naise
04.05.16, 09:26
Witam, czy możecie mi podpowiedzieć odnośnie wyniku badania eeg dziecka.
Chłopiec 2 lata 8 miesięcy. Badanie robione w czasie snu w ciągu dnia. Dziecko dostało skierowanie raczej na wszelki wypadek. Badaliśmy w kierunku autyzmu, mówiłam że dziecko lubi wpatrywać się w światła samochodów przez okno - dostał skierowanie na eeg. Summa summarum dziecko autyzmu nie ma, rozwija się prawidłowo, oprócz niedoborów z zakresu SI (chodzi na zajecia).
Wynik:
"Badanie wykonano we śnie spontanicznym.
Cechy bioelektryczne snu wyrażone.
Zarejestrowano sen lekki z wyrazonymi wrzenionami snu oraz sen głębszy, wolnofalowy.
Zapis snu lekkiego nieprawidłowy.
Zmiany uogólnione z przewagą po stronie prawej pod postacią serii fal ostrych o amplitudzie 150-180uV trwających 1-1,5 sek.
We śnie wolnofalowym, głębszym obecne są zmiany uogólnione pod postacią nielicznych serii złożonych z fal wolnych 2-3/sek i fal ostrych o amplitudzie 180-200uV trwających 1-1,5 sek."
Neurolog nie widział w tym wyniku problemu, zna dziecko od niemowlęcia i wg. lekarki nie ma się czym martwić. Psychiatra który nie widział dziecka, a sam zapis i mój opis zachowania dziecka, uważa że takie wyładowania we śnie mogą o czymś świadczyć i warto to sprawdzić. Prawdę mówiąc nie bardzo wiem czego szukać. Od badania minęły prawie 3 lata i to eeg jest dawno nieaktualne, ale może macie jakieś wskazówki? Wiem, że nie leczy się samego wyniku, a cały obraz kliniczny pacjenta, ale może można coś na podstawie tego powiedzieć?