joasik001
18.11.25, 01:27
Cześć dziewczyny, pod koniec tygodnia mam wizytę u ginekologa, żeby odebrać cytologię . 1,5 miesiąca temu byłam na wizycie z usg - na usg wyszło wszystko ok. Od tamtej pory skraca mi się cykl- z 27 dni najpierw na 21 a w weekend dostałam kolejny okres po 16 dniach. Mam 45 lat skonczone, wiec mozliwe ze menopauza zbliza sie wielkimi krokami. Poleciałam zrobic wyniki żeby mieć świeże na wizytę tu od strony hormonow: LH 3, FSH 6.47, estradiol 96. Z morfologii wychodzi lekka anemia : erytrocyty 3,95 norma od 4.2; hemoglobina 11.5 norma od 12, hematokryt 35.3 norma od 37. Te 3 parametry 1.5 miesiąca temu były wszystkie w dolnej granicy normy. Wcześniej nigdy nie miałam z nimi problemu- no może oprócz końcówki ciąży 10 lat temu. Do tego mam świeże wyniki żelaza 90 norma od 37 do 145, ferrytyna 12.97 norma od 13- czyli ponizej., kwas foliowy w środku normy, a witamina b12 sporo ponad normę bo 718 norma do 663. Tsh 1,69- ok. Generalnie czuję że skrócone, bardzo obfite okresy mnie wykańczaja- i widać to już w wynikach Po okresie czuję się kiepsko- trzepotanie serca, bole stawów, kiepskie włosy, mgła mózgowa. Co do stylu życia BMI 26, 2 razy w tygodniu zajęcia sportowe, cały czas w ruchu. Duzo mięsa w diecie, serów żółtych. warzyw ,owoców. Latem gotowalam swoje posiłki w dużej mierze na warzywach z przydomowego ogrodu. Staram sie unikac przetworzonych gotowcow. Znacznie ograniczone weglowodany- ale jeszcze nie typowe keto i na razie nie chce calkiem na nie przechodzic. 2- 3 kawy z mlekiem dziennie ( bez cukru), z napojów gazowanych tylko woda, zero energetykow. Kurde odkąd zaczęłam na lepsze modyfikować styl życia, tak zdrowie mi się rozjeżdża. Może miałyście takie babskie problemy i doradzicie na co zwrócić uwagę na wizycie. Czego mogę się spodziewać? Czy zalecana suplementacja czy może jakieś hormony? Może miałyście obfite i częste okresy - da się ogarnąć temat? Wspomnę tylko że nie wiem jak z ewentualną terapią hormonami u mnie bo mama miała udar przed 60, a ja od 2 lat biorę tabletkę na nadciśnienie. Wiem, że to lekarz podejmie decyzję odnośnie leczenia, ale tyle co czasami mądrego tu na forum poczytam, to mam wrażenie że dziewczyny znacie się na wszystkim.