Dodaj do ulubionych

Wynik EEG - prośba o pomoc

04.05.16, 09:26
Witam, czy możecie mi podpowiedzieć odnośnie wyniku badania eeg dziecka.
Chłopiec 2 lata 8 miesięcy. Badanie robione w czasie snu w ciągu dnia. Dziecko dostało skierowanie raczej na wszelki wypadek. Badaliśmy w kierunku autyzmu, mówiłam że dziecko lubi wpatrywać się w światła samochodów przez okno - dostał skierowanie na eeg. Summa summarum dziecko autyzmu nie ma, rozwija się prawidłowo, oprócz niedoborów z zakresu SI (chodzi na zajecia).
Wynik:
"Badanie wykonano we śnie spontanicznym.
Cechy bioelektryczne snu wyrażone.
Zarejestrowano sen lekki z wyrazonymi wrzenionami snu oraz sen głębszy, wolnofalowy.

Zapis snu lekkiego nieprawidłowy.
Zmiany uogólnione z przewagą po stronie prawej pod postacią serii fal ostrych o amplitudzie 150-180uV trwających 1-1,5 sek.

We śnie wolnofalowym, głębszym obecne są zmiany uogólnione pod postacią nielicznych serii złożonych z fal wolnych 2-3/sek i fal ostrych o amplitudzie 180-200uV trwających 1-1,5 sek."

Neurolog nie widział w tym wyniku problemu, zna dziecko od niemowlęcia i wg. lekarki nie ma się czym martwić. Psychiatra który nie widział dziecka, a sam zapis i mój opis zachowania dziecka, uważa że takie wyładowania we śnie mogą o czymś świadczyć i warto to sprawdzić. Prawdę mówiąc nie bardzo wiem czego szukać. Od badania minęły prawie 3 lata i to eeg jest dawno nieaktualne, ale może macie jakieś wskazówki? Wiem, że nie leczy się samego wyniku, a cały obraz kliniczny pacjenta, ale może można coś na podstawie tego powiedzieć?
Obserwuj wątek
    • jagoda280486 Re: Wynik EEG - prośba o pomoc 04.05.16, 20:37
      moj ma autyzm z padaczka i prawidlowe eeg sam wynik o niczym nie swiadczy nie rob z igly widly
      • naise Re: Wynik EEG - prośba o pomoc 06.05.16, 11:02
        Dziękuję za odpowiedź. A czy warto takie badanie powtarzać czy nic ono nadal nie wniesie skoro dziecko nie ma żadnych objawów? Dodam, że tata dziecka ma tiki nerwowe, synek tików nie ma, ale zauważam, że gdy bardzo się emocjonuje (np. gra na komputerze, przedstawienie w przedszkolu) zaczyna nerwowo pocierać nos - nie wiem jednak czy można to już zaliczyć jako tik.
        • jagoda280486 Re: Wynik EEG - prośba o pomoc 06.05.16, 14:56
          mozesz zrobic co jakisz czas w niczym to nie szkodzi ja mojemu robie kontrolnie co 6 m
          • naise Re: Wynik EEG - prośba o pomoc 08.05.16, 14:24
            Rozmawiałam z neurologiem. Nadal uważa że dziecko jest zdrowe. Jedyne co obserwuję to coś w rodzaju "tików" które pojawiwją się czasem gdy dziecko się denerwuje lub emocjonuje (nerowwo pociera wtedy nos). Podobno są to normalne zachowania, tak jak i ruchy palców i dłoni we śnie, które wzbudziły mój niepokój (synek prostuje paluszki, porusza nimi, czasem zaciska piąstkę). Lekarka nie dała skierowania na kolejne eeg i nie zaleca robienia tego badania, gdyż jak mówi jest duże prawdopodobieństwo że znów wyjdzie nieprawidłowo, i tylko będzie mnie to negatywne nakręcało. Nie wiem czy posłuchać lekarza (wydaje się dobrym specjalistą) czy konsultować u kogoś innego?
            • jagoda280486 Re: Wynik EEG - prośba o pomoc 08.05.16, 14:39
              Może to faktycznie na tle nerwowym takie tiki raczej nie ma się czym przejmować zmiany w eeg powodują także zmiany zachowania nawet najlepsze badanie będzie na nic jak osoba która będzie je interpretować będzie do d.... u mnie tak było z synem jak masz wątpliwości to możesz zapisać syna do epileptologa zrób film i jak coś to mu pokaż
              • naise Re: Wynik EEG - prośba o pomoc 08.05.16, 20:22
                Tylko wiesz opisałam neurologowi jak te "tiki" wyglądają i powiedziała, że nie są to tiki, tylko reakcja na tle nerwowym, coś w stylu: jeden gryzie skórki, druga kręci włosy na palcu a on pociera nos. Ponadto tata dziecka ma tiki, więc nie byłoby dziwnym że dziecko ma (że dziedziczne).
                Neurolog zna nas od dawna, wie że jestem przewrażliwioną matką, zaleciła mi zachowanie spokoju i wizytę za pół roku, a w tym czasie obserwację. Skierowania nie dała z premedytacją, bo mówi że nie chce bym się nakręcała, bo jak dziecko nie ma objawów to zapisu nie leczymy.
                Dopytywałam o bezobjawową padaczkę, ale mówi że takiej nie ma, zawsze jest 'coś'. Lekarka zajmuje sie się leczeniem szpitalnym więc jest praktykującym neurologiem dziecięcym, a nie jakimś z przypadku. Sama nie wiem czy jest sens dalej brnąć w diagnostykę.
    • mal.dziewa Re: Wynik EEG - prośba o pomoc 18.07.16, 15:43
      Stary wynik EEG jest również cenny diagnostycznie, ponieważ może stanowić wynik wyjściowy do porównania. Warto wykonać badanie kontrolne, żeby móc ocenić, czy z wiekiem nieprawidłowości z zapisu zniknęły, czy się utrzymują. 3 lata to w rozwoju układu nerwowego dziecka bardzo długi okres, zaszło wiele zmian i warto skontrolować w jakim kierunku. Dodatkowo, takie regularne badania EEG stanowią dobrą podstawę do planowania treningów EEG-Biofeedback, gdyby Państwo się na takie zdecydowali w przyszłości.

Problem we współpracy z "przewrażliwionymi" matkami polega na tym, żeby nie zbagatelizować odruchowo czegoś, co może mieć faktycznie kliniczne znaczenie, a zostanie potraktowane jako "kolejna przesada". Nie jestem lekarzem, ale jestem psychologiem i faktycznie pocieranie nosa nie należy do klasycznego obrazu tików, za to jest dosyć powszechną reakcją na sytuacje stresowe, wymagające skupienia, także tu mogę Panią uspokoić. Jednak jeśli czuje Pani, że potrzebuje drugiej opinii to zawsze można udać się do neurologa prywatnie. Mogę polecić takowego w Krakowie.

Pozdrawiam,
      Małgorzata Dziewa
      mal.dziewa@gmail.com
      NZOZ EEG-Graf
      www.eeg.med.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka