Dodaj do ulubionych

termometr do ucha

13.06.03, 09:48
witam,

mam pytanie, czy mierząc temperaturę takim "cudem" trzeba coś dodać lub
odjąć? Wychodzą mi jakieś "dziwne pomiary...
Obserwuj wątek
    • mama_kasi Re: termometr do ucha 13.06.03, 13:59
      Napewno musisz się nauczyć mierzyć temperaturę tym termometrem. Na początku
      żałowałam, że go kupiłam. Teraz jednak jestem zadowolona. Kasia kiedy jest
      zdrowa ma temperaturę mierzoną w uchu 36 stopni. Natomiast w pupie 37 stopni
      (po odjęciu 5 kresek). Kiedy choruje i tempertura mierzona w uchu wynosi 38
      stopni wiem, że ma wysoką temperturę ( w pupie ma wtedy 39 stopni). Jest
      bardzo wygodny. Nie wyobrażam sobie, żeby moja dwuletnia córka pozwoliła mi
      mierzyć sobie temperturę w pupie kilka razy dziennie (podczas choroby). Pod
      pachą też nie pozwala.

Pozdrawiam Pyza
      • mama_kasi Re: termometr do ucha 13.06.03, 15:22
        Chciałam jeszcze dodać, że temperaturę w pupie mierzyłam zwykłym termometrem
        rtęciowym. Podczas choroby Kasi zmierzyłam jej temperaturę w uchu i w pupie.
        Porównałam i w Kasi przypadku w uchu wynosiła 38 stopni natomiast w pupie 39
        stopni ( po odjęciu 5 kresek).
        Ja nauczyłam się juz mierzyć i w tej chwili jestem bardzo zadowolona z zakupu.

Pozdrawiam Pyza
      • urszk Re: termometr do ucha 13.06.03, 21:53
        Jejku, jak nauczyć się posługiwać się tym okropnym termometrem???? Nauczcie
        mnie proszę! Oczywiście odchylam uszko wg wskazań, ale wyniki są różniaste.
        Nawet jak mierzę sobie, to w jednym uchu mam 38, a drugim 36. Na razie uważam
        to za najgorszy zakup!
        Pozdrófka
        Ulka
    • szpulka1 Re: termometr do ucha 13.06.03, 14:52
      Witam!
      Ja jestem bardzo zadowolona z tego termometru, wprost nie wyobrażam sobie bez
      niego życia, bo mój synek bardzo wysoko gorączkuje i 2 razy miał drgawki
      gorączkowe, po czym znaleźliśmy się w szpitalu. A po zakupie, mogę co pół
      godziny mierzyć temp. i spokojnie przechodzimy przez infekcje.
      Wiarygodność mierzonej temp. zależy od umiejętnego posługiwania się nim.
      Dziecku do 1 roku życia należy płatek ucha odchylić w tył głowy, a starszemu i
      dorosłym do góry, by sygnał z termometru dotarł po linii prostej do środka
      ucha. Wymienny kapturek (jeśli takie posiadasz) musi być czysty. Od wskazanej
      temp. odejmujemy 0,5, czyli jeśli zmierzysz 37,1 to temp. jest 36,6. Jeśli
      dziecko jest zdrowe, wskazana temp. może być niższa. Ale jeśli jest wysoka
      gorączka, może być zagrzane uszko i dotykając do małżowiny, wskazanie może być
      zbyt wysokie.
      Trzeba potrenować, w końcu dojdziesz do wprawy.
      A, w pupie tym termometrem się temp. nie mierzy.
      Powodzenia Ewa
      • gyokuro Re: termometr do ucha 16.06.03, 23:23
        Ja też mam taki termometr, i miałam z początku pewne wątpliwości. Czasem
        wychodziły dziwne pomiary, ale teraz wiem, że kapturek ZAWSZE musi być czysty.
        I od pomiaru trzeba odjąc parę kresek, koło pół stopnia.
        Komfort i wygoda, i dziecko spokojne.
        K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka