aliklo 05.01.09, 13:15 czy w czasie antybiokoterapi (gdy dziecko czuje się juz raczej dobrze) można wychodzić na dwór? pierwsy raz mamy antybiotyk i nie wiem. Mam na mysli krótki spcerek ok 20-30 min. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziutka23 Re: antybiotyk- spacer 05.01.09, 13:34 Mojemu synkowi (zap. oskrzeli) przepisano antybiotyk ze stwierdzeniem, że na spacer będzie można wyjść po ok. 5 dniach od rozpoczęcia leczenia, gdy: 1) dziecko będzie wesołe, nie będzie po nim widać choroby, 2) za oknem raczej słońce, sucho, a nie wilgotno, lekki mróz (do -5 st.C)!! Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka23 Re: antybiotyk- spacer 05.01.09, 13:34 aha 3) spacer nie może trwac więcej niż 15 min! Tyle ze strony pediatry Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: antybiotyk- spacer 05.01.09, 13:34 generalnie na antybiotyku raczej siedzi się w domu - przede wszystkim dlatego, że dziecko jest osłabione i szkoda byłoby kończąc jedną infekcję od razu złapać następną... Piszę 'raczej', bo mimo wszystko i okoliczności mogą być różne. Zależy od wieku dziecka (im mniejsze dziecko, tym bardziej siedziałabym z nim jednak w domu, zwłaszcza zimą), od tego, czy to końcówka brania leku, czy też poprawa samopoczucia już w 3-4 dobie leczenia, od pogody, od tego, na jak ciężką infekcję antybiotyk był podany, jak w ogóle przebiegają choroby u dziecka itd. Przez inet nikt za Ciebie takiej decyzji nie jest w stanie podjąć... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pam_71 Re: antybiotyk- spacer 05.01.09, 13:43 Moje raczej siedziały w domu przez cały okres brania antybiotyku. Chyba, że lato lub ciepła wiosna ... ale wtedy problem ze słońcem ... Moja koleżanka jak już jej córka nie miała gorączki brała ją nawet na zakupy(no comment)... nic jej nie było. Dla spokoju ducha - zapytaj pediatry Nasza zwykle na spacery jest otwara,ale ostry szlaban daje zawsze na basen. Pozdr Pam Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: antybiotyk- spacer 05.01.09, 14:21 Moje wychodzą o ile nie ma już gorączki, czują się dobrze, a pogoda jest znośna. Pewnego lata oboje z zapaleniem gardła biorąc Augmentin kąpali się w morzu... z błogosławieństwem pediatry Byle z dala od skupisk ludzi rozsiewających infekcje, wiadomo że raczej nie w kulki, nie do supermarketu, nie do przedszkola, a na spacer do parku, czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś