Dodaj do ulubionych

Stomatolog?

03.08.07, 11:58
Dziewczyny,mam pytanie:czy i jak czesto chodzicie ze swoimi dziecmi do stomatologa?(chodzi mi o mleczaki)I kiedy bylyscie pierwszy raz?A jesli leczylyscie zabki dzieci to czy wszystkie,czy moze tylko te bolace.Ja poszlam z malym gdy mial 4 lata,golym okiem wydawalo sie ,ze wszystko OK.W gabinecie okazalo sie,ze sa malutkie ubytki i teraz ma juz wszystkie wyleczone.Ale slyszalam,ze niektore mamy ida dopiero jak dziura wielkosci orzeszka i jak dziecko placze z bolu.Zastanawiam sie czy nie przedobrzylam?(zawsze istnieje ryzyko jakiegos zakazenia przeciez)
Obserwuj wątek
    • marysienka110 Re: Stomatolog? 03.08.07, 12:01
      U nas sprawe czesciowo rozwiazalo przedszkole.
      Maja regularne wizyty pani stomatolog ktory sprawdza zabki wszystkim dzieciom.
      Moj synek jeszcze odpokac nie ma dziorek ale tak czy siak chyba sie z nim wybiore jeszcze do dentysty.
      Ach ma 2 latka.
      • kalina81 Re: Stomatolog? 03.08.07, 12:12
        zęby należy leczyć wtedy, gdy jeszcze nie bolą, właśnie wtedy gdy bolą, oznacza
        to stan zapalny, który ma wpływ na cały organizm dziecka i co najważniejsze na
        zawiązki stałych zębów. Nie bardzo rozumiem argument o zakażeniu?
        Należy się starać, by utrzymać zęby mleczne do ich naturalnej wymiany na stałe w
        maksymalnie dobrej kondycji, to daje szanse, że zęby stałe wyrosną na miejscach
        im przeznaczonych i wyeliminuje się ryzyko wad zgryzu warunkowanych właśnie
        przez zbyt wczesną utratę zębów mlecznych z powodu próchnicy, a także ryzyko
        uszkodzeń zębów stałych przez bakterie i ich toksyny znajdujące się w
        nieleczonych zębach mlecznych.
        • majmajka Re: Stomatolog? 03.08.07, 12:17
          Zakazenie wirusem HCV np.takie zakazenie mialam na mysli.Ale reasumujac nie przedobrzylam jednak.
      • k1234561 Re: Stomatolog? 03.08.07, 12:17
        Ja pierwszy raz poszłam z córką jak miała 4 lata i wstyd sie przyznać 3 dziurki.
        Chciałam się wybrać prędzej,ale po pierwsze nie znałam dobrego,dzięcięcego
        stomatologa przyjmującego w moim mieście(teraz już znam),częściowo to też przez
        moją mamę,która twierdzi że kiedyś to sie dzieciom mleczaków nie leczyło,bo i
        tak wypadną,a dbac to juz należy o stałe zęby.Ja mam co prawda inne zdanie
        dlatego zawlokłam moje dziecko, wtedy 4-letnie do dentysty i pożałowałam, że
        nie zrobiłam tego prędzej,chociaż nie bolał ją żaden ząb.Teraz i tak i tak ma
        dziury w zębach częściowo zaplombowane,częściowo nie (właśnie jutro jadę do
        stolicy, do mam nadzieję porządnego gabinetu,gdzie wyleczą te pozostałe zęby u
        córki).Niestety w przedszkolu nie było wizyt stomatologa.
        Częstotliwość bycia u dentysty to u nas co jakieś 3-4 miesiące
        wizyta.Najczęsciej spowodowana wypadnięciem plomby.

Pozdrawiam
        Anika
    • e_r_i_n Re: Stomatolog? 03.08.07, 12:18
      Pierwszy raz bylismy, jak mlody mial prawie 2 lata. Chodzilismy co pol roku na
      przeglad, mielismy niestety epizd zapalny i spore problemy z leczeniem. Teraz
      mlody w koncu przekonal sie do leczenia (pod warunkiem, ze idzie z tata) i
      wszystkie mleczaki doprowadzamy do porzadku.
      • haga78 Re: Stomatolog? 03.08.07, 12:26
        Pierwszego i jak na razie jedynego mleczaka mial leczonego niedawno (ma 5,5
        roku)Dzurka malutka (wykryta w przedszkolu), ale do zrobienia. Przezylismy smile

Teraz czaka nas lakowanie szostek.
        Higiena jamy ustnej to u nas podstawa, sama mialam i mam problemy.
        Wieczorne i ranne mycie to cala ceremonia smile szczotka, pasta, plyn do plukania,
        mala klepsydra odmierzajaca minuty od 2 do 5.

Kontrole do pol roku.

• ada_zie Re: Stomatolog? 03.08.07, 12:34
          Moje dziecko pierwszy raz u dentysty było przed 3 urodzinami. Pierwszą plombę
          założyliśmy jak synek miał 3 lata i kilka miesięcy. Dzisiaj, w wieku 4,5 roku ma
          cztery plomby w dwóch trzonowych ząbkach. W grudniu nasza pani doktor wraca z
          macierzyńskiego i pewnie znowu będę musiała ją odwiedzić bo na drugiej czwórce
          coś mi się nie podoba...
          Mam nadzieję, ze i tym razem synek pozwoli spokojnie zaleczyć zeba - bo do tej
          pory był bardzo dzielny!
    • misia_75 Re: Stomatolog? 03.08.07, 13:31
      Moja córka była u stomatologa jeszcze przed pierwszymi urodzinami.Dziś ma trzy
      lata i narazie ani jednej dziurki.Co jakiś czas chodzimy kontrole i na
      lakierowanie(na jedynkach ma słabe szkliwo i to też było powodem pierwszej
      wizyty)
    • majmajka Re: Stomatolog? 03.08.07, 16:58
      Dziekuje za odpowiedzi.Zastanawialam sie czy nie bylam nadgorliwa,ale teraz wiem ,ze nie.Tym bardziej,ze dzieci lubia swoja pania doktor i dzieki temu,ze ubytki male byly nie bolalo.
    • sionasble Re: Stomatolog? 03.08.07, 17:13
      to my i tak bijemy wszystkich smile)))
      nasze dziecko ma oględziny zębologa co ok miesiąc począwszy od wieku 3 miesięcy
      smile)))
      jest tak dlatego, że jak tylko mój przyjaciel jest na przepustce z UK to do
      paszczy dziecku zagląda smile
      potwór zęby ma zorowane przynajmniej 1x dziennie ( w większości 2x dziennie)
      pastą nenedent bez fluoru i silikonową szczoteczką na palucha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka