luleczek111 22.07.08, 23:27 czy witaminę D rzeczywiście powinno się podawać codziennie maluchom? do którego miesiąca/roku życia. Wiem, ze zdania są podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzenka-821 Re: wit. D? 22.07.08, 23:49 Podawanie witaminy D jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju niemowlaka. Dawkę i rodzaj witaminy przepisuje pediatra. Średnio tak do drugiego roku życia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysiowata Re: wit. D? 23.07.08, 09:16 mnie powiedziano,ze witaminę d powinno podawać się codziennie po jednej kropelce (niektórzy po dwie) przez rok. Pielęgniarka pyta się czy podaję i ile przed każdym szczepieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.uk Re: wit. D? 23.07.08, 11:30 Witamina D jest rzeczywiscie niezbedna do prawidlowego rozwoju niemowlaka. Nie zgodze sie jednak, ze PODAWANIE witaminy jest niezbedne. Witamina D3, bo o niej tu mowa,to tzw.cholekalcyferol i jest wytwarzany w skorze ludzi, pod wplywem promieni slonecznych. Tu, gdzie mieszkam nie podaje sie wszystkim niemowlakom wit. D, a tylko tym, ktore jej naprawde potrzebuja. Nalezy bowiem pamietac o skutkach przedawkowania. Moga byc rownie grozne jak niedobor. Dla zainteresowanych polecam artykul dr Jolanty Ganowicz - dr n. med. pediatry, neonantologa sonia.low.pl/sonia/art/d3.htm Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.gr Re: wit. D? 29.07.08, 06:50 też trochę poszukałam: i tu: www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=10124&_tc=7EABFAB8D0E8409CB41E1224B996B98F znalazłąm: Wapń, fosfor i witamina D Wiedza na temat następstw zdrowotnych osteoporozy u osób w podeszłym wieku przyczyniła się do wzrostu zainteresowania metodami wczesnego zapobiegania tej chorobie. Okazało się jednak, że u niemowląt urodzonych o czasie i dzieci w wieku poniemowlęcym ilość wapnia, magnezu i fosforu w diecie rzadko jest niewystarczająca. Zalecane racje żywieniowe (recommended dietary allowances - RDA) tych pierwiastków dla dzieci w tym wieku nie zmieniły się od 1989 roku. Dla większości dzieci źródłem wymienionych minerałów jest mleko i jego przetwory. Dzienne spożycie wapnia, magnezu i fosforu przez dzieci żywione mieszankami dla niemowląt - zarówno mlecznymi, jak i preparatami sojowymi - przewyższa zazwyczaj wartość RDA.[11] Pokarm kobiecy zawiera natomiast mniej wapnia i fosforu, dlatego większość dzieci karmionych piersią spożywa mniejszą niż RDA ilość tych pierwiastków.[11] Niemniej jednak wapń i fosfor są łatwiej wchłaniane z mleka kobiecego niż pierwiastki zawarte w preparatach żywieniowych, w związku z czym ilość przyswojonego przez karmione piersią niemowlę wapnia jest zbliżona do ilości przyswajanej przez dzieci karmione sztucznie.[11],[12] Witamina D wpływa na metabolizm wapnia i fosforanów, głównie zwiększając ich wchłanianie z przewodu pokarmowego. Ponieważ mieszanki dla niemowląt i dostępne w sklepach świeże mleko są wzbogacane witaminą D, jej niedobór nie dotyczy niemowląt i małych dzieci spożywających wymienione produkty. Zawartość witaminy D w pokarmie kobiecym jest jednak mała i osiąga stężenie do 22 j.m./l w porównaniu z 400 j.m./l w mieszankach dla niemowląt lub mleku krowim wzbogaconym w witaminę D.[1] Mimo że niemowlęta karmione piersią syntetyzują 25-hydroksywitaminę D i u większości stężenie witaminy D w surowicy po kilku pierwszych miesiącach życia utrzymuje się w granicach normy, krzywicę stwierdzano u tych spośród nich, które miały silnie pigmentowaną skórę lub były niewystarczająco eksponowane na działanie promieni słonecznych. Z tego powodu eksperci często zalecają u niemowląt karmionych piersią dodatkowe dostarczenie 300-400 j.m./dobę witaminy D.[1],[12],[24] Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_kot1 Re: wit. D? 23.07.08, 08:54 No wlasnie, dziwnie z ta wit. d. Moja kolezanka, pediatra z oddzialu polozniczego, mowila mi ,ze ostatnio (w innych krajach) odchodzi sie od podawania wit. D, nasz pediatra z kolei uwaza ze lepiej ja podawac, osoba z rodziny tez pediatra, ze dawac tylko latem - sama chetnie dowiedzialabym sie jak jest na prawde. Odpowiedz Link Zgłoś
martula_gdynia Re: wit. D? 23.07.08, 08:58 też chcialam o tym dzisiaj napisać... bo ja z kolei gdzieś (nie pamiętam chyba w jakiejs gazecie) przeczytałam że te witamine w czase wakacji zmniejsza sie dawkowanie.. i teraz nie wiadomo o co chodzi z tą witaminą ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
habibi_sun Re: wit. D? 23.07.08, 10:36 w krajach unii sie odchodzi od podawania u nas sie podaje - zazwyczaj 1 kropelke. W lecie wdl. mojego pediatry sie podaje tak samo bo warstwa smogu w miastach, kremy z filtrem i np. buda w gondoli zmniejszaja dzialanie slonca i tym smaym wytwarzanie witaminy... podczas kazdej wizyty czyli co miesiac ciemiaczko jest badane Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.1 Re: wit. D? 23.07.08, 14:43 Chodzi o zwiekszone natężenie swiatła słonecznego. Nie trzeba wtedy podawać zbyt dużej dawki wit D. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: wit. D? 23.07.08, 13:51 ja podaje wit.D3 w tabletkach,3 razy na tydzien -zalecenia pediatry Odpowiedz Link Zgłoś
hanilein Re: wit. D? 23.07.08, 14:39 Sama bym chciała to wiedzieć.Ja swojej małej zgodnie z zaleceniami lekarza podawałam wit.d przez pierwsze 3 miesiące życia, ale ponieważ w Niemczech gdzie mieszkam, to cudo dostaje się w tabletkach, które trzeba rozpuścić na łyżeczce, następnie wcisnąć tą łyżeczkę dziecku i mieć nadzieje, że nie wypluje, to w końcu się poddałam (swoją drogą nie ma pojęcia dlaczego tu nie dają wit.D w kroplach, przecież to dużo prostsze?). Uznałam, że jest już po zimie, słońca dużo, mała dostaje już też inne pokarmy poza moim mlekiem, które zawierają różne witaminy i wit.D nie daję. Choć sama nie do końca jestem przekonana, czy dobrze robię... Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: wit. D? 23.07.08, 14:50 ja robie tak,przed karmieniem wsadzam tabletke do buzi (kieszeni policzkowej) i od razu daje piers,ta wit.rozpuszcza sie sama w mleku Odpowiedz Link Zgłoś
hanilein Re: wit. D? 23.07.08, 15:05 a mi pielęgniarka w szpitalu powiedziała,dając tabletki, że za żadne skarby nie rozpuszczać w mleku! Szkoda, że sama się nie domyśliłam,że tak można bo w sumie ma to sens - i tak wszytsko się miesza w żołądku, a tak walczyliśmy przez te trzy miesiące z łyżeczką, rozpuszczaniem i plującym dzieckiem! Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: wit. D? 23.07.08, 17:21 Te tabletki to nie sama witamina D3 tylko raczej fluor z witamina D3 (bo wtedy lepiej sie wchlania). Witamina D3 w kroplach tez istnieje, ale ze daja te tabletki p/prochnicy juz od 5 dnia zycia i w nich tez jest wit D to juz kropli nie przepisuja. Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 Re: wit. D? 23.07.08, 17:42 starszej córce przestałam podawać koło 6mca jak się zrobiło lato i mała częśto była na słońcu-za zgodą lekarza potem jej nie dawałam bo zaczęła pić mleko sztuczne a wnim też jest wit.d do tego całe dnie spędzała i spędza na dworze więc zrezygnowałam z podawania młodsza ma 4,5mca-bardzo dużo czasu spędza na dworze i dostaje często bebiko więc w kroplach witaminę jej daję co kilka dni Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: wit. D? 23.07.08, 21:48 sa 2 rodzaje,te z fluorem podaje sie jak niemowlak dostanie zabki,a zwykla wit.D3 jak jeszcze ich nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
natusia24 Re: wit. D? 24.07.08, 01:13 mojemu synkowi pediatra zmienila ostatnio vit D na tran-podaje mu codziennie 2,5 ml Odpowiedz Link Zgłoś
orlik.a Re: wit. D? 25.07.08, 21:28 Ja nie dawałam myśląc że jak jest lato i mały kilka godzin na dworze, to nie trzeba. I stało się. Na ostatniej wizycie okazało się że ma początki krzywicy. Żałuję że tak tą sprawę zaniedbałam. Teraz mam nadzieję że podawanie witaminy powstrzyma rozwój tej choroby. Trzeba słuchać lekarza a nie podejmować samemu decyzje w sprawach o których nie mamy pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
s.czechowska Re: wit. D? 12.08.08, 19:17 Witam Powiedz mi proszę w jaki sposób objawiła się krzywica u Twojego dziecka? Ja też mam pewne podejrzenia, natomiast moja pediatra twierdzi, że przesadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
kajkausia Re: wit. D? 26.07.08, 09:26 Lekarze z ośrodka NFZ zalecają nawet 2 krople dziennie, natomiast prywatna lekarka do której mam zaufanie twierdzi, że teraz się odchodzi od podawania wit D3 i żeby w lecie podawać maksymalnie 1 krople lub w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores W innych krajach .... 26.07.08, 19:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=62666549&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=39296312&v=2&s=0 :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
marakooja Re: wit. D? 28.07.14, 16:26 Warto też mieć na uwadze, że zbyt duża ilość Wit. D może powodować zaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś