Dodaj do ulubionych

USG bioderek

09.05.07, 21:53
Słoneczka.. Byłam dzisiaj na usg bioderek mojej 15 dniowej córki.. Wynik
IIA,IIA lekarz nie chciał udzielić mi informacji co do tego wyniku (mam
zapytać pediatry) ale wizytę mam dopiero jutro! Może wiecie czy jest to wynik
ok? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • seala1 Re: USG bioderek 09.05.07, 22:06
      IIA to fizjologiczna dysplazja, najczesciej nie wymagająca leczenia. Powtórz usg
      za jakiś czas, powinna się samoistnie cofnąć. Możesz układać dziecko na brzuszku
      w pozycji żabki i szeroko pieluchować. Ale co do szerokiego pieluchowania to są
      różne opinie, niektórzy mówią PIELUCHOWAĆ! a inni że to nie ma sensu. Najlepiej
      skonsultuj się z ortopedą. Swoją drogą co za lekarz że nie chciał Ci udzielić
      informacji......
      Moja córka miała dysplazję IIC i dzisiaj jesteśmy już po leczeniu, biodra zdrowe.
    • exylia Re: USG bioderek 09.05.07, 22:12
      Jest to tzw. dysplazja fizjologiczna charakterystyczna dla dzieci do 3 miesiąca
      życia. Z reguły ustępuje sama, ale warto jej pomóc poprzez odpowiednią
      pielęgnację dziecka - unikanie leżenia na boku, częste układanie na brzuchu,
      noszenie okrakiem na "biodrach", zakładanie luźnych ubranek. Oczywiście
      bioderka należy kontrolować, czy dysplazja się nie pogłębia.
    • bonia15 Re: USG bioderek 09.05.07, 22:15
      dziewczyny, a czy wasze maluchy miały profilaktycznie robione USG? czy tylko w
      razie podejrzeń, że coś jest nie tak? Pytam, bo mojego małego ortopeda zbadała
      i stwierdziła, że wszystko jest ok i że nic nie trzeba robić. Pamiętam, że ze
      straszym synem robiłam USG.
      • exylia Re: USG bioderek 09.05.07, 22:20
        Dla świętego spokoju lepiej zrobić USG. Badanie fizykalne może nie wykryć
        dysplazji.
    • dana9752 Re: USG bioderek 09.05.07, 22:23
      moja mala miala robione usg w wieku 4 tyg. i wynik byl IIA,IIA potem miala
      robione za 8 tyg. i bylo Ia,IIb i lekarz kazal szeroko pieluchowac 3 pieluchy i
      wlasnie boje sie bo za tydzien idziemy znowu na usg i ciekawa jestem co
      powie.Pozdrawiam!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka