Dodaj do ulubionych

krzywa główka

02.07.03, 15:58
Temat pewnie wałkowany już niejednokrotnie.
Jest duże dziecko(4 mce - 8,3kg) i ma z tyłu krzywą główkę. Szybko rośnie i kostki ma trochę miękkie i leży tylko na plecach i ma krzywą.
Owszem kłaść na brzuch, na boku i inne takie.
Czy to wogóle da się to jeszcze wyprostować. Czy mogę jeszcze jakoś inaczej pomóc dziecku ?

Czy na pewno dobrym pomysłem było odstawienie witaminy D ?
Wydaję mi się, że na czole w okolicach przedniego ciemiączka zauważyłem jakąć wypukłość.
Serio zależy mi na sensowniej informacji apropos vit. D (temat kilka postów w stecz)
Obserwuj wątek
    • carolix Re: krzywa główka 02.07.03, 22:23
      Hej
      moze nie do konca zrozumialam, czy ta witamina D ma miec cos wspolnego z krzywa
      glowa?

Moj Maly tez mial bardzo splaszczona glowe, bo mial a raczej ma jeszcze
      asymetrie ulozeniowa. Od czasu gdy chodzimy na rehabilitacje i zaczyna juz
      patrzec w obie strony i trzyma w miare prosto glowe, a jak zasnie znowu na tej
      stronie ktora ma splaszczona to staram mu sie przekladac na drugi bok, to
      glowka sie baaaardzo poprawila.

Co do witaminy D3 to nie wiem dlaczego ja odstawilas i ile ma Twoje dziecko ale
      z tego co czytalam nalezy ja podawac do konca drugiego roku, w drugim roku poza
      okresem lata. Moj Maly ma 5 m-cy i teraz ze wzgledu na letnia pore mam mu dawac
      co 2 - 3 dzien po jednej kropli.

Pozdrawiam
      Monika
    • fidelka Re: krzywa główka 02.07.03, 23:26
      Mój synek też był i jest duży i miał spłaszczoną główkę z jednej strony gdy
      miał 2 m-ce, ale układanie na drugą stronę naprawdę pomogło, więc trzeba
      próbować. A na Waszym miejscu wybrałabym się do dobrego ortopedy... Mój
      pediatra nie zaleca stosowania wit.D w okresie letnim.
      mama(E)misia
    • orlaa Re: krzywa główka 02.07.03, 23:27
      Hej!
      Nie znalazlam innych Twoich postow dokladniej opisujacych sytuacje, a z tego
      postu nie bardzo rozumiem o co chodzi. Jaka krzywizna? Z jakiego powodu
      odstawiono witamine D? Zrozum, nie chce blednie doradzac.
      Mojemu dziecku przedawkowano bardzo szybko te witaminke. Posiadam materialy o
      rozwoju ukladu kostnego, w nich opisana jest rola witaminy D. Informacje w nich
      zawarte poparli lekarze z Centrum Zdrowia Dziecka, do ktorego jezdzimy od 7
      miesiecy.
      Jesli masz ochote, to pisz na adres anchol@qdnet.pl
      Serdecznie pozdrawiam
      Ania i 11-miesieczny Arek
    • asiula7771 Re: krzywa główka 03.07.03, 15:12
      Dzieci zazwycza mają skłonnośc do układania głowy na jedną stronę. Moja
      córeczka (3 miesiące) też tak robiła. Śpiąc na plecach odwracała głowę na prwo
      i w efekcie z tej strony głowa była spłaszczona. Przez pewnien czas układałam
      głowe (za zaleceniem lekarza) na lewo , ale ona znów ją przekładała - wtedy
      zaczęłam układać ją na brzuchu - tylko w dzień - i po jakimś czasi - ok 3
      tygodni sytuacja się unormowała tzn głowa wróciła do normalnych kształtów. Co
      do wit D to bardzo się dziwię że już jej nie podajesz - powinno się ją stosować
      do 2 go roku życia !! @ krpelki dziennie lub Vigantol - 1 kropelka. Jestem
      przeciwniczką "wałkowania" głowy - to jest nienaturalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka