalo sie, ze z zupelnei innego powodu.
              Jesli nei bylo wykrytego zakazenia to moze to byc kwestia osobnicza, choc ja
              mowie - diagnozowac dalej, bo nigdy nic nie wiadomo i wole dmuchac na zimne.
              Ale nie od razu, ze od zmyslow odchodzic. Spokojnie spac. Obserwowac jak siusia,
              dac ew. mocz do analizy na badanie ogolne dla wlasnego spokoju i juz.
    • tina10121 Sa wyniki 19.04.07, 14:21
      a wiec nic konkretnie jeszcze nie wiem, ale dzwonilam dzis do szpitala po wynik
      cystografii i doktor powiedziała ze jest wszystko w porządku, wiec kamien spadł
      mi z serca, jutro bede wiedziec wiecej
    • mariolka00 Re: poszerzona miedniczka nerkowa!! 19.04.07, 20:42
      Mój sunek maposzerzone miedniczki, ale ma wodonercze i zastój moczu. Zostało to
      wykryte już za życia płodowego.
      Lepiej dmuchaj na zimne i zrób ponowne usg, ale uważaj nie każdy lekarz potrafi
      robić usg. Ja naszukałam się bardzo długo. Tu potrzebna jest dokładność i
      sprzętu i lekarza, bo już przy tym badaniu można wykryć, jaki jest powód
      poszerzenia, a może też być, żę "ten typ tak ma".
      Polecam lekarzy z CZD w Warszawie
      urolog-chirurg dr śmigielski lub Czyż
      radiolog Agnieszka Lembas - ma dobry sprzęt i doświadczenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka