Dodaj do ulubionych

usunięcie przepukliny

25.06.07, 12:28
Mój syn będzie miał usuwaną przepuklinę kresy białej,
chciałabym się dowiedzieć ile czasu dziecko potrzebuje po zabiegu aby dojść
do właściwej formy. Obecnie wyjeżdżamy i planujemy zabieg 1 tydzień przed
pójściem do przedszkola, czy to wystarczy czy lepiej dziecko zatrzymać
dłużej w domu?
Obserwuj wątek
    • kasiap75 Re: usunięcie przepukliny 25.06.07, 16:51
      Proszę napisz mi jak wygląda ta przepuklina u Twojego synka. Mój ma 3,5 roku i
      od dawna obserwuję, że przy robieniu "brzuszków" jego mięśnie nie schodzą się i
      ma takie wybrzuszenie. Byłam z nim u chirurga, ale nakazał czekanie, bo może
      mięśnie się zejdą. Czy to to samo co u Twojego synka. Chirurg nie nazwał tego
      przepukliną.
      Moja córeczka miała usuwaną przepuklinę, ale pachwinową. Zabieg odbył się metodą
      laparoskopową, a mała miała 3m-ce. Na drugi dzień byłyśmy w domu. Z tą kresą to
      pewnie większy zabieg, lekarze na pewno dadzą Ci odpowiednie zalecenia.
      • emilatys Re: usunięcie przepukliny 25.06.07, 16:58
        Moj synek miał niecałe 2 latka jak zauważyłam u niego przepuklinę, która jest
        prawie w pachwinie. Lekarze zalecają obserwację i twierdzą że byc może "schowa"
        się i mięśnie brzuszka z wiekiem wzmocnią się. Jednak nie wykluczyli zabiegu.
        przepuklina wychodzi rzadko ale jednak wychodzi
        • agang Re: usunięcie przepukliny 25.06.07, 17:16
          synek miał zabieg i na drugi dzien zabralismy go do domu
          a on raczkowal po całym mieszkaniu jakby mu nic nie było
      • jolwas2 Re: usunięcie przepukliny 25.06.07, 18:51
        Jest to niewielka kuleczka w lini prostej duzo powyżej pępka. Ma to od
        urodzenia i tez nie od razu zostałoa zdiagnozowana jako przepuklina ale pewnie
        dlatego że nie natrafiliśmy na właściwego lekarza. Obecnie konieczność
        usunięcia tej przepukliny potwierdziło 2 chirurgów, nie ma szans na to że "samo
        przejdzie" gdyz zebrał sie tłusz i nastapiło zamknięcie i przez to utworzyła
        się ta kuleczka(tak to zrozumiałam z tłumaczeń lekarza), jest najbardziej
        widoczna gdy mały płacze lub sie denerwuje ale jest cały czas. Gdyby nie
        nastapiło zamknięcie to podobno jest szansa że przepuklina ustapi - może tak
        jest u Twojego malca.
        • agang Re: usunięcie przepukliny 25.06.07, 20:50
          czyli przepuklina pepkowa
          poszukaj na rirum i w necie pelno informacji o tym
          z pepkowa z reguly rodzice czekaja nawet i do 8roku zycia dziecka bo ta czesto
          sie schodzi
          u nas byla pachwinowa -a ta juz sie sama nie zrasta, i jest duze ryzyko
          uwiezniecia wiec zdecydowalismy od razu
          • agang Re: usunięcie przepukliny 25.06.07, 20:50
            forum mialo byc wink
          • jolwas2 Re: usunięcie przepukliny 26.06.07, 09:51
            To nie jest pzrepuklina pępkowa tylko kresy białej, napisałam że dużo poyżej
            pępka, gdzieś w oklicy mostka.
            Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, wynika z tego że jednak lepiej małego
            przetrzymac troche dłużej w domu.
    • doizy Re: usunięcie przepukliny 25.06.07, 22:57
      moja córa rok temu (wtedy 4-latka) miała usuwane przepukliny: pępkową i w
      kresie białej, czyli dwa cięcia za jednym razem. 24 godziny po operacji
      wypisano nas do domu, po tygodniu pojechaliśmy na wyjęcie szwów. Córka miała
      zabieg w południe, na drugi dzień z samego rana już spacerowała szpitalnym
      korytarzem. przez dwa dni chodziła trochę "przygarbiona" bo szwy ją ciągły, a
      potem nie mogłam nad nią zapanować smile przestało boleć to i zaczeły się
      szaleństwa. Kazano nam codziennie zmieniać opatrunek. Dziś blizny po pępkowej
      nie widać, natomiast w kresie tak. Acha dla spokoju trzymałam ją w domu po
      operacji 2 tygodnie, tak zalecił nam lekarz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka