nadi25 09.07.07, 12:53 mój maluszek (za tydzień 5 miesięcy) musi to brac, bo ma bakterię (robilismy wymaz z pupci , krew w kupce). czy któraś z Was to podawała? proszę o info, jakie ew. mogą się pojawic skutki uboczne, bo po przeczytaniu ulotki umieram z lęku... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maminuk Re: B A C T R I M 09.07.07, 14:53 Spokojnie, na ulotkach muszą być wymienione wszystkie możliwe objawy uboczne, które na szczęście nie są częste. Baktrim czasami wywołuje reakcje alergiczną, moga być bóle brzucha,wymioty, ale NIE MUSZĄ. Jeśli nie karmisz piersią, to dawaj dużo pić. I nie martw sie na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
nadi25 Re: B A C T R I M 09.07.07, 15:02 bardzo dziękuję za info! karmię piersia, ale będę też dopajac wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
monami9 Re: B A C T R I M 09.07.07, 15:50 Mój synek miał trzy tygodnie jak to brał bo był lekko podziębiony, zaczerwienione gardło. Pomogło mu i nie było u niego żadnych skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
luschka Re: B A C T R I M 09.07.07, 17:59 moje dzieci z reguły zaczynają leczenie choroby bactrimem, to jest taki jakby półantybiotyk mówiąc po ludzku, a jest to chyba coś takiego jak kiedyś biseptol (tak przynajmniej wyjaśniła mi moja pulmunolog). Generalnie nie zauważyłam u żadnego z moich dzieci skutków ubocznych (jedno ma 3,4 l. drugie 10 mscy), a leczą się tym od dawna. Pomaga przy lekkich infekcjach, no... czasem jest tak, że nie pomaga i trzeba kontynuować leczenie antybiotykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mizz Re: B A C T R I M 09.07.07, 18:30 Luschka ma rację. Bactrim to po prostu oczyszczona forma Biseptolu i jest to chemioterapeutyk (nie mylić z antybiotykiem!). Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: B A C T R I M 09.07.07, 22:10 Mój synek na drugi dzień po zażyciu Bactrimu dostal wysypki na calym ciele, na szczęście nie swędziała. Po antybiotykach nie miał takich "sensacji" Odpowiedz Link Zgłoś
dinobambino Re: B A C T R I M 10.07.07, 23:16 U nas identyczna historia - od 3 miesiąca krew w kupce. Posiew wykazał enerobacter species. Pediatra przepisał Bactrim, ale ja też bardzo się go przestraszyłam i nie podałam. Po kolejnych tygodniach zmagań trafiłam do dobrego lekarza, który zalecił lacidofil (2 razy dziennie przez 2 miesiące) i wprowadzenie pokarmów stałych (dotąd dziecko było tylko na piersi). Po tygodniu przeszło i nie wróciło. Bactrim nie tknięty stoi w spiżarni. Odpowiedz Link Zgłoś