aniadzy 04.05.08, 10:15 Co dawac jesc dziecku gdy ma biegunke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berta75 Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 10:21 Sucharki lub biszkopty bez cukru, ale najlepsza jest odgazowana coca- cola (oryginalna), przerabiałam to tydzień temu. Nalej do szklanki coli i wymieszaj łyżeczką, aby odeszły bąbelki i dawaj do picia po troszkę. Cola wstrzyma biegunkę i zapobiegnie odwodnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mi Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 10:27 z ta cola to tak na powaznie? Ja wlasnie przechodze grype jelitowa i sama popijam cole, bo zgodze sie z tym co napisalas, ale zastanawiam sie cyz malemu dziecku (16 miesiecy) mozna taki specyfik zaserwowac. Bo jes ie ze moje dziecko przejdze tez jelitowke, bo to chyba bardzo zarazliwe jest i tak od razu tez sie podpytam co jeszcze mozna podac? Wiem ze mozna dac do popicia 1/4 torebki smeckty. Odpowiedz Link Zgłoś
berta75 Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 11:30 Dokładnie będzie chorować cała rodzina u mnie najgorzej przechodził to syn 20 miesięcy przez cztery dni leciała mu za przeproszeniem woda z pupy, żadna smeckta, lakcid, nifuroksazyd nie pomagało, w tym samym czasie odpadł mój mąż. Dostali po szklance coli i małemu odrazu humor się poprawił, bo normalie nie dajemy dzieciom coli do picia, w ciągu dnia wypił sobie szklance, biegunka ustąpiłaa za dwa dni był stolec jak ta lala! U tatusia zresztą też Nam pomogło, tylko pamiętaj, że musi być odgazowana. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 11:46 ryż i marchewka gotowana oraz do picia mozna hippa kleik: work.hipp.pl/index.php?id=180 mozna też do picia orsalit i smecta. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 11:47 coca -cola, trzeba podgrzać wtedy szybicej sie pozbywamy gazu, ale dajemy tego kilka łyzeczek, Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 12:03 Proponuję coś co nam pomaga: przegotowaną (ale chłodna) wodę, jakieś 1/4 szklanki (w przypadku dziecka) wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i podac do picia. Odpowiedz Link Zgłoś
animetka Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 13:51 U nas Coca Colę zalecił lekarz pediatra,więc chyba wie co robi Schłodzona w lodówce i odgazowana,podawać bardzo często po pół łyżeczki (co kilka minut). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 14:08 tez slyszalam, ze coca-cola jest dobra na te dolegliwosc ale moje panny nie chcialy jej picu nas dzial owoc borowki; mozesz dawac tez paluszki słone, Odpowiedz Link Zgłoś
sara2103 Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 16:50 to zależy czy może cokolwiek jeść. Jeżeli nie to dużo picia, najlepiej przegotowaną schłodzoną wodę(po ciepłej może wymiotować). Ja dawałam chinę lehninga 4 krople rocznemu dziecku(z tym że miałam kontakt z homeopatą). Odpowiedz Link Zgłoś
akos6 Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 19:04 o ile dziecko w ogole chce jesc to moze byc marchewka gotowana z ryzem albo ziemniakiem,zupka jarzynowa bez mieska i "ciezkich" warzyw,kleik, ors200 do picia - to jest sok odzywczy hippa (w aptece) ale moja corka nie chciala go pic. poza tym smecta, dicoflor- na odbudowanie flory bakteryjnej. na pewno zadnego nabialu...mleka, kaszki jogurty odpadaja. najwazniejsze zeby dziecko duzo pilo. Odpowiedz Link Zgłoś
katharinasz-s Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 22:48 Kuba złapał wirusa i męczyło go prawie tydzień. Był problem z podawaniem jedzenia, bo to nie tylko biegunka, ale i wymioty. Pani doktor ciągle powtarzała, że najważniejsze aby dużo pił. Nie jeść może do tygodnia, ale pić musi dużo. My podawaliśmy już nawet kroplówki w płynie. I wiem, ze nie powinno się podawać niczego mlecznego w tym czasie. Ale oprócz odrobiny kaszy i czasem bułki Młody nic nie przyjmował. Na szczęście przetrwaliśmy ten czas i dziś apetyt znów mu dopisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 23:22 moje np. chcialy pic mleko(a mialy biegunke); postanowilam im zufac i to byl strzal w 10, zaczelo sie poprawiac a wczesniej byly oslabione; zreszta w kwestii jedzenia warto ufac dziecku; (ale oczywiscie nikomu nie polecam podawanie mleka, napisalam tylko jak bylo u nas, wiem, ze teoretycznie nie powinno sie tego robic) Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: Grypa jelitowa 04.05.08, 23:42 Nasza mała chorowała na to cholerstwo jak miała 8 miesięcy.. Przez 2 tyg. podawałam jej ( zaleciła nam lekarka ) kleik ryżowy na wodzie i mięsko gotowane ale tylko indycze.. Życzę dużo zdrówka!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: Grypa jelitowa 05.05.08, 10:42 U nas było podobnie jak u mamaigiiemilki. Synek pił jedynie mleko, niczego innego nie chciał. Dzięki temu nie odwodnił się a miał i wymioty i biegunkę. Odpowiedz Link Zgłoś