tomyorke 06.11.07, 12:02 Witam, Właśnie otrzymaliśmy pismo o konieczności przeprowadzenia dalszych badań krwi w celu wykluczenia Mukowiscydozy. Mam pytanie, czy ktoś z Was może też otrzymał takie pismo. Czy często jest ono wysyłane? Bardzo się tym zdenerwowaliśmy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaya_krakow Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 12:08 Witaj, Badania krwi robione były w kierunku muko? skąd to pismo dostałaś? Pytam wyłącznie z ciekawości, bo ten temat ostatnio mnie nurtuje. pozdrawiam kaya Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 13:26 kazdy noworodek w drugiej chyba dobie ma pobierana krew do badania w kierunku mukowiscydozy,fenyloketonuri i hipotyreozy.Lekarz mi mowil,ze jezeli w przeciagu miesiaca nie przyjdzie nic poczta to mam zapomniec o tym badaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 13:38 Nie pamietam kto wyslal to pismo, ale nasza córeczka ma 2 tygodnie i jest to związane właśnie z badaniem krwi w drugiej dobie po urodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 13:42 pierwsze o tym slysze szczerze mowiac, ale na pewno robia zawsze badanie na fenyloketonurie, moze to tez przy okazji mi nikt o tym nie powiedzial ja takiego pisma nie dostalam, ale pani ktora nam pobierala krew mowila oczywiscie, ze takie pismo moze przyjsc i nie nalezy sie tym martwic, poprostu nieraz sa tam jakies bledy i tak wychodzi, trzeba poprostu byc dobrej mysli i ze spokojem zrobic to badanie i juz, bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 13:53 dziecko powinno miec w ksiazeczce zdrowia date pobrania krwi i wklejke z nazwami tych chorob. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 07.11.07, 20:13 moim zdaniem w szpitalu nie badają w kierunku mukow. chyba, że jest wskazanie. na pewno czeka sie na wyniki poczta dotyczace fenyloket., jak nie przyjdą, jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 07.11.07, 21:00 nataliak9 napisała: > moim zdaniem w szpitalu nie badają w kierunku mukow. chyba, że jest > wskazanie. na pewno czeka sie na wyniki poczta dotyczace fenyloket., > jak nie przyjdą, jest ok. W Poznaniu badają wszystkie dzieci, mamy specjalną wlepkę w książeczce zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
daria45-net Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 07.12.07, 22:26 A moze /znajac balagan w szpitalach/ nie pobrali dziecku krwi na mukowiscydoze w szpitalu, a powinni i teraz sciagaja cie z dzieckiem zeby uzupelnic swoje niedopatrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasamosia3 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 13:09 pisma takiego nie dostałam ale 3 tygodnie temu też robiliśmy badania żeby wykluczyć muko. Stres mnie zjadł, więc trzymam kciuki żeby i u Was nie było choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia313 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 15:40 Ja dostałam takie pismo.Mój synek miał jeszcze raz pobieraną krew z piętki w ośrodku zdrowia. Po kilku godzinach odebraliśmy z ośrodka próbkę krwi, którą wysłaliśmy poleconym do Warszawy do Centrum Zdrowia Dziecka. Badanie wykazało, że jest zdrowy, a pierwsze badanie było wykonane nieprawidlowo ze wzgledu na silną żółtaczkę.Pozdrawiam.W razie pytań można dzwonić do Warszawy pod numer tel. który masz na ww piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 16:34 konwalia313 napisała: > Ja dostałam takie pismo.Mój synek miał jeszcze raz pobieraną krew z > piętki w ośrodku zdrowia. Po kilku godzinach odebraliśmy z ośrodka > próbkę krwi, którą wysłaliśmy poleconym do Warszawy do Centrum > Zdrowia Dziecka. Badanie wykazało, że jest zdrowy, a pierwsze > badanie było wykonane nieprawidlowo ze wzgledu na silną > żółtaczkę.Pozdrawiam.W razie pytań można dzwonić do Warszawy pod > numer tel. który masz na ww piśmie. Dzięki za info. Nasza Lenka żółtaczki nie miała. Nic, mamy nadzieję, że wszystko będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 18:05 a nie na badanie potu? ja robilam 5 lat temu badanie mojemu synkowi mial objawy-strzelające kupy, częste infekcje dróg oddechowych, dusznosci-więc w celu wykrycia lub wykluczenia mucowiscydozy kazano nam dwa razy robic badania potu ale teraz moze jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 19:11 Podobno pot bada się po przekroczeniu normy 140ng/dl IRT. Jeśli waha się między 120 a 140 bada się ponownie krew Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio111 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 19:07 moj synek tez mial dodatkowe badanie w kierunku muko.[ierwszy wynik mial w gornej granicy normy i dostalismy takie pismo, po ktorym musialam pojsc do osrodka, aby pobrali mu krew z pietki. rozumiem twoj strach, bo tez to bardzo przeylam. nie martw sie, u mojego synka drugi wynik byl prawidlowy,tj wykluczajacy muko. u ciebie tez tak bedzie pozdrawiam i trzymam kciuki, napisz jak bedziesz znala wynik Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 19:22 scorpio111 napisała: > moj synek tez mial dodatkowe badanie w kierunku muko.[ierwszy wynik > mial w gornej granicy normy i dostalismy takie pismo, po ktorym > musialam pojsc do osrodka, aby pobrali mu krew z pietki. > rozumiem twoj strach, bo tez to bardzo przeylam. > nie martw sie, u mojego synka drugi wynik byl prawidlowy,tj > wykluczajacy muko. u ciebie tez tak bedzie > pozdrawiam i trzymam kciuki, napisz jak bedziesz znala wynik Napiszę na pewno PS. Jestem tatą Lenki Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 20:17 Ja dostałam takie pismo. Było tak sformułowane, że prawie dostaliśmy zawału, proszono bowiem o powtórne próbki w celu potwierdzenia diagnozy. Przewertowaliśmy cały internet i okazało się, że na 256 noworodków, u których stwierdzono podwyższony poziom IRT, jedynie 5 % faktycznie było chorych na mukowiscydozę. Nasze dziecko okazało się zdrowe !!!Ma już rok i waży 12 kilo !! Nie martwcie się kochani, wiem, co przeżywacie. Nie czekajcie długo na wyniki, my dzwoniliśmy już 2-3 dni po wysłaniu i telefonicznie poinformowano nas, że dziecko nie ma tej choroby. Pismo przyszło9 dużo później. A było to dokładnie rok temu... Pozdrawiam Was gorąco... Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 20:26 hancik5 napisała: > Ja dostałam takie pismo. > Było tak sformułowane, że prawie dostaliśmy zawału, proszono bowiem o powtórne > próbki w celu potwierdzenia diagnozy. > > Przewertowaliśmy cały internet i okazało się, że na 256 noworodków, u których > stwierdzono podwyższony poziom IRT, jedynie 5 % faktycznie było chorych na > mukowiscydozę. > > Nasze dziecko okazało się zdrowe !!!Ma już rok i waży 12 kilo !! > > Nie martwcie się kochani, wiem, co przeżywacie. Nie czekajcie długo na wyniki, > my dzwoniliśmy już 2-3 dni po wysłaniu i telefonicznie poinformowano nas, że > dziecko nie ma tej choroby. Pismo przyszło9 dużo później. > A było to dokładnie rok temu... > Pozdrawiam Was gorąco... I Tobie Hancik dziękujemy za odpowiedź i otuchę Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 21:27 Takie badania wykonuje nieliczne szpitale w Polsce. Jedynym badaniem, ktorym objete sa wszystkie noworodki jest b. na fenyloketonurie. Macie szczescie, ze trafiliscie na taki szpital, bo to bardzo wazne badanie. Coraz czesciej bada sie dzieci pod tym katem, bo to choroba bardzo podstepna. Nasza corka byla badana bedac w szpitalu z innego powodu - badanie bylo dla niej srednio przyjemne, ale najwazniejsze, ze jest zdrowa, czego i Wam zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
antosiczek Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 21:27 Doskonale rozumiem Twoje obawy. My dostaliśmy takie pismo, tyle, że nie o mukowiscydozę chodziło a o fenyloketonurię. Czekanie na wyniki po ponownym pobraniu krwi było koszmarem. Na szczęście dziecko jest zdrowe, czego i Wam życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
belinea_5 Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 21:58 My też dostaliśmy takie pismo, pobraliśmy podobnie krew i te badania wykluczyły chorobę. Jednak w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie dla pewności mieliśmy jeszcze robione 2 próby potowe które dały nam pewnośc że dziecko jest zdrowe. Nie martw się jak już ktoś napisał badania robione jeszcze w szpitalu zaraz po urodzeniu często dają wynik błędny. Odpowiedz Link Zgłoś
drosophilka Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 06.11.07, 23:36 My je dostaliśmy. Wyobrażam sobie, co przeżywasz. Ja ryczałam całą noc. Ponownie pobierana była krew do badania, ponownie wyszły lekko zawyżone wyniki. Musieliśmy iść na testy potowe do IMiD. Nic strasznego i nic bolesnego. Córa spała w czasie testów Okazało się, że wszystko jest ok. Robili dodatkowo testy genetyczne, też jest ok. Mała miała do tej pory 2 razy lekkie katarki, poza tym zdrowa jak ryba Nie martw się. Jestem pewna, że u Was też będzie wszystko ok, ale badania zróbcie dla czystości własnego sumienia. Będąc na testach potowych zwróciłam im uwagę na formę listu, który wysyłają. Tłumaczyli się tym,że jest to bardzo ciężka choroba a mimo to większość rodziców nie przyjeżdża nawet na badania, wybrali więc taką formę, żeby rodzicom trafić jakoś do rozumu. Wierz mi, zdecydowana większość dzieci jest zdrowych. A zawyżone wyniki mogą być efektem np. przenoszenia ciąży. Głowa do góry! Wszystko będzie dobrze! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 07.11.07, 09:02 drosophilka napisała: > My je dostaliśmy. Wyobrażam sobie, co przeżywasz. Ja ryczałam całą noc. Ponowni > e > pobierana była krew do badania, ponownie wyszły lekko zawyżone wyniki. > Musieliśmy iść na testy potowe do IMiD. Nic strasznego i nic bolesnego. Córa > spała w czasie testów Okazało się, że wszystko jest ok. Robili dodatkowo > testy genetyczne, też jest ok. Mała miała do tej pory 2 razy lekkie katarki, > poza tym zdrowa jak ryba Nie martw się. Jestem pewna, że u Was też będzie > wszystko ok, ale badania zróbcie dla czystości własnego sumienia. Będąc na > testach potowych zwróciłam im uwagę na formę listu, który wysyłają. Tłumaczyli > się tym,że jest to bardzo ciężka choroba a mimo to większość rodziców nie > przyjeżdża nawet na badania, wybrali więc taką formę, żeby rodzicom trafić jako > ś > do rozumu. Wierz mi, zdecydowana większość dzieci jest zdrowych. A zawyżone > wyniki mogą być efektem np. przenoszenia ciąży. Głowa do góry! Wszystko będzie > dobrze! > > Pozdrawiam Dzięki, fakt Lenka urodziła się 9 dni po terminie Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Mukowiscydoza - badanie dodatkowe 07.12.07, 12:46 Narazie przez telefon dowiedziałem się, że drugie badanie wykazuje, że IRT jest wysoki, ale w normie. Czekamy na wyniki genetyki. W międzyczasie Lenka przybrała 1600 gram i się uśmiecha. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: Mukowiscydoza - uzupełnienie 07.12.07, 16:25 W kilku województwach w Polsce robi się badania przesiewowe w kierunku mukowiscydozy. Podwyższne IRT nie oznacza, ze dziecko jest chore. Zawsze pobiera sie drugi raz krew do badania. Tylko 5% noworodków z podwyższonym IRT jest naprwdę chore na mukowiscydoze. Jeżeli przy drugim badaniu IRT także jest wysokie, wykonuje się próby potowe celem dalszej diagnostyki. Próba potowa przewyższająca 60 daje podejrzenie mukowiscydozy i wówczas wykonuje sie badanie genetyczne na 3000 mutacji UWAGA - nawet jeżeli dziecko miało robioną przesiewówkę, która nie wykazła mukowiscydozy to w przypadku objawów nalezy jeszcze raz dokonac diagnostyki. Ponieważ badanie przesiewowe jest robione tylko na najczęśćiej wysepujące mutacje i nie wyklucza w 100% tej choroby. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Mukowiscydoza - uzupełnienie 07.12.07, 20:21 Dzięki Ci za informację. Bibuła trafiła do Warszawy, ale na genetykę. Próba potowa ewentualnie na końcu Odpowiedz Link Zgłoś