Dodaj do ulubionych

zgrzytanie zebami

28.10.08, 09:23
Witajcie Mamusie.
Moj roczny synek od kilku dni zgrzyta zebami (ma ich 9) i robi to z usmiechem na twarzy. No i nie wiem czy to dlatego, ze mu sie podoba ten dzwiek czy to moze przez robaki? Robi to w dzien i wieczorem, w nocy nie.
Od kilku dni ma tez afty, i od wczoraj stosujemy nestatyne wiec na efekty musimy poczekac. Zastanawiam sie czy to moze miec jakis zwiazek.
mieszkam w UK i podejrzewam, ze badanie w kierunku robakow nie bedzie proste....
Obserwuj wątek
    • cytruska1 Re: zgrzytanie zebami 28.10.08, 19:57
      Nasza mala (14 mcy) ostatnio zgrzytała jak byla chora,a do tego
      wychodzily jej dwojki, wiec nie jestem pewna czy zgrzylala od
      choroby czy zabkowania. W kazdym razie wiaze to z jednym albo drugim
      bo zeby wyszly, choroba minela i zgrzytanie sie skonczylo.
      Oczywiscie u Ciebie moze to miec zupelnie inne przyczyny, ale moze
      cos pomoglam wink
    • starapokrzywa Re: zgrzytanie zebami 28.10.08, 20:20
      Witaj!
      Obecnie mój syn ma 25 m-cy. 3 tyg. temu byłam na bilansie dwu-latka i o owym
      problemie wspomniałam naszej lekarce o zgrzytaniu zębami. Ona na to pół żartem,
      pół serio, że ma robaki, i zapytałam czy mam zrobić badanie czy coś, ona na to
      że spokojnie-samo minie, jako że jej ufam...to tak czekam.
      smile
      Pozdrawiam!
      • starapokrzywa sorry za składnię... 28.10.08, 20:24
        uncertain
        Robię trzy rzeczy naraz, stąd te przejęzyczenie...
      • edit38 Re: zgrzytanie zebami 02.11.08, 21:17
        starapokrzywa napisała:

> Witaj!
        > Obecnie mój syn ma 25 m-cy. 3 tyg. temu byłam na bilansie dwu-latka i o owym
        > problemie wspomniałam naszej lekarce o zgrzytaniu zębami. Ona na to pół żartem,
        > pół serio, że ma robaki, i zapytałam czy mam zrobić badanie czy coś, ona na to
        > że spokojnie-samo minie, jako że jej ufam...to tak czekam.
        > smile
        > Pozdrawiam!

Robaki raczej same nie wyzdychają smile Zgrzytanie przy robakach jest ale raczej w
        nocy. Moja córcia (16 m-cy)od 2 dni bardzo namiętnie zgrzyta zębami przy mnie bo
        wyczaiła że ten dźwięk doprowadza mnie do szału. Dzisiaj podchodziła do mnie z
        uśmiechem na ustach zaczynała zgrzytać a gdy zasłaniałam oczy i usta to łapała
        mnie za ręce i kazała patrzeć prosto na mnie i słuchać tego dźwięku a potem
        śmiała się w głos. Miała świetną zabawę sadystka mała smile
        • joannaiwa Re: zgrzytanie zebami 02.11.08, 21:59
          mój syn jak miał afty też bardzo zgrzytał - to może być właśnie ta przyczyna. Ale jak wyleczysz afty i zgrzytanie zostanie - to niestety obawiam się ,że przyczyna jest inna - np. robaki właśnie.
          • matylda07_2007 Re: zgrzytanie zebami 03.11.08, 13:06
            Przed momentem dosłownie czytałam artykuł gazetowy i tam wspomniano, że zgrzytanie może być objawem braku wapnia... Postaram się go znaleźć.
            • matylda07_2007 Re: zgrzytanie zebami 03.11.08, 13:11
              www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,3987049.html?as=1&ias=2&startsz=x
              Wsponiano o tym w podrozdziale "Dlaczego mleko jest takie ważne".

Oczywiście ten pomysł tylko podsuwam i nie twierdzę, że to jest własnie przyczyna zgrzytania zębami Twojego dziecka smile
              • farfalina Re: zgrzytanie zebami 26.11.08, 10:03
                u nas tez jest ten problem,coreczka zgrzyta dosc czesto w nocy wlasnie ale
                robaki sa wykluczone,robie je regularnie co mc-2 mc.zastanawiam sie czy
                przezycia ktore mialy miejsce nie sa istotna sprawa w tym temacie.od 3 tyg latam
                z dzieckiem po lekarzach,specjalistach(do ktorych wczensiej nie chodzial
                coreczka -4 latka),co tydzien miala pobierana krew i wydaje mi sie ze caly jej
                stres wlasnie wychodzi w nocy.co o tym myslicie?dodam,ze coreczka jest bardzo
                zywym dzieckiem.moze to ma znaczenie.u nas zgrzytanie wlasnie sie nasililo
                czestotliwoscia odkad mamy tyle wizyt lekarskich
    • karina_b81 Re: zgrzytanie zebami 26.11.08, 15:57
      Witam wszystkie mamy

Moj prawie juz 21 miesięczny synek od czasu do czasu zgrzyta zębami
      w nocy ale ja przypuszczam, że w ten sposób rozładowuje emocje z
      dnia poprzedniego. Ja od dziecka cierpię na bruksizm jest to horoba
      o podłoży psychologicznym chodzi o to, że nie wyladowuje emocji w
      dzień i w nocy sciskam szczękę i zgrzytam zębami i w ten sposób
      odreagowuje. Mam nadzieję, że Maks tego nie odziedziczył ale tak
      naprawde czas pokaże.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat: