asik1979.pl 06.01.09, 20:51 moj syn ma 13 miesiecy podaje mu wit.d3 czy wy tez podajecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: d3 06.01.09, 20:57 Podawałam do skończenia 2 lat bo miałam zalecenie podawania aż do zarośnięcia ciemienia a że duże bardzo było to długo zarastało. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina413 Re: d3 06.01.09, 21:06 Syn ma 16 miesięcy i podaje mu jeszcze d3.Lekarz mówił, że do 1,5 roku to norma, ale niektóre dzieci mają zalecenia aby brac dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
eska762 Re: d3 06.01.09, 21:11 przestałam jak miała ok 8 m-cy, było już słońce, młoda dużo na dworzu przebywała, ciemie zarosło jej jak miała ok 15 m-cy, krzywicy nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
mamaneluni Re: d3 06.01.09, 22:00 Ja nie podaje wogóle odkąd córka skończyła 5 miesięcy. Miała małe ciemiączko szybkozarastające, ortopeda na usg bioderek stwierdził również aby z wit. nie przesadzać bo szybko kostnieje więc odstawiłam zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: d3 06.01.09, 22:14 Przestałam podawać w 13 m-cu, bo: 1) przestałam karmić piersią i pije mleko modyfikowane 2) było słońce 3) lekarze zwiększali dawkę jak chcieli, bez badań, zaczęłam sama się douczać i mi wyszło, że bez sensu jest dawać 4) "główna" lekarka córki (w newralgicznym momencie była na urlopie) stwierdziła, że normą jest podawanie do roku Córka ciemiączko miała przeogromne (porównywałam z innymi dziećmi ) i wbrew pozorom zaczęło szybciej zarastać kiedy nie podawałam witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
aihnoa Re: d3 07.01.09, 09:27 Ja podaję dwulatce sporadycznie - 1-2 razy w tygodniu, choć nasz pediatra (naprawdę dobry lekarz) twierdzi, że powinno się podawać codziennie, szczególnie poza okresem letnim, bo wit. d3 zawarta np. w mleku mod. jest bardzo słabo przyswajalna. A że małej b. powoli wychodzą zęby, to mimo kontrowersji nt. - podaję (jak mi się przypomni. To samo stwierdził lekarz chirurg, po tym, jak znajome dziecko złamało rękę. On nawet sugerował podawać d3 w lecie - podobno jeśli stosuje się kremy z filtrami, również wit. d słabo się przyswaja. Z ciekawości wrzuciłam w google, i: www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/krzywica_i_witamina_d3.html "Światło słoneczne w naszym klimacie ma działanie przeciwkrzywicze tylko w miesiącach letnich, u dzieci przebywających na powietrzu, poza obszarem dużych miast. Tak na prawdę wystarczy 1 min naświetlania promieniami słonecznymi odbitymi (przez liście, pod parasolem) twarzy i rączek w tym okresie żeby wytworzyła się w organizmie odpowiednia dawka wit D3." Mieszkamy w dużym mieście, więc może chirurg ma rację, hm.. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia1975 Re: d3 07.01.09, 13:40 16 m-c corcia i podaje nadal codziennie bo pediatra powiedziała ze do 2 lat powinno sie podawac niezaleznie od pory roku a i moja corcia nadal ząbkuje...intensywnie i dlatego takze d3 jest wskazane Odpowiedz Link Zgłoś
marylkagalka Re: d3 07.01.09, 16:47 Ja podaję 11,5 mies. córce naturalną wit.D - tran. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: d3 07.01.09, 17:20 cholerka o tranie zapomniałam, podaję do dzisiaj, ma prawie 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: d3 07.01.09, 19:33 w tej kwesti najlepiej zapytac lekarza, bo przedawkowanie D3 nie jest fajne podobnie jak niedobór, a kazde dziecko jest inne i od tego zalezy co powie lekarz po badaniu. Odpowiedz Link Zgłoś