arekgosia 14.04.07, 09:02 czy wasze dzieci miały ospe jak miały roczek.chciałabym się dowiedzieć jak choroba przebiega u małego dziecka???mój brat chodzi do szkoły i ktoś z jego kolegów zachorował mam nadzieje że nie przywlecze tego do domu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotus76 Re: ospa u roczniaka 14.04.07, 09:25 Moja Pola miała rok i 2 miesiące jak przechodziła ospę, zaraziła sie od siostry 5 letniej. Przeszła to duzo, duzo gorzej. Najwiekszy problem sprawiła ślina wyciekające na brodę podczas zabkowania, krosty od ospy były cały czas mokre na brodzie, troche się paprały i zostały małe slady brązowe, które na szczescie schodzą, wolno, ale schodzą. No i drapała sie niemiłosiernie - 2 strupki na twarzy zdrapane, zostały blizny. Duzo bardziej ja wysypało niz starszą. Tak było u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: ospa u roczniaka 14.04.07, 11:13 Córka miała ospę mając 13 miesięcy, przechodziła gorzej niż 5-letni brat, bardziej wysypana, bardziej gorączkowała (5 dni do 39 stopni a starszy - 37,5 pierwszego dnia i koniec) ale ogólnie nie było jakoś strasznie i obyło się bez powikłań. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: ospa u roczniaka 14.04.07, 15:40 a moja aly mial 2 mies.jak zarazil sie od starszej siostry i przechodzil o wiele lzej i krocej - nie ma reguly to indywidualna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
igale Re: ospa u roczniaka 15.04.07, 23:20 mój synek miał ospe gdy skończył 6 m-cy.miał duzo więcej krost niż jego starsza siostra i problem z pampersem bo na pupie miał duzo.Ale każde dziecko przechodzi chorobę inaczej a nie ma jeszcze na nią 100% szczepionki.Trzeba to przeżyc.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś