gagusia3 13.06.03, 09:48 witam, mam pytanie, czy mierząc temperaturę takim "cudem" trzeba coś dodać lub odjąć? Wychodzą mi jakieś "dziwne pomiary... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kasi Re: termometr do ucha 13.06.03, 13:59 Napewno musisz się nauczyć mierzyć temperaturę tym termometrem. Na początku żałowałam, że go kupiłam. Teraz jednak jestem zadowolona. Kasia kiedy jest zdrowa ma temperaturę mierzoną w uchu 36 stopni. Natomiast w pupie 37 stopni (po odjęciu 5 kresek). Kiedy choruje i tempertura mierzona w uchu wynosi 38 stopni wiem, że ma wysoką temperturę ( w pupie ma wtedy 39 stopni). Jest bardzo wygodny. Nie wyobrażam sobie, żeby moja dwuletnia córka pozwoliła mi mierzyć sobie temperturę w pupie kilka razy dziennie (podczas choroby). Pod pachą też nie pozwala. Pozdrawiam Pyza Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasi Re: termometr do ucha 13.06.03, 15:22 Chciałam jeszcze dodać, że temperaturę w pupie mierzyłam zwykłym termometrem rtęciowym. Podczas choroby Kasi zmierzyłam jej temperaturę w uchu i w pupie. Porównałam i w Kasi przypadku w uchu wynosiła 38 stopni natomiast w pupie 39 stopni ( po odjęciu 5 kresek). Ja nauczyłam się juz mierzyć i w tej chwili jestem bardzo zadowolona z zakupu. Pozdrawiam Pyza Odpowiedz Link Zgłoś
urszk Re: termometr do ucha 13.06.03, 21:53 Jejku, jak nauczyć się posługiwać się tym okropnym termometrem???? Nauczcie mnie proszę! Oczywiście odchylam uszko wg wskazań, ale wyniki są różniaste. Nawet jak mierzę sobie, to w jednym uchu mam 38, a drugim 36. Na razie uważam to za najgorszy zakup! Pozdrófka Ulka Odpowiedz Link Zgłoś
szpulka1 Re: termometr do ucha 13.06.03, 14:52 Witam! Ja jestem bardzo zadowolona z tego termometru, wprost nie wyobrażam sobie bez niego życia, bo mój synek bardzo wysoko gorączkuje i 2 razy miał drgawki gorączkowe, po czym znaleźliśmy się w szpitalu. A po zakupie, mogę co pół godziny mierzyć temp. i spokojnie przechodzimy przez infekcje. Wiarygodność mierzonej temp. zależy od umiejętnego posługiwania się nim. Dziecku do 1 roku życia należy płatek ucha odchylić w tył głowy, a starszemu i dorosłym do góry, by sygnał z termometru dotarł po linii prostej do środka ucha. Wymienny kapturek (jeśli takie posiadasz) musi być czysty. Od wskazanej temp. odejmujemy 0,5, czyli jeśli zmierzysz 37,1 to temp. jest 36,6. Jeśli dziecko jest zdrowe, wskazana temp. może być niższa. Ale jeśli jest wysoka gorączka, może być zagrzane uszko i dotykając do małżowiny, wskazanie może być zbyt wysokie. Trzeba potrenować, w końcu dojdziesz do wprawy. A, w pupie tym termometrem się temp. nie mierzy. Powodzenia Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: termometr do ucha 16.06.03, 23:23 Ja też mam taki termometr, i miałam z początku pewne wątpliwości. Czasem wychodziły dziwne pomiary, ale teraz wiem, że kapturek ZAWSZE musi być czysty. I od pomiaru trzeba odjąc parę kresek, koło pół stopnia. Komfort i wygoda, i dziecko spokojne. K. Odpowiedz Link Zgłoś